Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο

Δυσβίωση του εντέρου ή «Πολυσυστηματική Xρόνια Kαντιδίαση» ή «Yeast Syndrome».

Η εντερική χλωρίδα συνίσταται από τρισεκατομοίρια μικροοργανισμούς και την αποτελούν περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε «ευεργετικούς» ή «φιλικούς μικροοργανισμούς – χλωρίδα » ( όπως Lactobacilli – Εbacteria – Bifidobacteria κά ) , και τους «μή φιλικούς, παθογόνους μικροοργανισμούς » ( όπως Pseudomonas aerogenosa – Proteus – Staphylococci – Escherechia Coli, μύκητες κά ). Το συνολικό τους βάρος υπερβαίνει τα 2 κιλά ενώ το βάρος των βακτηριδίων που αποβάλει καθε χρόνο ο ενήλικας είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος. Τους «φιλικούς μικροορανισμούς» που λαμβάνουμε με την τροφή μας ή σαν συμπληρώματα διατροφής τους ονομάζουμε «προβιοτικά».

Οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (χλωρίδα), ζούν στο εσωτερικό κάθε ζωικού οργανισμού (στα όργανα που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, όπως έντερο – βρόγχοι – κόλπος – μήτρα κτλ), ευρίσκονται σε μια τέλεια συμβίωση με τον οργανισμό μας και με την λοιπούς μικροοργανισμούς . Εμείς τους βοηθάμε να διατραφούν , και αυτοί μας βοηθούν παράλληλα στη καλή λειτουργία του εντέρου και των υπολοίπων οργάνων που κατοικούν, βοηθόντας μας μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την υγεία μας .

Τι μας προσφέρει η υγιής χλωρίδα του εντέρου.

  1. Βοηθά στην παραγωγή Βιταμινών (Β3 – Β6 – φιλλικού οξέως – βιοτίνης κά)
  2. Παράγουν λακτάση (ένζυμο που χρειάζεται για την διάσπαση των γαλακτοκτοκομικών προιόντων στο πεπτικό μας σύστημα )
  3. Παράγουν αντιβιωτικές ουσίες, μετατρέπουν το pH σε όξινο, και μας βοηθούν έτσι να ελέγχουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς (μικρόβια) και μύκητες που δεν μπορούν να ζήσουν στο όξινο περιβάλλον.
  4. Μερικά έχουν αντικαρκινικές ικανότητες ( acidophilus – bifidobacteria)  (καταστρέφουν μεταλλαγμένα κύτταρα σε πειράματα στο εργαστήριο – αναστέλλουν την αναπτυξη βακτηριδίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα συστατικά σε καρκινογόνες ουσίες.)
  5. Ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου (ρύθμιση αφόδευσης-δυσκοιλιότητας) και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές .
  6. Βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα βρέφη και μικρά παιδιά. (Το Μητρικό γάλα περιέχει bifidobacteria και έτσι ο θηλασμός  είναι απαραίτητος στα βρέφη .)
  7. Βοηθούν στην μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών μειώνοντας τα επίπεδα τους στο αίμα μας.
  8. Καταλαμβάνουν την επιφάνεια του εντέρου και των άλλων οργάνων με αποτέσμα να μην υπάρχει χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιασθούν.

Όταν διαταράσσεται η εντερική μας χλωρίδα με αποτέλεσμα την καταστροφή των φιλικών μικροοργανισμών και την ανάπτυξη κυρίως μυκήτων, αναπτύσσεται μία κατάσταση που ονομάζουμε «Δυσβίωση» που προοδευτικά μεταπίπτουμε σε ένα φαινόμενο που χαρακτηριστικά ονομάζεται «Eντερο σουρωτήρι- Leaking gut ». Καθώς αρχίζουν να αποδεκατίζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που το κατοικούν, άλλοτε από τη λανθασμένη διατροφή, άλλοτε από τα πολλά αντιβιοτικά στήν αντιμετώπιση λοιμώξεων ή τα αντιβοτικά που παίρνουμε εν αγνία μας π.χ. από το κρέας , ή τις περιβαλοντικές επιβαρύνσεις, χημικές ουσίες , το καυσαέριο, τα τσιγάρα, το άγχος ή την καθιστική ζωή, κατά τόπους χαλάει  «ο ηθμός, το φίλτρο, η μόνωση» του εντέρου. Όταν συμβεί αυτό, περνούν από το τοίχωμα του εντέρου μεγαλομοριακές ενώσεις. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες δεν σπάνε -όπως θα έπρεπε-στις δομικές τους μονάδες, τα αμινοξέα, για να αναγνωρισθούν από τον οργανισμό σαν δικά του δομικά στοιχεία. Ετσι τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πρωτεϊνική αλυσίδα αναγνωρίζονται από τον οργανισμό σαν ξένα προς αυτόν στοιχεία με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργίας ή δυσανεξίας στις συγκεκριμένες τροφές. Γιατί η βάση κάθε αλλεργίας ή δυσανεξίας στίς τροφές βρίσκεται στο έντερο
Μέσα στα έντερα αυτά τα « μή φιλλικά » βακτηρίδια  εκκρίνουν τις τοξίνες τους και προκαλούν ενζυμικές αντιδράσεις καταστροφικές για τον οργανισμό μας ενώ παράλληλα καταστρέφουν τα φιλικά – ωφέλιμα βακτηρίδια του εντέρου.

Η γνώση για την σημαντικώτατη σχέση της υγείας και της ισσοροπίας των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο ξεκινά με τον  Ελία Ίλιτς Μέντσικωφ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού, που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1908 για την φαγοκυττάρωση. Η έρευνα που έκανε σε σχέση με τη χλωρίδα του εντέρου κατέληξε στην περιγραφή της σηπτικής δυσβίωσης (putrefactive dysbiosis)  μέσα στα ένερα, από υπέρμετρη ανάπτυξη βακτηριδίων (σε δίαιτα υψηλή σε λίπη και πρωτείνες και χαμηλή σε ίνες, με αποτέλεσμα την ελλάτωση των Bifidobacteria στο παχύ έντερο και στις καλιέργιες των κοπράνων), έλεγε λοιπόν: «Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο». Μέσα από την καλή ή την κακή λειτουργία του εντέρου θα έχουμε θετική ή αρνητική επίδραση στις λειτουργίες όλων των οργάνων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται για τη δυσκοιλιότητα, ότι είναι «η μητέρα όλων των ασθενειών».

Στο έντερο βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το τελευταίο επηρεάζεται από τις τροφές αλλά και από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας. Αν όλα αυτά δεν «αφομοιωθούν» σωστά από το έντερο, εκείνο παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ο ερευνητής που στοιχειοθέτησε τη σχετική έρευνα είναι ο Μιχαήλ Γκέρσον, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «εκτός από το βασικό εγκέφαλο στο κρανίο μας, έχουμε και έναν κοιλιακό ο οποίος ρυθμίζει τη διανομή της ενέργειας στα σπλάχνα μας. Για να έχουμε υγεία, θα πρέπει να δουλεύει πλήρως η «εντερική νοημοσύνη» μας. Οι σκέψεις και τα συναισθηματά μας επηρρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του «κοιλιακού» εγκεφάλου. Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των «φιλικών» και των κακών βακτηριδίων του εντέρου αποκαλείται δυσβίωση του εντέρου.» Αυτή είναι μια πάθηση που αναγνωρίστηκε τα τελευταία έτη.

Όταν υπάρξει  όμως κάποια ξαφνική η προοδευτική οικολογική  (ecological change) αλλαγή  στο εσωτερικό περιβάλλον τα φιλικά βακτηρίδια της χλωρίδας τείνουν  να μειωθούν, η ανοσοβιολογική αντίδραση καταστέλλεται, και οι μύκητες αυξάνονται στο έντερο και αλλού και προκαλούν νόσηση. Αυτό αποκαλείται και yeast syndrome και είναι μια φλεγμονή που αποδίδεται κυρίως στον μύκητα Candida albicans που κανονικά σαπροφυτεί σε όλους μας σε μικρούς πληθυσμούς υπο τον έλεγχο και την καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε μια κατάσταση “ομαλής συμβίωσης”.

Σε περίπτωση όμως υπερανάπτυξης του μύκητα, όπως συμβαίνε στο yeast syndrome,  παράγονται μεγάλες ποσότητες μυκοτοξινών (mycotoxins), προκαλώντας ανατροπή της ομοιοστασίας του οργανισμού, καταβάλλοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπερανάπτυξης των μυκήτων και καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα το σύνδρομο “πολυσυστηματική χρόνια καντιδίαση”, που προκαλεί ερεθισμό του τοιχώματος του εντέρου, καταστρέφει κύτταρα, διαταράσσει την λειτουργία των οργάνων, επιτρέπει την είσοδο μη αποδομημένων τροφών από το ερεθισμένο έντερο και την εκδήλωση μιάς σειρά συμπτωμάτων ξεκινώντας από τους μετεωρισμούς (φουσκώματα και αέρια ), μέχρι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και τις τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες).

.Αιτίες που ενεργοποιούν την παθογόνο δράση των μυκήτων:

– Ζωικές πρωτεΐνες, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λ.π. από ζώα που έχουν  προστεθεί στην τροφή τους αντιβιοτικά, ορμόνες και θυροστατικά.

– Λήψη αντιβιοτικών για μικροβιακές λοιμώξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα παράλληλο και την καταστροφή των «φιλικών μικροοργαισμών» μαζί με τους παθογόνους (μιά καλή ιδέα για την μείωση της επίπτωσης αυτής είναι, παράλληλα με την λήψη των αντιβιοτικών να λαμβάνουμε και ένα σκεύασμα προβιοτικών για να αντικαθιστούμε κατά το δυνατόν τον πληθισμό των φιλικών μικροοργανισμών που σκοτώνονται από την αντιβίωση) .

– Λήψη κορτιζόνης ή παραγωγών αυτής.

– Αντισυλληπτικά που προκαλούν ορμονική διαταραχή στον οργανισμό.

– Υποκατάσταση  οιστρογόνων ορμονών ύστερα από την εμμηνόπαυση .

– Ηυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά – ψωμί λευκό κά)

Τι πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας;
– Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μούχλα, μαγιά, (όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού). Τις τροφές που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με τέτοιον τρόπο ώστε έχουν χάσει τις ίνες (το πίτουρο), τις βιταμίνες και τα πολύτιμα στοιχεία τους όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού, π.χ. το ψωμί πολυτελείας, τα προϊόντα από κατεργασμένα άλευρα και  διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ευκολοαπορρόφητους υδατάνθρακες.
– Τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, τα κοκκινιστά και γενικά όλες τις τροφές που έχουν «ταλαιπωρηθεί» από το καμένο λάδι.

Μερικές παθήσεις και συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν σαν αποτέλεσμα της δυσβίωσης είναι:

Σύνδρομο χρονιάς κόπωσης, Ακμή, Αλλεργίες (ρινίτιδα-άσθμα) δυσανεξίες και αλλεργίες σε τροφές , Άγχος, Κατάθλιψη, Δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδες, Ωταλγίες, Κεφαλαλγίες, Αδυναμία Σύλληψης (τεκνοποίησης), Ψυχρότητα, Διαταραχές μνήμης, Χρόνιος Βήχας, Μυϊκή αδυναμία, Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, Κολπίτιδες (όπως γίνεται χαρακτηριστικά μετά από αντιβίωση στις γυναίκες), Δερματοπάθειες, Διαταραχές του θυρεοειδή, κά.

 

Τι μπορεί να βοηθήση θεραπευτικά .

1. Η αλλαγή και βελτείωση της διατροφής

2. Η λήψη προβιοτικών

3. Η λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων

4. Η λήψη αντιμυκητιασικών φαρμάκων

5. Η Βιοσυντονιστική θεραπεία

6. Η λήψη εξειδικευμένων βοτάνων ( Εκχύλισμα Ρίγανης, Εκχύλισμα Σκόδου, Olive Leaf Extract, citricidal κά)

Τα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η χρήση των βοτάνων πρέπει να καθορίζεται από εξειδικευμένους ιατρούς (όπως και κάθε άλλο είδος θεραπευτικής εφαρμογής). επίσης η οφελιμώτητα ή μη των βοτάνων στον ασθενή μπορεί να καθορισθεί μέσα από τεστ εξομείωσης με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

‘Τα προβιoτικά στην πρόληψη & αντιμετωπιση των ασθενειών’  Ελληνική Εταιρεία Eθνοφαρμακολογίας- Φαρμακευτικός σύλλογος Ξανθης , 2003

‘Η Ελιά στη θεραπευτική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας’ Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας Φαρμακευτικός σύλλογος Λέσβου, 2000

Trowbridge, J.P. and Walker, M.  The yeast Syndrome (New York Bantam Books, 1986), pp. 132-133.

Elizabeth Lipski. Leaky Gut Syndrome. McGraw-Hill, 1998)   ISBN-13: 978-0879838249

Complete Candida Yeast Guidebook, Revised 2nd Edition: Everything You Need to Know About Prevention, Treatment & Diet .Jeanne Marie Martin, Zoltan P. Md Rona .  Three Rivers Press; 2nd Rev edition (October 12, 2000) ISBN-13: 978-0761527404

Petkov, V. and Manolov, P. “Pharmacological Studies on substances of plant origin with coronary dilatating and antiarrhythmic action.”   Comparatative Medicine East West VI(2):123-130, 1978.

Walker, M. “Antimicrobial attributes of olive leaf extract.” Townsend Letter for Doctors & Patients, #156, July 1996, pp. 80-85.

Stephenson, J. “Investigators seeking new ways to stem rising tide of resistant fungi.  Journal of the American Medical Association 277(1):5-6, Jan. 1, 1997.

Walker, M., D.P.M., Olive leaf extract, Natures Antibiotic, Garden City, N.Y. Kensington Books 1997.

Petkov V, Manolov P. Pharmacological analysis of the iridoid oleuropein. Arzneim-Forsch (Drug Res.) 22 (9), 1476—1486, 1972.

Walker M. Olive leaf extract. The new oral treatment to counteract most types of pathological organisms. Explore! Volume 7, Number 4, 1996. Explore? Publications, PO Box 1508, Mt Vernon, WA 98273, USA.

ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ,  BSc. , N.D.

Φυσικοπαθητικός

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Global Naturopathy
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: