Lifestyle παθήσεις: αντιμετωπίστε τις με τη φυσικοπαθητική!

Lifestyle παθήσεις: αντιμετωπίστε τις με τη φυσικοπαθητική!

Το άγχος, οι αϋπνίες, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και οι ημικρανίες ή οι πόνοι στη μέση αποτελούν ορισμένες από τις παθήσεις που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος, η κακή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που απειλούν την υγεία μας. Υπάρχει ωστόσο μια εναλλακτική μέθοδος που στοχεύει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων «lifestyle» παθήσεων. Πρόκειται για την φυσικοπαθητική (ή φυσική ιατρική), που βασίζεται κυρίως στη θεραπευτική δράση της σωστής διατροφής. Η φυσικοπαθητική είναι επίσημα αναγνωρισμένη εναλλακτική μέθοδος που διδάσκεται σε  πολλές – αγγλόφωνες κυρίως – χώρες του εξωτερικού. Εμείς μιλήσαμε με την φυσικοπαθητικό κ. Ματίνα Χρονοπούλου και σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά αυτής της εναλλακτικής μεθόδου.

Τι είναι η φυσικοπαθητική

Η ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προσέγγιση που εστιάζει, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας  – όπως γίνεται κατά κανόνα στην συμβατική ιατρική -, αλλά και των βαθύτερων αιτίων που την προκαλούν.

Ο ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ της φυσικοπαθητικής είναι η πρόληψη των παθήσεων, γεγονός που απαιτεί την «εκπαίδευση» του ασθενούς. «Η φυσικοπαθητική δεν παρέχει μία θαυματουργή λύση. Είναι μια εκπαιδευτική μορφή ιατρικής. Εκπαιδεύουμε τους ασθενείς βήμα – βήμα ως προς τον συνολικό τρόπο της ζωής και της διατροφής τους. Τους εξηγούμε ότι με απλές κινήσεις όπως το να τρέφονται σωστά, να κοιμούνται καλά και να περπατούν στη φύση, θα διατηρούνται σε ισορροπία» εξηγεί η κ. Χρονοπούλου.

Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ, η υπέρταση, οι ημικρανίες, οι πόνοι της μέσης, οι αϋπνίες, το άγχος, ακόμη και η παχυσαρκία είναι μερικές από τις παθήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φυσικοπαθητικοί.

Μια επίσημη εναλλακτική μέθοδος

Η φυσικοπαθητική είναι αναγνωρισμένη επισήμως σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου και διδάσκεται (Η.Π.Α., Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία ). Μάλιστα στις χώρες αυτές οι φυσικοπαθητικοί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα και να κάνουν μικροεπεμβάσεις (π.χ. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ???). Στη χώρα μας η φυσικοπαθητική δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος, ούτε έχει συσταθεί κάποιος φορέας που εκπροσωπεί τους φυσικοπαθητικούς που εργάζονται στην Ελλάδα.

Πώς να επιλέξετε φυσικοπαθητικό:

Καταρχήν είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον φυσικοπαθητικό που θα επισκεφτείτε. Επιπλέον ρωτήστε τον σε ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει φοιτήσει (π.χ., της Αμερικής, της Αγγλίας κλπ) και για πόσα χρόνια (ο ελάχιστος χρόνος σπουδών είναι τα τέσσερα χρόνια).

Η πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη στον φυσικοπαθητικό μπορεί να διαρκέσει μία ώρα, επειδή εκείνος θα θελήσει να μάθει πολύ περισσότερα από τα συμπτώματα που σας οδήγησαν σ’ αυτόν. Θα προσπαθήσει να διερευνήσει το γενικότερο τρόπο ζωής και διατροφής σας. Γι’ αυτό και ο φυσικοπαθητικός:

θα σας εξετάσει κοιτώντας τη γλώσσα σας, το χρώμα του δέρματός σας, πιθανώς και την ίριδα του ματιού σας. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και ορισμένα τεχνικά διαγνωστικά μέσα όπως το βιοενεργειακό τεστ που θεωρείται ότι αποκαλύπτει τις διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού (βλ. τεύχος Body and Mind νούμερο Χ).

Θα σας ρωτήσει αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και αν έχετε σφραγίσματα. Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν θα σας τη διακόψει, επειδή η φυσικοπαθητική είναι συμβατή με τις θεραπείες της κλασικής ιατρικής.

Θα ενδιαφερθεί για τον τρόπο διατροφής σας π.χ. αν τρώτε πολλά γλυκά, ζυμαρικά, αν πίνετε συχνά καφέ, αλλά και για τις συνήθειές σας π.χ., αν καπνίζετε, αν έχετε δυσκοιλιότητα, αν κοιμάστε καλά κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν ο φυσικοπαθητικός διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό στην κλινική σας εικόνα θα σας παραπέμψει στον γιατρό της κλασικής ιατρικής για πρόσθετες εξετάσεις.

Με ποια μέσα θα σας βοηθήσει

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ «Ο θεμέλιος λίθος της φυσικοπαθητικής είναι η χρήση της διατροφής ως θεραπευτικό μέσο» τονίζει η κ. Χρονοπούλου. Η φυσικοπαθητική είναι κυρίως, μια διατροφική θεραπεία, που κατά 90%, βασίζεται σε συγκεκριμένες και απλές διατροφικές αλλαγές – οποίες όμως δεν πρέπει να είναι περιστασιακές! Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, ο φυσικοπαθητικός μπορεί να σας χορηγήσει και συμπληρώματα διατροφής.

ΒΟΤΑΝΑ «Τα φυτά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα» εξηγεί η κ. Χρονοπούλου. Στη φαρέτρα του φυσικοπαθητικού λοιπόν, υπάρχει και η βοτανοθεραπεία, στην οποία καταφεύγει εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Ο φυσικοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιεί συμπληρωματικά και άλλες μεθόδους  ανάλογα με την εκπαίδευσή του, όπως το θεραπευτικό μασάζ, τον βελονισμό, τον βιοσυντονισμό, την ομοιοπαθητική, τα ανθοιάματα κλπ.

Αντιμετωπίστε… φυσικοπαθητικά  προβλήματα υγείας

Παρότι η φυσικοπαθητική θεραπεία κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη εμείς  ζητήσαμε από την κ. Χρονοπούλου να μας πει τα κύρια μέσα αντιμετώπισης των ασθενών με:

Δυσκοιλιότητα:

· ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ η αποφυγή των γαλακτοκομικών, του ρυζιού και των μήλων που προκαλούν στάση στην κινητικότητα του εντέρου,

· η πόση άφθονου νερού και η κατανάλωση των κατάλληλων ινών (π.χ., σε ορισμένους «ταιριάζουν» οι ίνες του σταριού και σε άλλους αυτές του κριθαριού), των ψαριών που περιέχουν ευεργετικά λιπαρά που συμβάλλουν στη λίπανση του εντέρου, καθώς και των τροφών με μαλακτική δράση όπως ο λιναρόσπορος

· Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών και ινών (όπως το ψύλιο).

· ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ο φυσικοπαθητικός μπορεί να χορηγήσει ανθοιάματα, βότανα ή να κάνει μαλάξεις στην κοιλιά ή τα άκρα του ασθενούς.

Ημικρανίες:

· ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός των γαλακτοκομικών, των σιτηρών και των γλυκών για 2-3 εβδομάδες ή και η πλήρης απαγόρευσή τους για μια εβδομάδα (αποτοξινωτική διατροφή)

· ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να δοθούν βότανα, να εφαρμοστεί ο βελονισμός ή κάποια άλλη εναλλακτική μέθοδος όπως ο βιοσυντονισμός.

Υπέρταση:

· ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός του αλατιού, των γλυκών, του ψωμιού, αλλά και των επεξεργασμένων τροφίμων συνολικά, καθώς και του ζωικού λίπους.

· η αύξηση της κατανάλωσης των ψαριών και των λαχανικών

· η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, αν διαπιστωθεί έλλειψή του

· ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να εφαρμοστεί ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία ή η ομοιοπαθητική.

Άγχος:

· ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ η αποφυγή των ερεθιστικών ουσιών που περιέχονται στον καφέ, τα αναψυκτικά και τις σοκολάτες,

· η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων καθώς και τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια, τα καρύδια, ο κολοκυθόσπορος και ο λιναρόσπορος.

· ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να ληφθούν ανθοιάματα ή βοτάνα. Επίσης για την άμεση ανακούφιση του ασθενούς, ενδέχεται ο φυσικοπαθητικός να εφαρμόσει πρώτα κάποια εναλλακτική μέθοδο όπως ο βελονισμός ή ο βιοσυντονισμός.

Αϋπνία:

· ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός του καφέ και των γλυκών.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να χορηγηθούν βότανα με ηρεμιστική δράση. Επίσης είναι πιθανό ο φυσικοπαθητικός να επιδιώξει να χαλαρώσει άμεσα τον πάσχοντα με μασάζ στα άκρα και το κεφάλι, με το βελονισμό ή τη μέθοδο του βιοσυντονισμού.

Αλλαγές στο περιβάλλον

Εάν ο φυσικοπαθητικός διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στο περιβάλλον που ζείτε (π.χ., στην ποιότητα του αέρα που αναπνέετε στο γραφείο, στο νερό που πίνετε, στη σκόνη του σπιτιού), τότε  – με δεδομένο ότι έχει εκπαιδευτεί στην περιβαλλοντική θεραπεία (environmental medicine) – θα σας προτείνει ορισμένες απλές αλλαγές όπως π.χ., τη χρήση φίλτρου νερού, ή τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων (π.χ., σεληνίου, ψευδάργυρου) που βοηθούν το οργανισμό να αποβάλλει τις ερεθιστικές ουσίες.

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Global Naturopathy
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: