ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Η ικανότητα επιβίωσης και η καλή κατάσταση της υγείας μας βασίζεται στην άψογη ή αν όχι άψογη, στην ικανοποιητική λειτουργία του  ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι το σύστημα εκείνο που είναι εντεταλμένο να διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο.

Όταν ο οργανισμός λειτουργεί σωστά και η φυσική μας άμυνα είναι ισχυρή – που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά – οι ανεπιθύμητοι εισβολείς όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια, αντιμετωπίζονται πριν προλάβουν να δημιουργήσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας, γιατί εντοπίζονται εγκαίρως από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστρέφονται. Εάν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά δεν θα εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα πολλαπλασιασθούν και θα νοσήσουμε.

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που στο περιβάλλον μας θα αυξηθούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες δηλαδή, οι ιοί, η πτώση της θερμοκρασίας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς και κακώς αεριζόμενους χώρους (σχολεία, κλειστοί χώροι ομαδικής διασκέδασης), η ατμοσφαιρική ρύπανση στη πόλη.

Είναι μία αλλαγή στον τρόπο ζωής που αρχίζει να συμβαίνει τον φθινόπωρο και συνεχίζεται στον χειμώνα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Τα μικρόβια και οι ιοί υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τα αποφύγουμε την επαφή μαζί τους.

Πολλά όμως μπορεί να γίνουν από την πλευρά της ενδυνάμωσης του ίδιου του οργανισμού μας μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία της νόσου.

Όργανα που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θύμος αδένας, η σπλήνα, ο μυελός των οστών και ένα απέραντο δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που είναι διεσπαρμένοι σε όλο το σώμα . Μέσα στο σύστημα αυτό καθώς και στο αίμα και στον μεσοκυττάριο χώρο κυκλοφορούν τα κύτταρα που είναι εντεταλμένα να καταστρέφουν “τους εισβολείς”, για παράδειγμα ιούς, μικρόβια, ή ακόμη και μη φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού π.χ καρκινικά, τα “λευκά αιμοσφαίρια”.

Τα “λευκά αιμοσφαίρια” είναι διαφόρων τύπων (Μακροφάγα,  Τ-λεμφοκύτταρα,  Β- λεμφοκύτταρα… κ.ά).

Ο κάθε τύπος “λευκού αιμοσφαιρίου” έχει εξειδικευμένη εργασία και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους , είτε για να καταστρέψουν τους εισβολείς (μακροφάγα) ή για να αναγνωρίσουν, να ταυτοποιήσουν τους εισβολείς και να μεταφέρουν τις πληροφορίες  αυτές (Τ-λεμφοκύτταρα ), ώστε να δοθεί η δυνατότης να παραχθούν τα αντισώματα (εξειδικευμένα για την εξουδετέρωση του κάθε ανεπιθύμητου εισβολέα – παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα ), που θα αναλάβουν να καταστρέψουν τους εισβολείς.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ξεκουράζεται ποτέ – 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινά, ψάχνει για κύτταρα που παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης ή καρκινικές αλλαγές ή εισβολείς. Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η λειτουργία του.

Η καλή του λειτουργία είναι σημαντική και θα πρέπει το υποστηρίζουμε συνεχώς για να λειτουργεί άψογα, και να έχει την δυνατότητα να μας προστατέψει. Να πως μπορούμε να το υποστηρίξουμε απλά αλλά δυναμικά, μέσα από την διατροφή και αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής μας:

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Οι αλλαγές πρέπει να μας οδηγήσουν σε πιο υγιεινή διαβίωση:

  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Άσκηση ή φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα, εάν είναι δυνατόν κάθε ημέρα. Να θυμάστε ότι υπερβολική καταπόνηση ωρών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Την καταστολή του αμυντικού συστήματος  .
  • Διατήρηση ή επανάκτηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι και προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος σας, θα πρέπει να μην κάνετε υπερβολές,  και να ακολουθήσετε της οδηγίες του ειδικού.
  • Μείωση της κατανάλωση αλκοόλ καφέ στο ελάχιστο.
  • Κοιμηθείτε ικανοποιητικές ώρες καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και συμπληρώστε τις ώρες της έλλειψη ύπνου το συντομότερο δυνατόν τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που αναγκασθείτε να τον μειώσετε κάποια ή κάποιες μέρες . Ο μέσος όρος ωρών ύπνου ανάλογα με το άτομο, είναι 6-9 ώρες ημερησίως.
  • Εάν υπάρχει ιογενής ή άλλη επιδημία κρατήστε τους κανόνες υγιεινής με το πλύσιμο τον χεριών , πλύσιμο λαχανικών, αποφυγή κλειστών χώρων κ.λ.π .
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος. Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού, προσευχής, yoga, χρησιμοποίησε τεχνικές θετικής σκέψης.
  • Εάν έχετε προβλήματα υγείας , ρυθμίστε τα , π.χ το σακχαρό σας αν είστε διαβητικοί, χοληστερίνη κ.λ.π.(παρακολουθείτε με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις αίματος την κατάσταση της υγεία σας με την βοήθεια του γιατρού σας) .

Τροφές που Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό Σύστημα

Όσον αφορά στη διατροφή.

Είναι γνωστό ότι άτομα που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων   καθώς και παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών)

Έχει επίσης παρατηρηθεί πειραματικά ότι ελλείψεις σε διάφορα διατροφικά στοιχεία όπως ιχνοστοιχεία ( Ψευδάργυρος, Σελήνιο , Σίδηρος, χαλκός )  , βιταμίνες ( Φολικό οξύ, Βιταμίνες  Α, Β6, Β2, Ε, C , D, ) επηρεάζουν την λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα.

Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε τροφές της παραδοσιακής μας διατροφής και πρέπει να αποτελείται όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα και να είναι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, δυσαπορροφητών ινών και θρεπτικών γενικά ουσιών.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

• Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο και την γλιστρίδα.

• Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (παρασκευασμένα στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια… και χυμό ντομάτας.

• Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Προβιοτικά
Oι τροφές που περιέχουν προβιοτικά θωρακίζουν επίσης την άμυνα του οργανισμού, καθώς εμπλουτίζουν την χλωρίδα μας με φιλικά βακτηρίδια. Στη διατροφή μας λαμβάνουμε τα προβιοτικά κυρίως μέσω του παραδοσιακού γιαουρτιού και γενικώς των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ ξυνόγαλο,  κεφίρ . Η ευεργετική επίδραση που έχει η προσθήκη, σε καθημερινή βάση, μιας μερίδας γιαουρτιού με ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια της κατηγορίας των προβιοτικών , όπως ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος… κ.ά,  βοηθά στην διατήρηση της σωστής οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ως εκ τούτου ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα στις υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα βακτηρίδια  της χλωρίδας, είναι η συμμετοχή στην σύνθεση και απορρόφιση βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων, διατήρηση ευνοϊκού pH που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, με την κατάληψη της επιφανείας στην περιοχή που ζουν (εντέρο , κόλπος…) αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροργανισμών γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κάθε είδους σακχάρων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων) επειδή ακόμη και μια μερίδα ζάχαρης μειώνει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ώρες

Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού 2-3 λίτρα ημερησίως.

Τα διάφορα διατροφικά στοιχεία είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από την τροφή. Όταν υπάρχουν όμως σημαντικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, τότε θα πρέπει να καθορίζονται οι ελλείψεις και να αποκαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής.

Τα τρόφιμα  και τα  μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν  με τα συστατικά που περιέχουν, ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς μας.

 

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα  στο άρθρο είναι στοιχεία που  αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβη την θεραπεία του και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής  προσέγκισης

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

One thought on “ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

  1. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για τις πληροφοριες στα θεματα υγειας που προσφερετε στον κοσμο,με αυτο τον απλοχερο τροπο.
    λεγομαι Νικος,ειμαι 32 χρονων και εχω εδω και 3 χρονια μια ηπια μορφη ελκωδης κολιτιδας.γνωριζετε καποια βοτανα,καποια διατροφη η καποιον ομοιοπαθητικο ιατρο που θα μπορουσα να επισκευθω?
    θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μου απαντουσατε.σας ευχαριστω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global Naturopathy
error: Content is protected !!

WhatsApp us

Exit mobile version