ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Οι καπνιστές όπως και όλος ο κόσμος, γνωρίζουν πλέον, πολύ καλά τις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες της συνήθειάς τους, που μπορεί να τους οδηγήσει σε πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνια κόπωση, χρόνιες πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες συνήθως) που καταλήγουν όλες στην Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ), καρδιαγγειακές παθήσεις, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στήσης ακόμη και σε άτομα 40-50 ετών και φυσικά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πιο σωστό είναι να παρθεί η απόφαση διακοπής έγκαιρα  πριν την εμφάνιση σοβαρού προβλήματος υγείας που σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι περισσότερα όμως φθάνουν στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος αφού πρώτα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς υπάρχει και μερίδα ατόμων που ακόμη και μετά την εμφάνιση π.χ. εμφράγματος, συνεχίζουν την επιβάρυνση τους καπνίζοντας. Τόσο ισχυρός είναι για κάποιους ο εθισμός στο κάπνισμα.

Επιπρόσθετα ιδιαίτερα αυτή την εποχή το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει πολύ μεγάλο κόστος και στα οικονομικά ενός καπνιστή που αντισταθμίζουν και αποσβαίνουν τάχυστα το κόστος μιάς θεραπείας για την διακοπή του. Έτσι λοιπόν η διακοπή του καπνίσματος  αποτελεί σήμερα μια επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το βασικότερο πρόβλημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι το στερητικό σύνδρομο. Αυτό έχει μια βιοχημική συνιστώσα αλλά το δυσκολότερο είναι να ξεπεραστεί ο ψυχολογικός εθισμός.

Συχνά πολλοί που διακόπτουν το κάπνισμα αντικαθιστούν την έξη τους με μια ανάγκη κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού λόγω του εκνευρισμού , της προσπάθειας αποσχόλησης  των χεριών και του στόματος,. Επιπλέον η νικοτίνη επιδρά στο κέντρο της όρεξης  επηρεάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα  και τον βασικό μεταβολισμό .

Η αύξηση του βάρους είναι ένας  από τους λόγους  που πολλοί επιστρέφουν στην παλιά τους συνήθεια ή διστάζουν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Οι μεθόδοι διακοπής καπνίσματος είναι οι εξής:

1.Τα Υποκατάστατα νικοτίνης.

Στην κατηγορία αυτή χορηγείται η εθιστική ουσία της νικοτίνης σε μαστίχα, σε εισπνοή (πίπα και ηλεκτρονικά τσιγάρα), σε ρινικό σπρέι , σε επιδερμικά  έμπλαστρα. Έχει σκοπό την αντικατάσταση της νικοτίνης του τσιγάρου, και παράλληλα με την ταυτόχρονη σταδιακή μείωση της δόσης της νικοτίνης που λαμβάνεται , μειώνονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου . Εχει μειονέκτημα  ότι τα άτομα δεν μειώνουν σταδιακά την δόση, παρατείνουν τον χρόνο λήψης ή διακόπτουν την προσπάθεια.

2 . Φάρμακα.

Χρησιμοποιούνται η «Βουπροπιόνη» αντικαταθλιπτικό που μειώνει τα στερητικά συμπτώματα και η «Βαρενικλίνη» που καταλαμβάνει τους υποδοχείς της νικοτίνης στο νευρικό σύστημα  και με αυτό τον τρόπο έχει την ίδια δράση με τη νικοτίνη.

Οι δύο αυτοί τρόποι έχουν το μειονέκτημα ότι παρατείνεται για μεγάλο διάστημα ο χρόνος της διακοπής, με κίνδυνο οπισθογυρίσματα και την φαρμακευτική επίδραση με τις περενέργιες από αυτά,  καθώς και την υποτροπή μετά την διακοπή λήψης των φαρμάκων αυτών. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν τον ψυχολογικό εθισμό.

3. Εναλλακτικές μέθοδοι .

Όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι βοηθούν στην μείωση ή στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης, από τη στιγμή που κάποιος σταματάει το κάπνισμα.

Εναλλακτικές μέθοδοι είναι ο Βελονισμός και ο Βιοσυντονισμός που έχουν ρυθμιστική επίδραση στον οργανισμό, προκαλούν ομοιοστασία ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Μειώνουν έτσι τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης  και την επιθυμία για κάπνισμα μέσα από την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Μειώνουν το άγχος και προσφέρουν ηρεμία χωρίς να έχουν παρενέργειες. Παράλληλα μπορούν να χορηγηθούν και συμπληρώματα που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα του καπνιστή στη προσπάθειά του για απεξάρτηση και αποτοξίνωση.

Ο Βελονισμός είναι η παλαιότερη εναλλακτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος. Η διαδικασία της θεραπείας είναι απλή και γίνεται με  τοποθέτηση στο σώμα και το αυτί λίγων βελόνων διαμέτρου ¼ του χιλιοστού (όσο μία τρίχα). Η τοποθέτηση των βελονών δεν προκαλεί πόνο. Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζονται από 1-3 συνεδρίες βελονισμόυ αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 συνεδρίες.

Ο βιοσυντονισμός είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, με τον χρόνο θεραπείας να είναι πολύ πιο σύντομος. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται από την πρώτη θεραπεία, μία ή δύο ακόμη θεραπείες είναι αρκετές στην πλειονότητα των ατόμων. Γενικά 1-2 εβδομάδες είναι αρκετές για την ολοκλήρωση της θεραπείας διακοπής του καπνίσματος.

Η θεραπεία βιοσυντονισμού προσφέρει  απεξάρτηση από τη νικοτίνη αλλά παράλληλα βοηθάει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα των χρόνιων καπνιστών με ένα τρόπο γρήγορο, ανώδυνο και εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Ο Βιοσυντονισμός είναι μια μέθοδος που εκτός από την νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου κατά την διακοπή και άλλων εθιστικών ουσιών όπως στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες  κλπ.

Είναι επίσης πιθανόν να χρησιμοποιηθούν συνδιαστικά περισσότεροι από ένας τύποι βιοσυντονιστικών συσκευών καθώς και ο βελονισμός , έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα .

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι εντελώς ανώδυνη και δεν έχει καμία παρενέργεια. Οι περισσότεροι ασθενείς χαλαρώνουν και αισθάνονται τη θεραπευτική ενέργεια στο σώμα τους. Σε κάποιους επίσης μπορεί δημιουργηθεί η αίσθηση συγκεκριμένων γεύσεων, όπως πχ μεταλλική γεύση ή η αίσθηση της μυρωδιάς του τσιγάρου και αίσθημα απέχθειας.

Η μέθοδος:

Η βιοσυντονιστική θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που σχετίζονται με πληροφορίες που οι συσκευές λαμβάνουν από τον ασθενή. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (μεταξύ άλλων) δείγματα σάλιου του ασθενή ή ο καπνός του τσιγάρου και η συσκευή αξιοποιώντας την πληροφορία από τα σωματικά υγρά επιστρέφει στον ασθενή αντεστραμμένα τα κύματα των ουσιών αυτών με τη μορφή ενός μαγνητικού πεδίου (ηλεκτρομαγνητική πληροφορία) χαμηλής έντασης. Αυτά τα κύματα αλλάζουν την «κυτταρική μνήμη» του οργανισμού συνολικά και ιδιαίτερα των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η ανάγκη του ατόμου για τη συγκεκριμένη ουσία.

Η διαδικασία είναι σύντομη αλλά προτιμούμε να κάνουμε μια πιο σύνθετη αγωγή που διαρκεί 2 με 2,5 ώρες και μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση περισσοτέρων της μιας συσκευών.

Αρχικά κάνουμε ένα χαλαρωτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια γίνεται αγωγή ενίσχυσης των απεκκριτικών οργάνων του σώματος. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε μια σειρά από σύνθετα πρωτόκολλα διακοπής του καπνίσματος. Ακολουθούν γενικότερα προγράμματα τόνωσης όπως και προγράμματα αποτοξίνωσης από το ηλεκτρομαγνητικό στρες.

Μετά τη θεραπεία:

Μετά τη βιοσυντονιστική θεραπεία συνιστάται η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για τις επόμενες 2-3 ημέρες για να διευκολυνθεί η αποτοξίνωση. Επίσης πρέπει ο ασθενής να απέχει από αλκοόλ τουλάχιστο την ημέρα της θεραπείας όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης.

Ο βιοσυντονισμός κινητοποιεί τις αποτοξινωτικές διαδικασίες του οργανισμού και σαν συνέπεια είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροικές κενώσεις και δίψα σε περίπτωση που δεν καταναλώνεται επαρκής ποσότητα νερού. Κινητοποιεί επίσης τη διαδικασία αυτοίασης του οργανισμού και η θεραπεία συνεχίζεται για ένα μεγάλο αριθμό ημερών μετά τη διαδικασία του βιοσυντονισμού.

Συμπτώματα του καπνιστή όπως το λαχάνιασμα, ο βήχας και η κόπωση υποχωρούν λίγες ώρες ή ημέρες  μετά τη θεραπεία . Αισθάνεται ευεξία και μία αίσθηση βελτείωσης του συνόλου της υγείας του .

Ο θεραπευτής μετά το πέρας της συνεδρίας ελέγχει με συγκεκριμένο τρόπο μετά από πόσες ημέρες πρέπει να επαναληφθεί η αγωγή. Η αγωγή επαναλαμβάνεται αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τυπικά χρειάζονται από 1-3 θεραπείες βιοσυντονισμού και το θεραπευτικό αποτέλεσμα φθάνει το 70-90%.

Αποτελεσματικότητα:

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού όταν εφαρμόζεται με το σωστό τρόπο έχει αποτελεσματικότητα που φθάνει το 90% μετά τη θεραπεία. Παράλληλα εξηγείται στον καπνιστή πώς δημιουργείται ο εθισμός, τι είναι το σύνδρομο στέρησης καθώς και τι πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού εθισμού.

Εάν χρειαστεί γίνονται και επιπλέον  υποστηρικτικές συνεδρίες μετά το πρώτο εξάμηνο. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει μετά το πρώτο εξάμηνο και άλλες υποστηρικτικές συνεδρίες τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά και μετά την πάροδο του έτους.

<iframe width=”1280″ height=”750″ src=”//www.youtube.com/embed/Du8GE0YXfuE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global Naturopathy
error: Content is protected !!

WhatsApp us

Exit mobile version