Οι Αλλεργίες από τη Σκοπιά της Φυσικής Θεραπευτικής

Ο δυτικός τρόπος ζωής, η αυξανομένη συνεχώς ατμοσφαιρική ρύπανση αστικού τύπου (αύξηση βιομηχανικών ρυπών, η αύξηση αριθμού αυτοκινήτων κ.λπ.) η τροφική αλυσίδα, τα δομικά υλικά κτιρίων, η  αλλεργίες σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπου. Την τελευταία 20ετία η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έχει διπλασιασθεί έως και τετραπλασιαστεί, γεγονός που έχει κάνει πολλούς να μιλούν για τη νέα επιδημία του 21ου αιώνα.

Τί είναι η αλλεργία.

Ο όρος αλλεργία «άλλο-έργο», με απλά λόγια είναι μία υπερβολική ανωφελή ανοσοβιολογική αντίδραση – μία αντίδραση υπερευαισθησίας του αμυντικού μας συστήματος σε καθορισμένες ουσίες που είναι «ξένες-άγνωστες» για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα , έχουν εύρος τεράστιο  εκτεινόμενο από τις τροφές και την γύρη έως τα φαρμακα ή άλλες χημικές ουσίες και τη σκόνη (στην πραγματικότητα όχι στην ίδια την σκόνη αλλά σε μικροαργανισμούς ‘άκάρεα’ που βρίσκονται στην σκόνη) .

Επιδημιολογικά στοιχεία

Οι αλλεργιες μπορεί να εμφανίσθούν σέ όλλες τις ηλικίες της ζωής μας, περισότερο όμως επιρεπή είναι τα παιδιά που συνήθως συνεχίζουν και σαν ενήλικες με αλλες μορφές αλλεργίας.

Τα τελευταία 20-30 έτη οι αλλεργίες έχουν τετραπλασιασθή, το γεγονός αυτό δείχνη την αρνητική επίδραση που δεχθηκε ο άνθρωπος από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επίσης το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν αλλεργίες είναι μεγαλυτερο στίς μεγάλες πόλεις ή επιβαρυμενες περιβαλοντικά περιοχές πχ περιοχές με εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργιας που χρησιμοπουν λιγνητη για την παραγωγή της κτλ.

Μερικοί οργανισμοί είναι πιό επιρεπείς από ότι άλλοι. Εδώ υπεισέρχεται η γενετική προδιάθεση του ατόμου. Η πιθανότης να παρουσιάσουν τα παιδιά αλλεργία με ένα γονέα αλλεργικό είναι λίγο μεγαλύτερη του γενικού πληθυσμου και φθάνει το 25-30%. Αν όμως οι δύο γονείς  είναι αλλεργικοί το ποσοστό διπλασιάζεται και φθάνει το 60%.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό αλλεργίας σε αμφοτέρους τούς μονοωγενεις διδυμους ( δίδυμοι απο το ίδιο ωάριο) είναι κάτω του 50% πράγμα που δηλώνει ότι εκτός από την γενετική προδιάθεση υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επίκτητοι πο επηρεάζουν την ανάπτυξη ή μη μιας αλλεργίας και αυτοί είναι οι παράγοντες  τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε (πχ. Κακή διατροφή, ειδικές ερεθιστικές ουσίες,  κάπνισμα, επανειλημένες  ιώγενεις λοιμώξεις και κάθε είδους επιβαρύνσεις) .

Για την εμφάνιση της αλλεργίας απαιτείται τουλάχιστον να προηγηθή μία επαφή με το αλλεργιογόνο, την ουσία δηλαδή που θα ευαισθητοποιηθούμε και θα αναπτύξουμε την αλλεργία ακολούθως στην επομένη ή στις επόμενες μελλοντικές επαφές με την συγκεκριμένη ουσία μπορεί να υπάρξη αλλεργική  αντίδραση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αλλεργιών εξαρτόνται από το όργανο ‘στόχο’ .

– Γενικά συμπτώματα είναι : κόπωση, μειωση της λειτουργικότητος , αίσθηση κρύου.

– Δερματικά συμπτώματα : Εξανθήματα διάφορων τύπων, δερματίτιδες διάφορες , οίδημα Quincke’s, κνησμός (- φαγούρα), νευροδερματίτιδα, εκζεμα, πυρετός εκ χορτου .

– Εκδηλώσεις από τους Βλεννογόνους : Ρινιτιδα , επιπεφυκίτιδα, αλλεργικός βήχας, βρογχικό άσθμα.

– Συμπτώματα  από το γαστρεντερικό : γαστρίτιδα, στοματίτιδα, διαρροια, κολικοειδή άλγη εντέρου, μετεορισμοί ( αέρια και τυμπανισμός στην κοιλιά ) κολίτιδα, ευερέθιστο εντερο.

–  Καρδιάγγειακα συμπτώματα : μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδίες, εκτακτοσυστολές και ερρυθμίες.

–  Συμπτώματα από την Ουροδόχο κύστη : πολυοθρία ευερέθιστη κυστη, επανηλημένες ουρολοιμώξεις, δυσουρία.

–  Συμπτώματα από τους μύς : μυιαλγίες , ρευματικά άλγη.

–  Συμπτώματα από την ψυχική σφαιρα : Κατάθλιψη , κόπωση. Σύγχυση κρίσεις  άγχους –  πανικού, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα στα παιδιά.

– Ημικρανίες , Κεφαλαλγίες.

–  Μεταβολές του σωματικού βάρους

–  Αναφυλακτικό σοκ.

Η αλλεργική συμπτωματολογία θα εξαρτηθεί από:

Την Γενετική προδιάθεση

Τον τύπο και την ποσότητα των αλλεργιογόνων που εκτιθέμεθα.

Το επίπεδο ευαισθητοποίησης του ασθενούς.

Το γενικότερο επίπεδο υγείας του ασθενούς.

Η Διάγνωση της αλλεργίας

1. Ιστορικό : εκδήλωση της συμπτωματολογίας.

2. Διάφορα τεστ : Εξέταση αντισωμάτων , RAST test , Δερματικά τεστ με σκαριφισμούς και υποδόριες ενέσεις,  η τεχνική Elisa test για τις αλλεργίες στις τροφές, Τεστ με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με το μηχάνημα Βιοσυντονισμού.

Θεραπευτικά προσέγγιση της Συμβατικής ιατρικής.

Προτείνονται θεραπείες που σκοπό έχουν το μπλοκάρισμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος (αντιισταμινικά),  Βρογχοδιασταλτικά στο άσθμα ή σε σοβαρότερες καταστάσεις την καταστολή του ανοσοποιητικού με την κορτιζόνη και τα παράγωγά της είτε σε τοπική εφαρμογή (αλοιφές-λοσιόν- κολλύρια), είτε σε συστηματική χρήση (χάπια –ενέσεις –εισπνοές). Ενώ όμως η χρήση τους προσφέρει συμπωματική ανακούφιση δεν βοηθά καθόλου στην καταπολέμηση της αιτίας. Οι ασθενείς φυσικά κινδυνεύουν να εθισθούν στα φάρμακα αυτά , απολαμβάνουν την πληθώρα των παρενεργειών που προκαλούν, και το σημαντικότερο επιδεινώνουν την υγεία τους γιατί τα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Επίσης, (εκτός απο τις τροφικές αλλεργίες  που δεν έχει εφαρμογή η μέθοδος αυτή), για ορισμένα είδη αλλεργιών όπως πχ. Αλλεργία στην γύρη και στην σκόνη υπάρχει η δυνατότης απευαισθητοποίησης μέ πολλαπλές ενέσεις εμβολίων αραιωμένων αλλεργιογόνου (Η ανοσοθεραπεία αυτή, δεν είναι αποτελεσματική σε όλους και επίσης  τα τελευταία χρόνια λόγω της αντίδρασης των ασθενών σε πολλά αλλεργιογόνα  ή της μεταπήδησης της αλλεργίας σε νέες ουσίες στα πολύ-αλλεργικά άτομα ο τρόπος αυτός δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες).

Η θεραπευτική προσέγγιση της Φυσικοπαθητικής στην αλλεργία.

Επικεντρώνεται στην διόρθωση παραγόντων που βοηθούν στην εκδήλωση της πάθησης, , και δεύτερον σε θεραπευτικές προσεγγίσεις  μεταξυ των οποίων υπάρχει μία  νέα καταπληκτική  εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο αναστροφής της αλλεργικής αντίδρασης, μέσω του «Βιοσυντονισμού – Bioresonance therapy»,  μεθόδου που δίνει την δυνατότητα να ανέχεται πλέον το ανοσοποιητικό σύστημα την συγκεκριμένη ουσία ή τροφή που αντιδρούσε αλλεργικά, με άλλα λόγια την απευαισθητοποίηση, δηλαδή να έρχεται σε επαφή ή να τρώει το αλλεργικό άτομο την συγκεκριμένη τροφή και να μην αντιδρά αλλεργικά, να μην του δημιουργεί συμπτώματα πλέον. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην  πορεία του άρθρου στις εναλλακτικές θεραπείες .

Η διόρθωση της εντερικής λειτουργίας βοηθά στην θεραπεία των αλλεργιών ;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για να ξεκινήσει μία αλλεργία, χρειάζεται μία πρώτη ‘επαφή’ με την ‘ένοχη ουσία’, με την επαφή αυτή το αμυντικό σύστημα ευαισθητοποιείται και δημιουργεί την αλλεργική αντίδραση σε κάθε νέα επαφή με την συγκεκριμένη ουσία στο μέλλον. Έτσι λοιπόν η αρχική αυτή επαφή του ανοσοποιητικού με την ουσία (μελλοντικό αλλεργιογόνο) σημαίνει ότι η ουσία πέρασε από τις προστατευτικές δομές ηθμούς – φίλτρα του  οργανισμού, όπως έιναι το δέρμα, οι βλεννογόνοι του εντέρου και αναπνευστικού συστήματος κ.τ.λ..

Γιατί όμως αυτά τα προστατευτικά όργανα έγιναν διαπερατά και επέτρεψαν στην ουσία να εισβολή στο εσωτερικό του οργανισμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, εκτός από την τυχαία επαφή όπως πχ συμβαίνει την πρώτη φορά στο τσίμπημα της μέλισσας, που μπορεί να οδηγήσει ακολούθως το άτομο σε αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας ή της σφήγκας .

Οι περισσότερες αλλεργίες όμως είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ακεραιότητας του ηθμού των μεμβρανών (βλεννογόνων  ), με αποτέλεσμα να γίνονται διαπερατές (πχ. το leaky gout syndrome των Αγγλοσαξόνων ), στις ξένες προς τον οργανισμό ουσίες, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τις επανειλημμένες εκθέσεις σε πληθώρα ουσιών που μετατρέπονται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε δυνητικά  αλλεργιογόνα

Σαν απλό παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την πτωχή πέψη των τροφών σε συνδυασμό με την μειονεκτική χλωρίδα του εντέρου ή την ανάπτυξη δυσβίωσης στο έντερο και σε πτωχή ορθομοριακά διατροφή.  Μπορεί λόγω της μη πλήρους διάσπασης των τροφών να αυξηθεί ο όγκος των άπεπτων τροφών στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι η τοπική καταστροφή της επιφάνειας του εντέρου  που γίνεται πλέον διαπερατό στις μή διασπαρμένες προαναφερθείσες ουσίες..

Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται ‘υπερφόρτωση’ του οργανισμού από μερικώς  διασπασμένες τροφές που είναι πλέον δυνατόν να περάσουν τον φραγμό του εντέρου και να βρεθούν στο εσωτερικό του οργανισμού και στην κυκλοφορία του αίματος και να πυροδοτήσουν μία αλλεργική αντίδραση.

Μηχανισμοί πρόκλησης των αλλεργιών

Οι τροφές πρέπει να διασπώνται πλήρως σε δομικούς λίθους δηλ. Οι υδατάνθρακες σε απλά ζαχάρα., οι πρωτεΐνες, σε αμινοξέα, κλπ,  γιατί αυτά είναι στοιχεία που δομούν τον οργανισμό μας και αναγνωρίζονται ως γνωστά προς αυτόν στοιχεία και όχι ‘ξένα’ όπως πχ μπορεί να γίνει με μία μεγαλομοριακή πρωτεΐνη ή πολυσακχαρίτη. Η αναγνώριση της ουσίας ως ‘ξένης’ είναι προϋπόθεση για την κινητοποίηση του αμυντικού μας συστήματος (ανοσοποιητικού) και την έναρξη μιας αλλεργίας . Στην ουσία ο οργανισμός μας στην ύπαρξη ξένης ουσίας, (το ίδο κάνει και στα μικρόβια – ιούς), ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας, θα κινητοποίηση τα αντισώματα IgE  και εν συνεχεία τα μαστοκύτταρα θα εγκρίνουν κυτταρικούς μεσολαβητές πχ. ισταμένη προσταγλανδίνη, στην οξεία αλλεργία τύπου αναφυλαξίας , την εαρινή αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα  τροφική αλλεργία.

Τα αντισώματα IgG στην κυττάρο-τοξικού τύπου αλλεργία όπως αιμολυτική αναιμία ή θρωμβοκυτοπενία.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα στη αλλεργία εξ επαφής .

Η κινητοποίηση των αντισωμάτων και των κυτταρικών μεσολαβητων για την εξουδετέρωση ή καταστροφή των αλλεργιογόνων δημιουργεί έντονη φλεγμονή στον οργανισμό με αποτέλεσμα  την συμπτωματολογία της αλλεργίας.

Με την ίδια λογική η ακαιρεότητα του βλενογόνου του αναπνευστικού συστήματος (μύτης – ηγμορίων –βρογχων – πνευμόνων) αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. Από την στιγμή που αρχίζει να μειωνεκτεί και  να γίνεται ‘διαπερατός’, ηυξημένο φορτίο ουσιών που μεταφέρονται με τον αέρα όπως γύρης, σκόνη, επιθήλια δέρματος ζώων, χημικές ουσίες ή χημικοί ρίποι , μπορουν να περάσουν τον ηθμό των βλενογόνων και  νά ξεκινήση μία αλλεργία.

Ειναι επομένως σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπερφόρτωση με ξένες προς τον οργανισμό μας ουσίες που ‘επιτίθενται’ στο σώμα μας σε συνδιασμό με την ηυξημένη διαπερατώτητα των βλεννογόνων   δημιουγούν ένα φαύλο κύκλο, πού αν δεν διακοπή και συνεχισθή για μακρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν το άτομο να αναπτύξη αλλεργίες σε οτιδήποτε καθώς δεν είναι πλέον ικανό να προστατευθή από την είσοδο των ξένων ουσιών ο οργανισμός του.

Αναφέραμε προηγουμένως την γενετική προδιάθεση και την δυνητικότητα κάποιων ατόμων να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καποια μορφή αλλεργίας  που καθορίζεται από τις γονηδιακές πληροφορίες που έχουμε από τους προγόνους μας.  Αυτό αποτελεί το ένα σκέλος.

Το άλλο σκέλος είναι η γενικώτερη κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας. Καθε σωματική καταπόνηση διαφορες ασθένειες, τοπικές φλεγμονές, τοξική επιβάρυση όπως πχ από χημικές ουσίες, ή ψυχολογικό στρες  μπορεί να μας κάνει  περισσότερο επιδεκτικούς στο να ξεκινηση μία αλλεργική ασθένια όπως και μία τακτοποίηση και επίλυση διαφόρουν προβλημάτων του οργανισμού μας να μας κάνουν λιγότερο ευαίσθητους στο να παρουσιάζουμε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Εδώ βρίσκεται και η δική μας συμμετοχή στο πρόβλημα. Η θετική αλλαγή και βελτείωση  του τρόπου διαβίωσης θα μειώση και το πρόβληματα με τις αλλεργίες.

Τι πρέπει να προσέχουμε

1    Η αποφυγή της έκθεσης μας στην ή στις αλλεργιογόνες ουσίες :

θα βοηθήση σε λιγότερες αντιδράσεις όπου είναι δυνατόν, π.χ αν έχουμε αλλεργία στη γύρη δεν χρειάζεται την άνοιξη να πάμε εκδρομή στο δάσος, να στεγνωνουμε τα ρούχα στο μπαλκόνι όταν υπάρχουν γύρεις, να  διατηρούμαι κήπο, να μήν φοράμε γυλίά ηλίου ή αν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο εκτός πόλεως είναι προτιμώτερο να ταξιδεύουμε με κλειστά παράθυρα γιατί το φίλτρο του εξαερισμου του αυτοκινήτου θα κατακρατήση μέρος της γύρης.  Επίσης η αποφυγή τροφών που μας ενοχλούν μειώνει την επιβάρυνση του αοργανισμού μας.

Επίσης ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται από τους αλλεργικους στα ακάρεα (καθοριμένο επίπεδο υγρασίας 50%, κλιματισμός το καλοκαίρι με φίλτρα καθαρά, χρήση ειδικών καλυμάτων για τακρεββατια, μη χρήση πούπουλου σε μαξιλαρια και παπλωματά, μη χρήση χαλιών, ηλεκτρική σκούπα με πολλαπλά συστήματα φίλτρων που συκρατεί σκόνη, ειδικά σπρέι για χαλιά κτλ)

2    Βελτίωση της διατροφής :

Χρησιμοποιώντας ποιοτικότερη τροφή – Βιολογικά προϊόντα όπου είναι δυνατόν, θα   μειωθεί η αρνητική επιβάρυνση και βλάβη στο επιθήλιο του εντερικού βλεννογόνου, θα βελτιωθεί η ποιότητα του ηθμού του εντέρου θα μειωθεί η διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου, θα βελτιωθεί η απορρόφηση  των στοιχείων των τροφών ώστε να μην έχουμε ελλείψεις σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία κτλ. Θα μειωθεί το φορτίο των χημικών ουσιών από τα λιπάσματα και παρασιτοκτόνα που δέχεται ο οργανισμός μας.

3.   Η εναλλαγή των τροφών  :

Η περιοδική κατανάλωση και η μη συνεχής καθημερινή κατανάλωση της ίδιας τροφής  μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας.

4. Η κάλυψη των αναγκών και ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  ουσιώδη λιπαρά οξέα με την βοήθεια των συμπληρωμάτων διατροφής θα βοηθήσει γενικότερα την υγεία του οργανισμού μας και την υγεία και λειτουργία του βλεννογόνου του εντέρου. (Σημειώτεον ότι υπάρχει η δυνατότης να καθορισθούν σήμερα επακριβώς οι ελλείψεις και να καλυφθούν οι ανάγκες μέσα από ένα τεστ που γίνεται με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή  εντελώς ανώδυνα  )

5. Πρόγραμμα διατροφής :

Με την καθοδήγηση του ειδικού της φυσικής θεραπείας μπορείς να υποβληθείς σε αποτοξινωτικό πρόγραμμα διατροφής για ένα μικρό χρονικό διάστημα αν κριθεί απαραίτητο. Επίσης ένα προσωπικό θεραπευτικό πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά για τον οργανισμό σου και τα προβλήματα υγείας σου, θα αποτελέσει βοήθεια στην απαλλαγή σου από το πρόβλημα της αλλεργίας.

6.Αλλαγή επιβαρυντικών συνηθειών

Καλών είναι να αποφύγουμε όσους περισσότερους γενικούς επιβαρυντικούς παράγοντες μπορούμε είτε επηρεάζουν άμεσα το πρόβλημα της αλλεργίας (όπως το κάπνισμα σε άτομα πάσχουν από βρογχικό άσθμα ) είτε έμμεσα τον οργανισμό μας. Κάπνισμα , Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ψυχολογικό στρες, διάφορες χημικές ουσίες π.χ. εντομοκτόνα .

Χημική ευαισθησία.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την ‘χημική ευαισθησία’ ασθενών σε διάφορες μοντέρνες χημικές ουσίες . Όπως  επίσης γίνεται λόγος και δημιουργούνται νέοι όροι πχ ‘άρρωστα κτήρια – sick buildings ’ κτήρια με χημική επιβάρυνση από χημικούς ρίπους  (μπογιές – λούστρα –χημικές ουσίες καταπολέμησης παρασίτων των ξύλων – κεντρικά κλιματιστικά συστήματα ) που προκαλούν νόσους στα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτά.

Η ‘χημική ευαισθησία’. φαίνεται ότι παρουσιάζεται σε 2 στάδια.

1. Στο πρώτο αυτό στάδιο δημιουργείται μία απώλεια της ανοχής των ασθενών σε χημικές ουσίες (πιθανώς όχι μόνον  λόγω της ευαισθητοποίησης τους σε αυτές), η οποία συμβαίνει σε μία περίοδο οξείας ή χρόνιας έκθεσης σε διάφορους περιβαλλοντικούς ρίπους όπως είναι τα εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, διαλύτες ή έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον ‘ασθενών κτηρίων’.

2. Στο δεύτερο στάδιο που ακολουθεί το πρώτο, παρατηρείται μία πυροδότηση συμπτωμάτων με έκθεση του ατόμου σε μικρές ποσότητες χημικών ουσιών που ήταν προηγουμένως καλώς ανεκτές από τους ασθενείς. Όπως π.χ. φάρμακα, τροφές ή συνδυασμοί, φάρμακα και τροφές ή περιβαλλοντικοί ρίποι, ή καφεΐνη, ή αλκοόλη ή χημική επιβάρυνση από το κάπνισμα συν την ανεπάρκεια σε βιταμίνες , αμινοξέα, είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση συμπτωματολογίας . Γίνεται λοιπόν φανερός ένας συνδυασμός προοδευτικής τοξικής επιβάρυνσης των ατόμων και απώλειας ανοχής πλέον χημικών ουσιών που ήταν προηγουμένως ανεκτές από το άτομο. Δεν αντιδρά όμως  το σύνολο του πληθυσμού κατα τον ίδιο τρόπο στην έκθεση σε χημικές ουσίες.

Δυσανεξία τροφών

Είναι στην πραγματικότητα μία καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση . Η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει από 1-2 ώρες έως 2-3 24ωρα. Έτσι ο ασθενής δυσκολεύετε να συσχέτιση τα συμπτώματα με την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής. Στην δυσανεξία τροφών φαίνεται ότι εμπλέκονται τα αντισώματα IgG, ενώ στην Αλλεργία τροφών τα αντισώματα IgE  γι’ αυτό πιθανόν είναι και διαφορετική η κλινική εικόνα με ασαφή συμπτωματολογία όπως  κόπωση, μυαλγίες, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες  διαταραχές της διάθεσης κτλ .

Εκτός από την ήπια και ασαφή συμπτωματολογία δύο άλλα χαρακτηριστικά είναι το ότι το άτομο συμπεριφέρεται σαν να έχει εθισμό προς τροφή, έχει την τάση δηλαδή να την καταναλώνει συχνά, και η συνεχής συχνή κατανάλωση καταστέλλει και κάνει ήπια την συμπτωματολογία. Αν διακοπή η λήψη της τροφής για μία δύο εβδομάδες και την καταναλώσουμε  εκ νέου τότε έχουμε αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων στην αρχή.

(δεν υπάρχει ομοφωνία ειδικά από την πλευρά της συμβατικής ιατρικής αν ειναι πραγματική αλλεργία κατατάσσουν εδώ την έλλειψη ανοχής στη γλουτέινη – ‘κοιλιοκάκη’ )

Παρόμοια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος (με τις αλλεργίες) αλλά προς τα δικά του αντιγόνα (τους ίδιους του τούς ιστούς),  είναι και τα αυτοάνοσα νοσήματα .

Το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να επιτελέσει το έργο του πρέπει να ξεχωρίζει  τα δικά του αντιγόνα ( ιστούς) από τα ξένα (αλλεργιογόνα μικρόβια κτλ). Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από τους εισβολείς , δηλαδή το κάθε αντιγόνο που δεν είναι όμοιο με τα δικά του είτε αυτά είναι αλλεργιογόνα είτε μικρόβια ή ιοί γίνεται στόχος προς καταστροφή.

Στην περίπτωση των αυτο-άνοσων νοσημάτων (Ρευματοειδης αρθρίτιδας , Ερυθηματώδης λυκος , Νεανικός διαβήτης, Σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Chron’s ) το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται θεωρώντας ως ξένο αντιγόνο τον ίδιο του τον ιστό και τον καταστρέφει χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος Έχουν εντοπισθεί χαρακτηριστικά γονίδια σε ορισμένες από αυτές.

Θεραπευτικές δυνατότητες Φυσικοπαθητικής –Εναλλακτικής Ιατρικής

Η εναλλακτική ιατρική έχει να αντιπαράθεση διάφορες μεθόδους που μπορουν να φέρουν ομοιοστασία στον οργανισμό βοηθώντας τον να επιλύσει αυτό θεραπευμένος τα προβλήματα της αλλεργίας.

1.  Βελονισμός , Γνωστή κινέζικη θεραπευτική μέθοδος θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις βρογχικού άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας δερματικές αλλεργίες, εκζέματα.

2. Βοτανοθεραπεία , Η κινέζικη βοτανοθεραπεία έχει εφαρμογή στην αλλεργία και μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των αλλεργιών. Η φυτοθεραπεία της δύσης  χρησιμοποιεί διάφορα χρήσιμα βότανα  όπως την εχινάκια,  χαμομήλι, σαμπούκο, Αχιλλέα , τζίνσενγκ, αγγελική, σκουτελάρια.

3. Ομοιοπαθητική , Είναι στης δυνατότητες και βοηθά σημαντικό ποσοστό ατόμων με αλλεργίες. Καλυτέρα αποτελέσματα έχουμε  στα παιδιά που είναι επιδεκτικότερα στην θεραπεία. Η θεραπεία απαιτεί την ανεύρεση του κατάλληλου φαρμάκου διαφορετικό για κάθε άτομο. Υπάρχει πιθανότης στην αρχή της θεραπείας να ύπαρξη επιδείνωση των συμπτωμάτων για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα , που ονομάζεται θεραπευτική κρίση και παρέρχεται μόνο της.

4. Βιοσυντονισμός , Κάναμε μία αναφορά προηγουμένως εκθειάζοντας την θαυμαστή αυτή μέθοδο θεραπεία που στο ευρύ θεραπευτικό της  φάσμα περιλαμβάνει και την θεραπεία κάθε είδους αλλεργιών.  Αποτελεί όμως την μοναδική θεραπευτική μέθοδο που έχει εφαρμογή στην θεραπεία της τροφικής αλλεργίας .

Η θεραπευτική προσφορά της Συμβατικής Ιατρικής στης τροφικές αλλεργίες σταματά και ολοκληρώνεται με την οδηγία της αποφυγής της τροφής. Δυστυχώς η μέθοδος της απευαισθητοποίησης που έχει εφαρμογή στις άλλες μορφές αλλεργίας πχ με την γύρη η τα ακάρεα, στις αλλεργίες τροφών δεν έχει αποτέλεσμα.

Η μέθοδος επεμβαίνει και διορθώνει τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις των κυττάρων του σώματος μας.

Ο Βιοσυντονισμός βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις πως το ανθρώπινο σώμα – ως ενεργειακό πεδίο – μπορεί να εκπέμπει και να λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις.

Οι επιστήμονες έχουν πράγματι βρει αποδείξεις ότι τα ζωντανά κύτταρα εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες. Αυτά τα λεγόμενα βιοφωτόνια έχουν τόσο χαμηλή ακτινοβολία, και έχουν μετρηθεί σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο.

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος μπορεί να τροποποιηθεί. Κάθε επιρροή πάνω στο σώμα αλλάζει το ενεργειακό του πεδίο, αυτές οι ενεργειακές  επιρροές μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές για το σώμα και την υγειά.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ένας διαφορετικός, μη υλικός, τρόπος εκδήλωσης της ενέργειας, χάρη στον οποίο, μεταξύ άλλων, «πιάνουμε» έναν σταθμό στο ραδιόφωνο όταν η συχνότητα του ραδιόφωνου «συντονίζεται» στην ηλεκτρομαγνητική συχνότητα εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού ή μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο.

Με παρόμοιο τρόπο τα κύτταρά μας «μιλούν όπως τα τηλέφωνα» – δηλαδή εκπέμπουν και λαμβάνουν, ταχύτατα, ηλεκτρομαγνητικά σήματα για να «συνεννοηθούν». Ωστόσο αυτή η επικοινωνία μπορεί να διαταραχθεί, άν προκληθούν παράσιτα – σε περίπτωση ασθένειας – όπως ακριβώς η τηλεόρασή μας έχει «χιόνι», όταν χάνει το σήμα της ή αν παρεμβληθεί άλλη συχνότητα . Το «χιόνι» στον οργανισμό προκαλείται όταν  συχνότητες που εκπέμπουν ορισμένες ουσίες ή μικροοργανισμοί (π.χ., οι ιοί, τα τρόφιμα, τα μέταλλα, η γύρη, τα φυτοφάρμακα, ακόμη και το αμάλγαμα των σφραγισμάτων) συντονιστεί και παρεμβληθή στην συχνότητα των κυττάρων μας , «μπερδεύοντας» τα. Ο βιοσυντονισμός λοιπόν είναι μια μέθοδος που προσπαθεί να «καθαρίσει» το ατομικό δονητικό σήμα κάθε ανθρώπου από τις παθολογικές «παρεμβολές» διαφόρων ουσιών.

Η βιοσυντονιστική συσκευή καθοδηγείται από τον ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ή θεραπευτή που προσπαθεί να διαμορφώσει το ατομικό πρόγραμμα θεραπείας κάθε ασθενούς. Κατά μία έννοια ο ειδικός προσπαθεί να «πιάσει» τους «σταθμούς» στο σώμα που έχουν παράσιτα, και να τους καθαρίσει ή να τους ρυθμίσει ξανά, με τη βοήθεια της συσκευής και των ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων.

Σε μια θεραπεία βιοσυντονισμού χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα, που λαμβάνει το ηλεκτρομαγνητικό σήμα του σώματος και το φιλτράρει. Διαχωρίζει δηλαδή τις επιβαρυντικές ταλαντώσεις των ξένων ουσιών από το φυσιολογικό φάσμα συχνοτήτων του οργανισμού. Εν συνεχεία επεξεργάζεται τις δονήσεις, ενισχύοντας ή μειώνοντας την έντασή τους ή ακόμη και αντιστρέφοντας τα κύματα των επιβαρυντικών δονήσεων με σκοπό την εκμηδένισή τους. Κατόπιν στέλνει πίσω στο σώμα τις τροποποιημένες δονήσεις. Αυτή η αλλαγή του μοτίβου των συχνοτήτων θεωρείται θεραπευτική. Εάν χρειαστεί χρησιμοποιούνται και οι ανεστραμένες ηλεκτρομαγνητικές  δονήσεις αλλεργιογόνων ουσιών π.χ., ενός τροφίμου, της γύρης ενός φυτού, για να μηδενισθεί και να σταματήσει η επίδραση του αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργία.

Όλα τα σωματίδια της ύλης (άτομα και μόρια) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου πεδίων και συχνοτήτων. Ομάδες υλικών σωματιδίων εκπέμπουν ένα συγκεκριμένο και μοναδικό φάσμα ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων. Αυτό το μοναδικό φάσμα συχνοτήτων κάθε σωματιδίου ύλης είναι σαν ένας φυσικός κώδικας. Κι αυτή η διαπίστωση αποτελεί νόμο, που έχει συμπαντική ισχύ. φυσικά, αφορά εξίσου όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, άρα και το ανθρώπινο σώμα.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Πτυχιούχος:

College of Naturopathic &

Complementary Medicine, U.K.

College of Oriental Medicine, U.K

International School of Natural Medicine

Ιωάννης Λιάπης, Ιατρός

Νευρολόγος  Ψυχίατρος  Βελονιστής

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Global Naturopathy
error: Content is protected !!

WhatsApp us

Exit mobile version