ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 Οι Φυσικοπαθητικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θεραπευτικών μεθόδων για να προάγουν την υγεία. Κάποιοι δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν σε συνδυασμό ποικίλες μεθόδους, όπως την ομοιοπαθητική ιατρική, την παραδοσιακή κινεζική ιατρική  (βελονισμό-φυτοθεραπεία), και την βιοσυντονιστική θεραπεία.

Μια τυπική πρώτη επίσκεψη σε φυσικοπαθητικό  γιατρό διαρκεί  τουλάχιστον μια  ώρα καθώς χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος για συζήτηση και εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα φυσικής θεραπείας και αλλαγής κατεύθυνσης του τρόπου ζωής.

Ο Φυσικοπαθητικός επίσης κάνει φυσική εξέταση και βασίζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια μαζί με τον ασθενή θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να αποτελείται από ανάπαυση(επαρκή ύπνο), υγιεινή σωστή διατροφή, αποχή από τροφή και  αποτοξίνωση, ελάττωση του σωματικού βάρους,  μείωση του άγχους για ψυχική και διανοητική ισορροπία, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (άσκηση στον καθαρό αέρα και σωστή αναπνοή), επαρκή αλλά όχι υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την απαλλαγή από κάθε είδους βλαπτικές εξαρτήσεις όπως πχ. διακοπή του καπνίσματος. Η φυσικοπαθητική ιατρική είναι η σύγχρονη Ιπποκρατική Ιατρική.

Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η φυσικοπαθητική ιατρική  είναι:

Φυσικοπαθητική Διατροφολογία (Naturopathic Mutrition)

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό τύπο διατροφής που εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του όσο και από τα προβλήματα υγείας που έχει. Η φυσικοπαθητική διατροφολογία χρησιμοποιεί τη διατροφή ως θεραπευτικό μέσο. Η σωστή διατροφή αποτελεί θεμέλιο της φυσικής ιατρικής.

Οι στόχοι της διατροφικής θεραπείας είναι αφενός να αποτοξινώσει τον οργανισμό και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και όλου του σώματος και αφ’ετέρου να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά.

Ένα κοινό πρόβλημα που ο φυσικοπαθητικός καλείται συχνά να επιλύσει είναι αυτό της δυσαπορρόφησης τροφών που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την τοξίνωση στο σώμα. Είναι πλεόν γνωστά τα τεστ δυσανεξίας τροφών, ωστόσο στη φυσικοπαθητική εκτός από το να εντοπίζουμε αυτά τα προβλήματα μπορούμε να επέμβουμε για να μειώσουμε τη πιθανή δυσανεξία που κάποιο άτομο έχει σε συγκεκριμένες τροφές.

Διατροφικά συμπληρώματα, μπορεί να δίνονται αλλά μόνο στις περιπτώσεις που κρίνονται απαραίτητα για την καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς.

Σήμερα υπάρχουν πολύ ακριβείς μεθοδολογίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου ανθρώπου για συμπληρώματα διατροφής.

Νηστεία και Αποτοξίνωση

Βασικά εργαλεία της φυσικής θεραπείας είναι η Νηστεία και η Αποτοξίνωση.

  •  Η Νηστεία είναι μια πολύ παλιά θεραπευτική πρακτική που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής και στους συνεχιστές του έργου του Ιπποκράτη.
  •  Ο Άραβας γιατρός του 11ου αιώνα Abicenna συνιστούσε νηστειοθεραπεία διάρκειας 7 ημερών στους περισσότερους ασθενείς του. Ο μέγας γιατρός Bartholow τη χρησιμοποιούσε ακόμα και για τις πιο σοβαρές ασθένειες.
  •  Η αποτοξινωτική δίαιτα στοχεύει στην αποβολή των τοξικών ουσιών που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα και παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του.
  •  Αποτοξίνωση δεν είναι μόνο η απελευθέρωση του σώματος από τοξικές ουσίες αλλά περιλαμβάνει και την απελευθέρωση από γεωπαθητικό στρες και ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες πάντα σε συνδιασμό με την «ψυχολογική» αποτοξίνωση.
  •  Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων αποτοξίνωσης που η διάρκειά τους ξεκινάει από ήπιες θεραπείες 1-3 ημερών με χρήση φρέσκων χυμών και μπορεί να φτάσει μέχρι και την πλήρη αποχή από τροφή για αρκετές μέρες. Πιο προχωρημένα σχήματα αποτοξίνωσης διαρκούν έως 30 μέρες και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό αποτοξινωτικών μεθόδων.
  •  Στην πραγματικότητα η αποτοξίνωση γίνεται σήμερα εκτός από τις μεθόδους αποτοξινωτικής δίαιτας και νηστείας ταυτόχρονα και με άλλες μεθόδους όπως (μεταξύ άλλων) η βοτανοθεραπεία, η υδροθεραπεία, η ανάπαυση, ο βιοσυντονισμός, ο βελονισμός καθώς και σύγχρονες, γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Ιατρική Βοτανολογία (Herbal Medicine).

Τα φυτά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα.  Οι φυσικοπαθητικοί γιατροί είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι στην φαρμακογνωσία των φυτών, επίσης γνωρίζουν την ιστορική χρήση των φυτών αλλά και τους συγχρόνους φαρμακολογικούς μηχανισμούς τους. Τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα προέρχονται αρχικά από φυτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλές σχολές βοτανοθεραπείας που συνήθως σχετίζονται με τις περιοχές που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά. Οι ρίζες όμως όλων αυτών των σχολών προέρχονται από τις παραδοσιακές ιατρικές που αναπτύχθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα και Ινδία.

– Η υδροθεραπεία, ορίζεται ως η χρήση του νερού σε οποιοδήποτε μορφή του, (ζεστό, κρύο νερό, ατμός, κτλ) με διαφόρους μεθόδους εφαρμογής για τη διατήρηση της υγείας ή θεραπείας  των παθήσεων, (υποκλυσμοί, ιαματικά λουτρά, υδρομασάζ, κομπρέσες, σάουνα, ατμόλουτρα κτλ).  Είναι μια από της αρχαιότερες μεθόδους θεραπείας.  Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη ως θεραπευτικό μέσο στα αρχαία Ελληνικά Ασκληπιεία καθώς και στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά λουτρά όπως και στα ανατολίτικα Χαμάμ.

  • Θεραπευτικό Μασάζ

Το μασάζ είναι η θεραπευτική μάλαξη των επιφανειακών και βαθύτερων στρωμάτων των μυών και του συνδετικού ιστού χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

Στόχος του είναι η χαλάρωση, η επούλωση, η ευεξία, όπως και η  αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της νευρικής ενέργειας και των υγρών του σώματος (αίματος, λέμφου), μια διαδικασία που έχει σαν επακόλουθο την αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού και την προώθηση της Φυσικής Ανοσοποίησης. Το μασάζ είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές και απότελεί ένα από τα βασικά εργαλεία του θεραπευτή στην προσπάθειά του για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας του ασθενούς.

Σήμερα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τύπων μασάζ που μπορεί να χρησιμοποιούνται είτε μόνο τους, είτε συνδιαστικά στη θεραπευτική διαδικασία. Πιο γνωστά είναι το Σουηδικό, το Λεμφικό, το Ταιλανδέζικο, το Deep Tissue Massage, το Αγιουρβεδικό, το Trigger Point και το κινεζικό Tuina. O Φυσικοπαθητικός εκπαιδεύεται σε περισσότερα από ένα είδη μασάζ.

  • Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική είναι μια μορφή ιατρικής η οποία χρησιμοποιεί εξαιρετικά αραιωμένα διαλύματα ουσιών κατάλληλα προετοιμασμένα (δυναμοποιημένα) προκειμένου να θεραπεύσει ασθένειες.

Σαν πρακτική είναι απαράμιλλη στην ικανότητα της να επηρεάζει τους ανθρώπους σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο χωρίς παράλληλα να παρουσιάζουν παρενέργειες όπως συμβαίνει με τα συμβατικά φάρμακα.

  • Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμός

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (Traditional Chinese medicine (TCM)) είναι μια μοντέρνα εκδοχή της αρχαίας Κινεζικής Ιατρικής. Οι πρακτικές της TCM περιλαμβάνουν διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους όπως είναι η Κινεζική Βοτανοθεραπεία, ο Βελονισμός, το Μασάζ, αλλά και το Qigong.

Η TCM βασίζεται σε ένα αριθμό αρχών όπως είναι η θεωρία των Yin-yang, τα Πέντε Βασικά Στοιχεία, οι Ενεργειακοί Μεσημβρινοί του Σώματος και η θεωρία οργάνων Zang Fu. Η διάγνωση και η θεραπεία γίνεται με τη χρήση αυτών των αρχών.

Ο Βελονισμός είναι μια κύρια θεραπευτική μέθοδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής για να “ξεμπλοκάρεται” το Τσι (chi ή qi) με την διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισορροπηθούν οι αντίθετες δυνάμεις του γιν και του γιάνγκ (yin-yang).

Κατά την Κινέζικη Ιατρική το Τσι είναι μια ενέργεια που περιβάλει όλα τα πράγματα. Πιστεύεται οτι ρέει μέσα στο σώμα πάνω σε 14 οδούς που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν το γιν και το γιάν βρίσκονται σε αρμονία τότε το τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, υπάρχει μια παρακώλυση του τσι σε ένα ή περισσότερους μεσημβρινούς.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 Βελονιστικά σημεία. Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα για περισσότερα από 2500 χρόνια. Σήμερα οι βελόνες συστρέφονται, ζεσταίνονται ή ακόμα διεγείρονται με ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, υπέρηχους ή φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Λοιπές Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη Φυσικοπαθητική είναι :

Αλατα Σούσλερ

Αρωματοθεραπεία

Ayurveda

Βιοσυντονισμός

Ιριδολογία

Μαγνητοθεραπεία

Μασάζ

Μουσικοθεραπεία

Ομοτοξικολογία

Οστεοπαθητική

Ρέικι και λοιπές μέθοδοι της ‘Ενεργειακής Ιατρικής’

  • Σιάτσου & Ρεφλεξολογία
  • Σου Τζοκ
  • Φυσική Μαιευτική
  • Χειροπρακτική

Για τα συστήματα αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global Naturopathy
error: Content is protected !!

WhatsApp us

Exit mobile version