Η Φυσικοπαθητική ή όπως είναι διεθνώς γνωστή ως Naturopathic Medicine, έχει τις ρίζες της στον πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη ο οποίος πρώτος περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος, πνεύματος και νου, σε αρμονία με τα τέσσερα στοιχεία του φυσικού κόσμου. Η Φυσικοπαθητική είναι προληπτική αλλά και θεραπευτική μέθοδος.
Συμβουλεύει, εκπαιδεύει και διδάσκει τα άτομα για τις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους η / και αναλυτικότερα, για την επωφελή χρήση της Ανάπαυσης, της Νηστείας, της Διαιτητικής, της Υδροθεραπείας, της Ηλιοθεραπείας, της Γυμναστικής, της Κινησιοθεραπείας, της Φυτοθεραπείας, της Ψυχοθεραπείας, των εφαρμογών απέκκρισης και μετάλλαξης, της υποστήριξης και εξισορρόπησης της Ζωικής Ενέργειας.
Η Φυσικοπαθητική Ιατρικη χρησιμοποιεί στοιχεία από ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών διαγνωστικών και θεραπευτικών συστημάτων όπως είναι η αρχαία Ιπποκράτεια Ιατρική, η Κινέζικη ιατρική και η αγιουρβέδα.
Χρησιμοποιεί παραδοσιακές και σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους όπως είναι μεταξύ άλλων η εξατομικευμένη φυσικοπαθητική διατροφολογία, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, ο βιοσυντονισμός, η υδροθεραπεία και η θεραπευτική μάλαξη.
Η Φυσικοπαθητική Ιατρικη είναι ένα ανοικτό και διαρκώς εξελισσόμενο θεραπευτικό σύστημα που υιοθετεί εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες και ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων ιατρικών μεθοδολογιών της δυτικής ιατρικής.
Εκτός από τη Βασική Ιατρική Επιστήμη και Συμβατική Διαγνωστική ο Φυσικοπαθητικός εκπαιδεύεται στα εξής: Θεραπευτική Διατροφολογία, Βοτανική Ιατρική, Ομοιοπαθητική, Φυσική Μαιευτική, Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και Βελονισμό, Υδροθεραπεία, Φαρμακογνωσία, Ιριδολογία.
Η Φυσικοπαθητική Ιατρική χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για να θεραπεύσει το άτομο.
Ο Φυσικοπαθητικός Ιατρός πρέπει να μελετήσει το άτομο σε επίπεδο σώματος, ψυχής και πνεύματος πριν αρχίσει τη θεραπεία. Η Φυσικοπαθητική Ιατρική επικεντρώνεται κυρίως σε δύο τομείς – την ενίσχυση της ικανότητας αυτοίασης του σώματος και τη βελτιώση στον τρόπο ζωής ενός ατόμου.
Αν και βασίζεται σε απλές αρχές είναι σήμερα ένα σύνθετο σύστημα θεραπευτικής με μεγάλο αριθμό εργαλείων που όταν συνδυαστούν κατάλληλα μπορούν να σας απαλλάξουν από χρόνια προβλήματα αλλά και να ενισχύσουν τον οργανισμό σας δρώντας προληπτικά έτσι ώστε να μην αρρωστήσετε στο μέλλον.
ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η Φυσικοπαθητική Ιατρική είναι:
Διατροφική Ιατρική, (Nutritional Medicine). Η κακή διατροφή είναι η σημαντικότερη απειλή της υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η κλινική διατροφολογία χρησιμοποιεί τη διατροφή ως θεραπευτικό μέσο και αποτελεί θεμέλιο της φυσικής ιατρικής. Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη γνώση για τη διατροφική αξία και τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφών όπως και για την βλαπτική τους επίδραση στον άνθρωπο (επεξεργασμένα τρόφιμα). Ταυτόχρονα η ‘διαταραχή’ της τροφικής αλυσίδας έχει ευαισθητοποιήσει και έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για τη διατροφή. . Εκτός από τη διατροφή, επιλαμβάνονται σημαντικά οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι κοινή πρακτική της σύγχρονης διατροφικής ιατρικής όταν, βέβαια, κρίνεται απαραίτητο.
Ιατρική Βοτανολογία (Herbal Medicine). Τα φυτά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα. Οι φυσικοπαθητικοί γιατροί είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι στην φαρμακογνωσία των φυτών, επίσης γνωρίζουν την ιστορική χρήση των φυτών αλλά και τους συγχρόνους φαρμακολογικούς μηχανισμούς τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 80% του πληθυσμού της γης χρησιμοποιεί επί του παρόντος τη βοτανική ιατρική για κάποιες πλευρές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα, πολλά από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στους ιατρούς έχουν μια πολύ μακριά ιστορία ως βοτανικά φάρμακα, με τα πιο κοινά το όπιο και την ασπιρίνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 7,000 ιατρικές ουσίες στη μοντέρνα φαρμακοποιεία προέρχονται από φυτά.
Νηστειοθεραπεία (Fasting)
Aφορά τη μερική ή ολική αποχή από την τροφή γενικότερα, ή και ειδικότερα από συγκεκριμένες τροφές ή υγρά (εκτός από το νερό), για μία καθορισμένη χρονική περίοδο που ορίζει ο φυσικοπαθητικός, και αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του ασθενή. Η νηστειοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να εξοικονομήσει ενέργεια και να ανακάμψει από μόνος του, δηλαδή να αυτό-θεραπευτεί.
Η νηστειοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως το απόλυτο θεραπευτικό μέσο από ιατρούς-θεραπευτές, αλλά και ως πρακτική εξυγίανσης της ψυχής και του πνεύματος από πολλές θρησκείες.
Η υδροθεραπεία, ορίζεται ως η χρήση του νερού σε οποιοδήποτε μορφή του, (ζεστό, κρύο νερό, ατμός, κτλ) με διαφόρους μεθόδους εφαρμογής για τη διατήρηση της υγείας ή θεραπείας των παθήσεων, (υποκλυσμοί, ιαματικά λουτρά, υδρομασάζ, κομπρέσες, σάουνα, ατμόλουτρα κτλ). Είναι μια από της αρχαιότερες μεθόδους θεραπείας. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη ως θεραπευτικό μέσο στα αρχαία Ελληνικά Ασκληπιεία καθώς και στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά λουτρά όπως και στα ανατολίτικα Χαμάμ.
Οι Φυσικοπαθητικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θεραπευτικών μεθόδων για να προάγουν την υγεία. Κάποιοι δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν σε συνδυασμό ποικίλες μεθόδους, όπως την ομοιοπαθητική ιατρική, την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (βελονισμό-φυτοθεραπεία), και την βιοσυντονιστική θεραπεία .
Μια τυπική πρώτη επίσκεψη σε Φυσικοπαθητικό γιατρό διαρκεί τουλάχιστον μια με δυο ώρες καθώς χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος για συζήτηση και εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα φυσικής θεραπείας και αλλαγής κατεύθυνσης του τρόπου ζωής.
Ψυχολογική συμβουλευτική (psychological counseling)
Περικλείει τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του στρες όπως διαλογισμό και τεχνικές αναπνοής. Η ψυχολογική χαλάρωση και η ψυχική γαλήνη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα του στρες. Έχει πλέον κλινικά αποδειχθεί ότι το άγχος και το στρες αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και κοστίζουν πολλά λεφτά σε κυβερνήσεις και ασφαλιστικούς φορείς. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής εξαρτάται από την επιστημονική εγκυρότητα και πεποιθήσεις του φυσικοπαθητικού.
Πρέπει να ειπωθεί ότι η παραπάνω μέθοδος δεν πρέπει να συγχέεται με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση και άλλες μεθόδους της κλασικής ψυχολογίας.
Ο Φυσικοπαθητικός επίσης κάνει φυσική εξέταση και βασίζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια μαζί με τον ασθενή θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να αποτελείται από ανάπαυση(επαρκή ύπνο), υγιεινή σωστή διατροφή, αποχή από τροφή και αποτοξίνωση, ελάττωση του σωματικού βάρους, μείωση του άγχους για ψυχική και διανοητική ισορροπία, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (άσκηση στον καθαρό αέρα και σωστή αναπνοή), επαρκή αλλά όχι υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την απαλλαγή από κάθε είδους βλαπτικές εξαρτήσεις όπως πχ. διακοπή του καπνίσματος.
Η φυσικοπαθητική Ιατρική είναι η σύγχρονη Ιπποκρατική Ιατρική.