Αρνητικά Συναισθήματα και Γνωστική Ομοιοπαθητική

Εδώ και πολλά χρόνια λόγω της δουλειάς μου(χειρούργος οδοντίατρος) άρχισα να μελετώ και να παρατηρώ τα αρνητικά συναισθήματα. Όταν είσαι οδοντίατρος αναγκαστικά έρχεσαι σε στενή επαφή με τον ψυχισμό των ασθενών. Γίνεται ένα άνοιγμα του ψυχισμού όταν ο ασθενής ξαπλώνει στην οδοντιατρική καρέκλα. Έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο από μένα αλλά και από άλλους συναδέλφους μου ότι η επικλινής θέση λειτουργεί όπως το κρεβάτι του ψυχαναλυτή. Ασθενείς με αρνητικότητα παρατηρούσα ότι επηρέαζαν την πορεία των προσθετικών εργασιών. Πάντα κάτι πήγαινε ανάποδα όταν είχα να κάνω με τέτοιους ασθενείς.

Άλλοτε δεν πήγαιναν καλά τα μέτρα και άλλοτε συνέβαινε κάποιο τεχνικό πρόβλημα,ή άλλοτε είχα προβλήματα με τις εφαρμογές. Αυτό πλέον είναι γνωστό στο χώρο των οδοντιάτρων και είμαστε προσεχτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους ασθενείς. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αρνητικών συναισθημάτων, τα ενεργητικά και τα παθητικά.

Τα ενεργητικά θεωρώ ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παθητικά. Λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε αυτήν την κατάταξη με τον νου μας. Ο θυμός,η οργή,η επιθετικότητα,η καχυποψία,κ.α ανήκουν στα ενεργητικά. Η κατάθλιψη,η στενοχώρια,η αυτολύπηση, η ενοχή,κ.α ανήκουν στα παθητικά.Τα ενεργητικά συναισθήματα στρέφονται ενάντια στους συνανθρώπους μας και κατ’επέκτασην ενάντια στην ολότητα, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στη συμπεριφορά μας, να καταργήσουν την λογική και άθελα μας ή ηθελημένα να προκαλέσουμε κακό στους άλλους.

Τα παθητικά συναισθήματα στρέφονται κατά του εαυτού μας, είναι λες και θεωρούμε τον εαυτό μας εχθρό και τον πολεμάμε συνεχώς.Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζα με τους ασθενείς μου,με οδήγησαν να αρχίσω να μελετώ τρόπους αυτοπροστασίας και εξουδετέρωσης της αρνητικότητας. Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε κατάσταση ήταν σημαντικό να μην ταυτίζομαι με το πρόβλημα που εμφανιζόταν.

Όταν ταυτιζόμουν η αρνητική κατάσταση εξαπλωνόταν στον νου μου. Όλοι έχουμε αρνητικά συναισθήματα,το θέμα είναι αυτά να μην εξαπλώνονται στις σκέψεις μας και καταργούν την λογική μας. Με την εναλλακτική ιατρική ασχολήθηκα από το 1996 προσπαθώντας να βρω λύση στη δική μου ψυχολογία και στην ψυχολογία των ασθενών μου. Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιούσα στο ιατρείο μου ήταν τα ανθο’ι΄άματα BACH τα οποία βοηθούσαν ικανοποιητικά τις φοβίες των ασθενών αλλά δεν τους βελτίωναν σε βάθος. Το βάθος της θεραπείας με ενδιέφερε γιατί αναλαμβάνω ασθενείς που έχουν προβλήματα περιοδοντίτιδας, ουλίτιδας,και βρυγμού. Ο ψυχικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στην εμφάνιση των νόσων αυτών (παράλληλα βέβαια με την κακή στοματική υγιεινή).

Για μένα η γνωστική ομοιοπαθητική ήταν η απάντηση στις προσευχές μου στον ουράνιο Πατέρα για βοηθήσω τους ανθρώπους. Όταν άρχισα να δίνω στους ασθενείς μου ομοιοπαθητικά με τον γνωστικό τρόπο προσέγγισης,είδα θεαματικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν χρόνιους πόνους των δοντιών ή και οξείες καταστάσεις, επεμβάσεις, περιοδοντοπάθεις, βρυγμό, φοβίες.

Προσωπικά λύθηκαν τα χέρια μου όσο αναφορά τον ψυχικό αιτιολογικό παράγοντα και είμαι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα της γνωστικής ομοιοπαθητικής. Παράλληλα με την θεραπεία που παρατηρούσα στο πρόβλημα τους,έβλεπα και αποτελέσματα και σε άλλους τομείς. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω την γνωστική ομοιοπαθητική και να την γνωρίσω σε βάθος. Δάσκαλος μου είναι ο κ.Γεώργιος Λουκάς, ψυχίατρος ομοιοπαθητικός, ο οποίος πιστεύω έκανε ένα άλμα στην ομοιοπαθητική, παντρεύοντας τις ιδέες του Sankaran με την ομοιοπαθητική, προχώρησε ερευνητικά την ιδέα του και εδραίωσε στην Ελλάδα την νέα ομοιοπαθητική με τον όρο «Γνωστική Ομοιοπαθητική».

Ζούμε στον κόσμο της πλάνης και ανάλογα με την μόλυνση που έχουμε υποστεί και το εύρος της ψεύτικης προσωπικότητας,έχουμε και τις ανάλογες ψευδαισθήσεις. Η γνωστική ομοιοπαθητική ελευθερώνει τον άνθρωπο από τις ανασφάλειες, τα αρνητικά συναισθήματα, τις ψευδαισθήσεις και τον ελευθερώνει απ΄τα σωματικά συμπτώματα.

Ο γνωστός ψυχίατρος και συγγραφέας Scott Peck αναφέρει την σχιζοφρένεια,την μανιοκατάθλιψη και τον αλκοολισμό σαν λειτουργικές διαταραχές.Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτή η άποψη και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν βαθιές βιολογικές ρίζες.Καταστάσεις όπως η σχιζοφρένεια δεν είναι μόνο σωματική διαταραχή,είναι ψυχο-πνεύματο-Κοινωνικό – σωματική διαταραχή. Και το ίδιο ισχύει για αρρώστιες όπως ο καρκίνος. Όλες έχουν πολύπλευρα αίτια,σωματικά και ψυχικά.Το ψυχοσωματικό στοιχείο έχει αναγνωριστεί και στη γλώσσα μας εδώ και αιώνες. Οι ψυχίατροι το ονομάζουν οργανική γλώσσα.Για παράδειγμα λέμε «λύθηκαν τα γόνατα μου», «ράγισε η καρδιά μου», «κόπηκε η λαλιά μου».

Διαταραχές στην σπονδυλική στήλη είναι διαταραχές του θάρρους. Αυτό καθρεφτίζεται στη γλώσσα μας όταν λέμε κάποιον ότι «είναι ασπόνδυλος», εννοώντας ότι κάποιος είναι αναποφάστιστος ή δειλός. Τόσο πολύ έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή η ψυχοσωματική διάσταση της ασθένειας που ακόμα και οι απλοί άνθρωποι το κατανοούν. Φυσικά είναι τελείως περιττό να έχουμε ενοχές όταν έχουμε κρυολόγημα,αλλά αν έχουμε μια σοβαρή ασθένεια επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας και να τον ρωτήσουμε τι ρόλο παίζει στην ασθένεια.

Οι περισσότεροι που πάνε να δούνε ένα ψυχίατρο υποφέρουν από νεύρωση ή διαταραχή χαρακτήρα. Ο νευρωτικός αναλαμβάνει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη ενώ το άτομο που έχει διαταραχή χαρακτήρα δεν αναλαμβάνει αρκετή. Όλοι οι νευρωτικοί όταν βρίσκονται σε σύγκρουση με τους άλλους,παραδέχονται αυτόματα ότι αυτοί φταίνε. Η ομιλία τους σημαδεύεται από εκφράσεις όπως «εγώ όφειλα», «εγώ έπρεπε», «εγώ δεν έπρεπε», που δείχνουν την αξιολόγηση του σαν κατώτερο άτομο, που πάντα πέφτει έξω γιατί κάνει λαθεμένες επιλογές.

Το άτομο με διαταραχή χαρακτήρα χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «δεν μπορούσα», «δεν μπορώ», «είμαι αναγκασμένος να..», δίνοντας εικόνα ατόμου που εξαρτάται η συμπεριφορά του από εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται έξω απ’τόν δικό του έλεγχο. Οι νευρωτικοί είναι δεκτικοί στην ψυχοθεραπεία ενώ τα άτομα με διαταραχή χαρακτήρα δύσκολα αναζητούν θεραπεία γιατί δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη για αυτοεξέταση. Όπως όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουν αρνητικά συναισθήματα,έτσι και όλοι μας έχουμε και τα δύο,μία νεύρωση και μία διαταραχή χαρακτήρα. Όλα τα παιδιά έχουν διαταραχές χαρακτήρα γιατί έχουν την ενστικτώδη τάση να αρνούνται την ευθύνη τους. Όλα τα παιδιά έχουν νευρώσεις γιατί επωμίζονται την ευθύνη για ορισμένες στερήσεις που δοκίμασαν. Έτσι το παιδί που δεν αγαπιέται από τους γονείς θεωρεί ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί, αντί να δει ότι οι γονείς έχουν μειωμένη ικανότητα να αγαπούν.

Οι νευρωτικοί λόγω της προθυμίας τους να αναλαμβάνουν ευθύνες μπορούν να γίνουν άριστοι γονείς. Τα άτομα όμως με διαταραχές χαρακτήρα γίνονται ολέθριοι γονείς,επειδή αποφεύγουν την ευθύνη παίζουν ρόλο προτύπου ανευθυνότητας. Φορτώνουν συχνά την ευθύνη στα παιδιά τους όπως «παιδιά εσείς με παλαβώσατε». Έτσι πλάθουν παιδιά με διαταραχές ή νευρωτικά. «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».

Η συναισθηματική μεταφορά είναι η συμπεριφορά της ενεργούς προσκόλλησης σε μια απαρχαιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Όταν ένα μικρό παιδί έχει απανωτές οδυνηρές απογοητεύσεις από τους γονείς (λόγω έλλειψης φροντίδος) βαθμιαία παύει να εμπιστεύεται τους γονείς και έτσι καταργεί τον πόνο και τις απογοητεύσεις γιατί δεν περιμένει από αυτους τίποτα. Μια τέτοια τακτοποίηση δημιουργεί πρόβλημα γιατί καταλήγει από το «μου είναι αδύνατο να εμπιστευτώ τους γονείς μου» στο «μου είναι αδύνατο να εμπιστευτώ τους ανθρώπους». Με αυτό τον χάρτη και με άφθονο απόθεμα αρνητικών συναισθημάτων που συσσωρεύονται από τις πολλές απογοητεύσεις του, έρχεται σε συγκρούσεις με τις διάφορες μορφές εξουσίας, αστυνομία, δάσκαλο, προιστάμενο.

Για να θεραπευτεί θα πρέπει να αναθεωρήσει την ιδέα που είχε για τους γονείς του να συνειδητοποιήσει ότι δεν τον αγαπούσαν και ότι δεν είχε μια ομαλή παιδική ζωή. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι πολύ οδυνηρό. Το πρόβλημα της μετάθεσης λύνεται θεαματικά με την γνωστική ομοιοπαθητική και θεραπεύεται ο ασθενής χωρίς να βιώσει πόνο.  Η συναισθηματική μετάθεση με έχει απασχολήσει πολλά χρόνια και αυτός ο μηχανισμός είναι η αιτία που πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος παίζει τον ρόλο του ανθρώπου που κάποτε τον είχε πληγώσει ή τον είχε βασανίσει. Η γνωστική ομοιοπαθητική θεραπεύει σε βάθος και απαλλάσσει τον ασθενή από κάθε μετάθεση και τον ελευθερώνει.

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού διέπεται από τις αιώνιες και σταθερές αρχές του σύμπαντος και είναι προικισμένος με κάποιες θεραπευτικές και επανορθωτικές δυνάμεις. Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού και βοηθάει τον οργανισμό να επανέλθει σε ισορροπία. Έτσι οι πρώτοι ομοιοπαθητικοί άρχισαν να μελετούν τα συμπτώματα τα οποία χωρίζονται σε ψυχικά,γενικά και σωματικά. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αποδεικνύεται γιατί θεραπεύονται βρέφη και φυτά.

Σύμφωνα με την θεωρία της ομοιοπαθητικής τα αίτια της ασθένειας μπορεί να είναι είτε εσωτερικά είτε εξωτειρικά. Ο Σωκράτης έλεγε χαρακτηριστικά «όπως ακριβώς δεν πρέπει να θεραπεύουμε μάτια χωρίς κεφάλι,ούτε κεφάλι χωρίς σώμα,έτσι δεν πρέπει να επιχειρούμε να θεραπεύσουμε το σώμα χωρίς την ψυχή….γιατί όλα από την ψυχή ξεκινούν και τα άσχημα και τα καλά τόσο στο σώμα όσο και σε ολόκληρο τον άνθρωπο,και από κει όλα απορρέουν…» (Πλάτωνος,εις Χαρμίδην,παρ.156).

Η εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στηρίζεται στον νόμο των ομοίων στον οποίο οφείλει και το όνομα της. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό για να θεραπευτεί μια ασθένεια πρέπει να δοθεί στον πάσχοντα οργανισμό μια ουσία η οποία θα προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα αν δινόταν σε υγιή οργανισμό.  Η σπουδαιότητα του ψυχικόυ παράγονται είχε από νωρίς αναγνωριστεί από τους ομοιοπαθητικούς. Πάντα όμως αυτό γινόταν με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια επανάσταση στο χώρο της ομοιοπαθητικής. Άρχισαν να ασχολούνται με αυτήν θεραπευτές που είχαν ασχοληθεί με ψυχανάλυση. Η θεωρία ότι το όνειρο είναι απευθείας πρόσβαση στο ασυνείδητο,έδωσε νέα διάσταση στις πειραματικές αποδείξεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων,όπου τώρα η μελέτη των ονείρων αποκτούσε ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Έτσι άρχισαν να συλλέγονται πολλές πληροφορίες για τον ψυχισμό των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Ταυτόχρονα άλλαξε ο τρόπος λήψης του ιστορικού.

Οι ομοιοπαθητικοί άρχισαν να μελετούν σε μεγαλύτερο βάθος την ψυχική κατάσταση του ασθενούς,και να αναζητούν την αιτία που προκάλεσε την ασθένεια. Όσο κατανοούσαν βαθύτερα τον ψυχισμό του ατόμου τόσο ελάττωναν την ενασχόληση τους με λεπτομέρειες σε σχέση με τα σωματικά συμπτώματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα ομοιοπαθητικής το οποίο ονομάστηκε γνωστική ομοιοπαθητική και το οποίο βασίζει την διάγνωση του κυρίως στην ψυχική κατάσταση του ατόμου. Διάφορες ομάδες στον κόσμο άρχισαν να μελετούν με άλλο μάτι την ομοιοπαθητική.

Σύμφωνα με την γνωστική ομοιοπαθητική κάθε άνθρωπος έχει κάποιες ιδέες τις οποίες θεωρεί πολύ σημαντικές και με βάση αυτές οργανώνει την ζωή του. Για παράδειγμα άλλος ιεραρχεί πάνω απ’όλα στο χρήμα, άλλος στην οικογένεια,άλλος στην ερωτική σχέση, άλλος στην δόξα, άλλος στην επιτυχία του κλπ. Ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την εξέλιξη της ζωής διαμορφώνονται διάφορες ανασφάλειες σε σχέση με τις ιδέες του ατόμου. Για παράδειγμα άλλος νομίζει ότι δεν αγαπιέται,άλλος νομίζει ότι δεν εκτιμείται από του φίλους του,άλλος ότι θα τον υποτιμήσουν, άλλος ότι θα τον καταπιέσουν και άλλος ότι κινδυνεύουν τα παιδιά του κλπ. Οι ανασφάλειες αυτές είναι η βάση της ψυχικής ανισορροπίας του ατόμου και είναι η αιτία για την δημιουργία πολλών ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων.

Ο θεραπευτής που εφαρμόζει γνωστική ομοιοπαθητική αναζητά τον προσωπικό τρόπο που βιώνει ο ασθενής την πραγματικότητα και τι αντίκτυπο έχουν διάφορα δυσάρεστα συμβάντα και τραυματικές εμπειρίες στην ψυχή του. Κατά την λήψη του ιστορικού ο θεραπευτής δεν καταγράφει μόνο τα συμπτώματα της ασθένειας του,αλλά ερευνά πίσω από αυτά το προσωπικό τρόπο με τον οποίο βιώνει την ζωή του. Η συνταγογράφηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου βασίζεται κυρίως στην εξάλειψη των ανασφαλειών του ατόμου. Όταν αυτές εξαφανίζονται ακουλουθεί βελτίωση σε πολλά ψυχικά και σωματικά προβλήματα.

Η γνωστική ομοιοπαθητική άλλαξε την ροή της ιστορίας της ομοιοπαθητικής. Αυτό συνέβη για πολλούς λόγους. Έδωσε βάση στην βαθύτερη μελέτη του ψυχισμού του ατόμου που είναι η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Με βάση τις αρχές της κατανοήθηκαν σε βάθος δεκάδες νέα φάρμακα. Το καινούριο στον τομέα του φαρμάκου είναι η δημιουργία τριπλών ομοιοπαθητικών φαρμάκων από την ομάδα του Γ.Λουκά σε συνεργασία με τον Φαρμακείο του κ.Ευσταθίου. Τα τριπλά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά,μειώνουν τον χρόνο θεραπείας, είναι βαθιά φάρμακα και ξεριζώνουν σύντομα πολλές ανασφάλειες,αρνητικά συναισθήματα και συναισθηματικές μεταφορές.

Στα τριπλά εφαρμόζεται ο συμπαντικός νόμος της τριάδας, γνωστός σαν «νόμος του τρία»(βιβλ. «Αναζητώντας τον κόσμο του αυμαστού»εκδ.Διόπτρα) ο οποίος αναφέρει «ό,τι υπάρχει είναι αποτέλεσμα της δράσεως στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα τριών δυνάμεων»μία ενεργητική,μία παθητική και μία εξουδετερωτική(ή συμφιλιωτική).Θέλοντας να κάνω μια σύγκριση της κλασσικής ομοιοπαθητικής και της γνωστικής ομοιοπαθητικής, μπορούμε να παρομοιάσουμε την ασθένεια σαν ένα δέντρο,το οποίο προσπαθούμε να εξαλείψουμε.

Η κλασσική ομοιοπαθητική έρχεται και κόβει τα κλαδιά του δεντρου ενώ η γνωστική ομοιοπαθητική κόβει το δέντρο απ’την ρίζα του. Έχει παρατηρηθεί ασθενείς που κάνουν χρόνια θεραπεία με την κλασσική ομοιοπαθητική(πάνω από 10 χρόνια), συνεχίζοντας με γνωστική ομοιοπαθητική είδαν θεαματικά αποτελέσματα. Επειδή δεν εστιάζεται στα συμπτώματα τα οποία μονοπωλεί η κλασσική ιατρική και η κλασσική ομοιοπαθητική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες. Ο ασθενής παίρνει παράλληλα και τα συμβατικά φάρμακα με τα φάρμακα της γνωστικής και αυτό δίνει την δυνατότητα συνεργασίας και με άλλους ιατρούς και ευκολότερη αποδοχή από τον ιατρικό κόσμο. Δικαίως λοιπόν θεωρείται από πολλούς ότι είναι το μέλλον της Ομοιοπαθητικής.

ΑΝΝΕΤΑ Γ. ΠΟΛΙΤΟΥ

Χειρουργός Οδοντίατρος:

Γνωστικής Ομοιοπαθητικής

τ.Ιατρός Β Χειρ/κής Νοσ. Γ.ΛΑΪΚΟΥ

τ.Ιατρός Γναθοχ/κής Νοσ. ΑΓ. ΣΑΒΒΑ

ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΡΩΙ 10-1 εκτός Σάββατου.

ΑΠΟΓ. 7•9 εκτός Τετάρτης, Παρασκευής.

ΤΗΛ 27210-92294.

Κ. ΚΡΟΜΠΑ 2 & ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 4 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΙΝ. 6974 355444

Skype : Anneta.politou

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global Naturopathy
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: