Ανάμεσα σε δύο εορταστικές περιόδους και μετά από τις υπερβολές στη διατροφή μας, είναι απαραίτητη μια περίοδος διατροφικής σύνεσης, λιτότητας και διατροφικής αποτοξίνωσης.
Όμως, αν και απαραίτητη για τον οργανισμό η αποτοξίνωση, δεν πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς στάθμιση και άλλων παραγόντων.
Ποιοι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε αποτοξίνωση:
- Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γιατί έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες.
- Εάν προηγήθηκε περίοδος υποθερμιδικής δίαιτας και απώλεια βάρους.
- Εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όσοι είναι αδύναμοι, ή σε περίοδο ανάρρωσης. Καλό είναι να συμβουλευθείτε το γιατρό σας για το αν και κατά πόσον είστε σε θέση να υποβληθείτε σε αποτοξίνωση.
- Τα παιδιά και οι έφηβοι, γιατί βρίσκονται στην ανάπτυξη.
- Στη διάρκεια της αποτοξίνωσης μετράτε το βάρος σας. Η απώλεια δεν θα πρέπει να είναι απότομη και μεγάλη.
- Μιλήστε στο γιατρό σας ή στο διατροφολόγο αν ακολουθείτε ταυτόχρονα φαρμακευτική αγωγή.
- Μπορείτε να ακολουθήσετε την αποτοξίνωση με τη βοήθεια ενός ειδικού και με πρόγραμμα ανάλογο για τις προσωπικές σας ανάγκες.
- Πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και θεραπευτικών ροφημάτων.
Προφυλάξεις για την αποτοξίνωση
Η αποτοξίνωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, γιατί εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός τοξινών στο σώμα μας και γίνει απότομα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος που ενδέχεται να δημιουργήσουν τοξικό σοκ.
Αυτή η αντίδραση λέγεται Hershheimer reaction και είναι το ένα από τα δύο μεγάλα προβλήματα των αποτοξινωτικών διαδικασιών. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι πολύ συχνά μια λανθασμένη αγωγή αποτοξίνωσης, κυρίως οι δίαιτες, αλλά και τα προγράμματα συντήρησης που τις ακολουθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις αν γίνουν με λανθασμένο τρόπο.
Αποτοξινωτική διατροφή
Ακολουθήστε το πρόγραμμα διατροφής επί τρεις ημέρες την εβδομάδα για δύο εβδομάδες ή για επτά συνεχόμενες ημέρες διακόπτοντας τη λήψη ζωικών πρωτεϊνών ή χρησιμοποιώντας για πρωτεϊνούχο τρόφιμο το ψάρι στο μεσημεριανό.
- Ανάμεσα στα γεύματα, πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα από γαϊδουράγκαθο (το πρωί), ένα φλιτζάνι πικραλίδα (το μεσημέρι) και ένα φλιτζάνι τσουκνίδα (το βράδυ). Αυτά τα τρία βότανα παρέχουν άφθονες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Για να φτιάξετε το έγχυμα, θα ρίξετε ένα κουταλάκι ξερό βότανο για 10 λεπτά σε βραστό νερό που βγήκε από τη φωτιά.
- Μια φορά την ημέρα μπορείτε να αντικαταστήσετε το έγχυμα με ένα «πράσινο κοκτέιλ». Τα λαχανικά που περιλαμβάνει, «χτίζουν» τον οργανισμό, ρυθμίζουν τις ορμόνες και τα σάκχαρα στο αίμα και δεν σας αφήνουν να πεινάσετε. Το ίδιο συμβαίνει και με τη «σούπα του Ιπποκράτη».
- Τα φρούτα -κατά προτίμηση αυτά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη- αποτοξινώνουν τον οργανισμό, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Πρωινό: Φρούτα εποχής (μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι) και 8-10 αμύγδαλα (που θα έχετε προηγουμένως μουλιάσει σε λίγο νερό από το βράδυ για να είναι πιο εύπεπτα) ή ένα παξιμάδι κρίθινο με δύο κουταλάκια ταχίνι.
Μεσημεριανό: Ψάρι εάν το επιθυμείτε (μια μερίδα όσο η παλάμη σας) και ωμά ή βραστά λαχανικά (μαρούλι, καρότο, ρόκα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι και μια κουταλιά ελαιόλαδο και λεμόνι) ή όσπρια.
Βραδινό: σούπα του Ιπποκράτη (βλ. συνταγή) και πράσινη σαλάτα.
Ενδιάμεσα, μέσα στην ημέρα πίνετε: ένα φλιτζάνι έγχυμα από καθένα από τα τρία βότανα (γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα, τσουκνίδα) ή δύο εγχύματα και ένα «πράσινο κοκτέιλ».
Αποφεύγουμε την κατανάλωση κορεσμένων φυτικών ελαίων, αλλά κυρίως την κατανάλωση των τρανς λιπαρών. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είτε για ωμές σαλάτες είτε μαγειρεμένο στις τροφές.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σούπα του Ιπποκράτη
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας ρύζι
- 1 πατάτα με τη φλούδα
- 2 καρότα
- 2 κολοκυθάκια
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 κλωναράκια φρέσκο σέλινο
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- 5-6 φύλλα μαρουλιού ή παντζαρόφυλλα
- Ελάχιστο θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κομμάτια και θα τα βάλετε να σιγοβράσουν για μία ώρα σε εμφιαλωμένο νερό ή νερό φίλτρου. Καταναλώνετε τη σούπα ή αν οι φυτικές ίνες σας δημιουργούν πρόβλημα, πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.
Πράσινο Κοκτέιλ
Συστατικά
- 5-6 φύλλα μαρουλιού
- 1 καρότο
- 1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά
- 1 αγγουράκι
- 1 μήλο
- Λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση: Ρίξτε τα υλικά στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ και πιείτε το χυμό τους.
TIPS
- Τις ημέρες του προγράμματος αποφύγετε εντελώς το ξίδι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά (ασβέστιο θα πάρετε από τα αμύγδαλα, τα λαχανικά, τον πράσινο χυμό και τα βότανα) τα γλυκά και τα οινοπνευματώδη ποτά.
- Πίνετε άφθονο εμφιαλωμένο νερό (1-1 1/2 λίτρο).
- Προσπαθήστε να κοιμάστε πριν τις 12 το βράδυ. Για να χαλαρώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο, αφού προηγουμένως ρίξετε 1/2 φλιτζάνι άνθη χαμομηλιού ή 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό της μπανιέρας.
- Μειώστε σταδιακά το αλάτι και τον καφέ για να μη σας πιάνει πονοκέφαλος.
- Φροντίστε καθημερινά να καθαρίζει το έντερό σας.
- Προσπαθήστε να υπάρχει καθημερινά κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα.
Εναλλακτικοί χυμοί από φρούτα και λαχανικά
Χυμός 1
– 6 φύλλα μαρουλιού
– 2 κομμάτια σέλινο
– 2 καρότα
Χυμός 2
– 6 φύλλα μαρουλιού
– 2 μήλα
– 1 καρότο
– ½ πιπεριά κόκκινη
Χυμός 3
– 6 φύλλα μαρουλιού
– 2 φύλλα λάχανου
– 1 καρότο
– 1 μήλο
Χυμός 4
– 2 ντομάτες
– 2 καρότα
– 3 κομμάτια σέλινο
– 1 χυμό λεμονιού
Μπορείτε να λαμβάνεται για μια ημέρα μόνο χυμούς. Την επομένη αρχίζετε το διατροφικό πρόγραμμα της αποτοξίνωσης ή μπορείτε μέσα στο πρόγραμμα της αποτοξίνωσης ένα γεύμα να το αντικαταστήσετε με χυμούς λαχανικών.
*Σημείωση – Παρατήρηση
Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζεται συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.
Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.
Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής
Λιάπης Ιωάννης Ιατρός
Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής