Χειμώνας: Ιδανική Περίοδος για Ξεκούραση, Αποκατάσταση και Αναζωογόνηση

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή).

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ- Φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά, πολύτιμα για το έντερο

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στα αποξηραμένα φρούτα.

Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Oκλαχόμα. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και η έρευνα διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, γεγονός παραμένει ότι τα βιοενεργά συστατικά των δαμάσκηνων ευνοούν την οστική αύξηση.

«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, ιδιαίτερα των ξηρών δαμάσκηνων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες – υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων και κυρίως έναντι των χυμών, που στερούνται φυτικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα για την καθημερινή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Applied Research».

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα λειτουργικά τρόφιμα της φύσης, δεδομένου ότι λειτουργικά αποκαλούνται τα τρόφιμα που έχουν ένα αποδεδειγμένα ευεργετικό όφελος στην υγεία (π.χ. μειώνουν τη χοληστερίνη). Τα αποξηραμένα φρούτα, λοιπόν, και ιδιαίτερα τα δαμάσκηνα, που έχουν μελετηθεί περισσότερα από όλα, έχουν σαφώς περισσότερα του ενός οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος.

Κατά συνέπεια, βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, φαίνεται ότι ικανοποιούν την όρεξη πολλών ανθρώπων για γλυκό, βοηθώντας τους έτσι να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών γλυκών. Χάρη σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά τους, λοιπόν, οι διαιτολόγοι τα συστήνουν ως το ιδανικό ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων. Πάντως, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, επειδή είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητα των συστατικών τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ. Στην εν λόγω λίστα ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση και την υγεία του δέρματος και η βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των ιστών. Εκτός από τις βιταμίνες τα ξηρά δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, δηλαδή σίδηρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνουν την κακή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.

ΣΥΚΑ

Τα σύκα με εξαίρεση την ιερή ελιά, ήταν από τα πιο πολύτιμα «φρούτα» στην αρχαιότητα και κυρίως στην Αττική, όπου μάλιστα ο Σόλων είχε απαγορεύσει την εξαγωγή τους επί προστίμω για να τα απολαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες της Αθήνας. Τα ξερά σύκα είναι καρπός αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6 και C, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο, καθώς και φυτικές ίνες.

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων γι’ αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα μεγάλο ξερό σύκο αποδίδει 60 θερμίδες. Τα σύκα είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις κόπωσης ή δυσκοιλιότητας και ενδείκνυται για όλες τις φλεγμονές των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι ουρολοιμώξεις. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων γι’ αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων και πιστεύεται πως αυξάνουν τη libido. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική αντοχή. Βέβαια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη αυτή, συμφωνούμε όμως όλοι πως υπάρχει πολλή μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα σε ένα ανοιχτό σύκο και τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Γι’ αυτό παραδοσιακά θεωρείται διεγερτικό, και μάλιστα στην Ελλάδα πραγματοποιούσαν μια συνουσιακή τελετουργία κατά την οποία το σύκο είχε τιμητική θέση. Η κίνηση ενός άνδρα να ανοίξει ένα σύκο και να το φάει μπροστά στην ερωμένη του είναι μια αισθησιακή πράξη. Ένα μεγάλο ξερό σύκο αποδίδει 60 θερμίδες. H καλύτερη λύση είναι να τρώγονται σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό). Συνοδευόμενα και από καρύδια, προσφέρουν μέγιστη απόλαυση και πολλή ενέργεια. Ταιριάζουν επίσης με το γιαούρτι. O συνδυασμός γιαουρτιού και σύκου είναι ευεργετικός για την καλή λειτουργία του εντέρου.

ΒΕΡΙΚΟΚΟ

Φρούτο-μικρογραφία δειλινού, με χρωματική γκάμα που κινείται από το χλωμό κίτρινο μέχρι το βαθύ πορτοκαλοκόκκινο. Ιδιαίτερα σαρκώδες, με αρκετούς χυμούς και πλούσια, γλυκιά γεύση. Στην Ελλάδα τα περισσευούμενα βερίκοκα συχνά καταλήγουν μια ωραιότατη μαρμελάδα σε αεροστεγές βαζάκι που περιμένει καρτερικά το χειμώνα. Θρεπτική αξία: πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες Β2 και Β6, β-καροτίνη και σίδηρο. Θερμίδες ανά 100γρ.: 50.

Τα φυσικά αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό, αλλά θα πρέπει να προσέχετε σε τι ποσότητες τα καταναλώνετε, ειδικά όταν προσέχετε τις θερμίδες σας. Η προσθήκη ζάχαρης στα αποξηραμένα ή στα φρέσκα φρούτα αλλάζει την θερμιδική τους αξία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτετε ζάχαρη στα αποξηραμένα ή στα φρέσκα φρούτα γιατί είναι από τη φύση τους γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε οργανικά, αποξηραμένα φρούτα, χωρίς τα προστιθέμενα θειώδη άλατα ή συντηρητικά ή επίσης μπορείτε να προτιμάτε τα συμβατικά αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μπορεί να επεξεργάζονται με θειώδη άλατα ή ασκορβικό οξύ απλά για να αποτραπεί η αμαύρωσή τους. Πάντα επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Μπορείτε να καταναλώσετε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα π.χ. προσθέτοντάς τα ψιλοκομμένα στα δημητριακά σας, που αποτελεί μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή. 2 βερίκοκα, αποξηραμένα ή 2 δαμάσκηνα αποξηραμένα ή 1 ½ μεγάλο σύκο αποξηραμένο αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου και 60 θερμίδες

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ενώ παλαιότερα λέγαμε «όχι» στα λιπίδια και εκθειάζαμε την άλιπη δίαιτα, σήμερα λέμε «ναι» στα λιπίδια, αρκεί να είναι μονοακόρεστα – με άλλα λόγια αρκεί να είναι ελαιόλαδο. Δηλαδή, αντί να μειώσουμε τα λιπαρά, πρέπει απλώς να τα αντικαταστήσουμε με το ελαιόλαδο. Φυσικά, αναφερόμαστε στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που μπορείτε να το βρείτε και ως extra παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (και οι τρεις αυτές ονομασίες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ραφιναρισμένο) και σε κανένα άλλο: ούτε στο ραφινέ ούτε στο γνήσιο, που είναι μείγμα παρθένου και ραφινέ

Εάν η λέξη «ελαιόλαδο» στην ετικέτα συνοδεύεται μόνο από έναν επιθετικό προσδιορισμό (π.χ. αγνό ελαιόλαδο και όχι αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή extra παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο), το λάδι δεν είναι της καλύτερης ποιότητας. Είναι το μόνο εδώδιμο λάδι από το οποίο δεν κινδυνεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο στη σύστασή του από την άποψη των λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη E και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. O καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο είναι ωμό, δηλαδή ως έχει, χωρίς να υποστεί την οποιαδήποτε μαγειρική επεξεργασία. Επειδή όμως αντέχει (δεν διασπάται και δεν δημιουργεί παράγωγες ενώσεις) στην υψηλή θερμοκρασία, μπορεί και πρέπει να προτιμηθεί και στο τηγάνι (180° C).

ΕΛΙΕΣ

Απ’ όλες τις ελληνικές ποικιλίες μελετήθηκαν ιδιαίτερα οι ελιές Kαλαμών, οι μαύρες και οι πράσινες ελιές, καθώς και οι θρούμπες. Οι θρούμπες ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες ελιές, γιατί ωριμάζουν περισσότερο πάνω στο δέντρο και παρασκευάζονται με ξηρό αλάτισμα και όχι άλμη (νερό κι αλάτι). Όλες οι ελιές μπορούν να θεωρηθούν καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών (A, E), μετάλλων (καλίου, νατρίου, μαγνησίου) και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δυστυχώς, οι ελιές δεν είναι αγαπητές σε πολύ κόσμο και κυρίως στα παιδιά. Μπορούν όμως πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες, αλλά και να συμπεριληφθούν στο πρωινό μας γεύμα και στο κολατσιό. Πολύ καλή λύση για το ψωμί, αντί για το βούτυρο και τη μαργαρίνη, αποτελεί η φυσική πάστα ελιάς, που γίνεται από τον πολτοποιημένο καρπό και την προσθήκη συνήθως ρίγανης, αλατιού και ξιδιού.

ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ – Κατά Καρκίνων, Εμφραγμάτων

Σε ανάλυση 70 λαχανικών που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρέθηκε ότι τα άγρια χόρτα είναι αυτά που περισσότερο προφυλάσσουν από τους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με όσα τονίζει ο κ. Καφάτος, τα άγρια χόρτα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, που μας προφυλάσσουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καρκινογένεση και την αθηρωμάτωση. Ακόμα, περιέχουν ιχνοστοιχεία που βοηθούν. Τα ταπεινά και παραμελημένα χορταράκια του βουνού ή του κάμπου. Αυτά που κάποτε ήξεραν όλοι να τα αναγνωρίζουν και να τα μαζεύουν. Σήμερα, οι γνώστες εκλείπουν, γιατί οι νεότεροι παρουσιάζονται απρόθυμοι να μάθουν τα μυστικά της άγριας βρώσιμης χλωρίδας από τους γεροντότερους και έτσι περιοριζόμαστε μόνο στο να τα προμηθευόμαστε, μάλλον σπανίως, από τη λαϊκή αγορά. Μπορεί να είναι γνωστό ότι περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, δεν είναι όμως τόσο γνωστή η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή. H πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Ένα ήδη αναγνωρισμένο φλαβονοειδές είναι η κερκετίνη, που την περιέχει και το κρεμμύδι. Σε αναλύσεις βρέθηκε ότι το λάπαθο περιέχει διπλάσια ποσότητα κερκετίνης από αυτή του κρεμμυδιού. Τα καταναλώνουμε σε σαλάτες, μαγειρευτά, και σε πίτες, Όπως και να ’ναι πάντως, απαιτούν το… σεβασμό μας. Αφού καθαριστούν και πλυθούν προσεκτικά, ταιριάζουν πολύ με το ελαιόλαδο. Χάνουν την «προσωπικότητά» τους και εξαφανίζονται τα χαρακτηριστικά τους, αν τα επιβαρύνουμε με μαργαρίνη, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.

ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας Διατροφής και ανήκουν στις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Τα όσπρια μεγαλώνουν μέσα σε κέλυφος και ανήκουν στα ψυχανθή. Όταν ξεραίνονται αυξάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, που είναι πρωτεΐνες, βιταμίνη Β1, ασβέστιο, σίδηρος. Τα 100γρ. προσδίδουν περίπου 300 θερμίδες. Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης βοηθούν στο αδυνάτισμα αφού μια κούπα όσπρια περιέχει λιγότερο από 1 γρ. λίπους και είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, φασουλόρυζο κλπ.). Αυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Τα όσπρια εκτός από φυτικές πρωτεΐνες, μας προσφέρουν και υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πηγή ενέργειας. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών.

Μία μερίδα φασολάδας θα σας προσφέρει αρκετή ποσότητα απαραιτήτων αμινοξέων, καλίου, ασβεστίου, βιταμίνης Ε, β-καροτένιου (προβιταμίνη Α) και θειούχες ενώσεις. Τα φασόλια περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες. Διεγείρουν την παραγωγή σιδήρου που καταπολεμά την αναιμία, περιέχουν βιταμίνη Β που καταπραΰνει τα νεύρα και κόβουν για ώρες την όρεξη, αφού η πέψη τους γίνεται με αργό ρυθμό. Τα θρεπτικά συστατικά της φασολάδας συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος, στη βελτίωση της όρασης και στην καταπολέμηση του στρες. Ο συνδυασμός ασβεστίου και μαγνησίου συμβάλλει στην καλή κατάσταση των οστών. Μπορείτε να παραλείψετε την ντομάτα στα όσπρια και να τα σερβίρετε άσπρα με λεμόνι . Η βιταμίνη C του λεμονιού θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων.

ΤΟ ΨΩΜΙ

Ας προτιμήσουμε το σταρένιο ψωμί με προζύμι. Είναι ένα ψωμί που διατηρεί τη φρεσκάδα του ακόμη και μετά από αρκετές μέρες, έχει χαρακτηριστική ευχάριστη μυρωδιά και γεύση, χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει, και είναι σφιχτό και συνεκτικό. Αν και πολλοί φούρνοι διαφημίζουν ότι παρασκευάζουν ψωμί με προζύμι, αυτό είναι αμφίβολο, γιατί η προετοιμασία του προζυμιού είναι χρονοβόρα και δεν επιτρέπει τη μεγάλη παραγωγή. H μαγιά κυριάρχησε στο χώρο της αρτοποιίας για λόγους πρακτικούς. Το ψωμί με μαγιά γίνεται εύκολα, γρήγορα και, όταν είναι φρέσκο, είναι πολύ μαλακό και αφράτο. Μπαγιατεύει όμως γρήγορα και δεν τρώγεται εύκολα την επόμενη μέρα. Είναι πηγή αμύλου, βιταμινών του συμπλέγματος B και γλουτένης, όπως και κάθε άλλο σταρένιο ψωμί. Υπερισχύει όμως έναντι των υπολοίπων, γιατί παρατείνει το αίσθημα του κορεσμού και παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το ψωμί με προζύμι αποδεικνύεται σαφώς καλύτερο ακόμη και από αυτό της ολικής αλέσεως, που μέχρι πρότινος προτιμούσαμε. Λάθος πιστεύουμε ότι το ψωμί είναι αυτό που μας παχαίνει. Μία κανονική φέτα ψωμί σε καθένα από τα κύρια γεύματά μας θα μας δώσει ενέργεια περίπου ίση με 250 θερμίδες. Το αν θα παχύνουμε ή όχι αφορά τις υπόλοιπες επιλογές τροφίμων που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Δύο από τα διατροφικά συστατικά, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι η σουλφοραφάνη και η ινδόλη 3C. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας ενζυμικών μηχανισμών του οργανισμού (phase ΙΙ detoxification enzymes), που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Σε πολύ πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι η σουλφοραφάνη ενεργεί επίσης και ως αντιπολλαπλασιαστικός παράγοντας σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι και η συνεργική δράση του σεληνίου με τη σουλφοραφάνη, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, καθώς τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, κ.λπ.) περιέχουν σημαντικά ποσά σεληνίου. Η ινδόλη 3C, εμπλέκεται στον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο που προκύπτει από πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που βρίσκονται υπό δημοσίευση, είναι ότι η ινδόλη 3C αναστέλλει την έκφραση μιας γλυκοπρωτεΐνης, της ΜUC1, που εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία της καρκινογένεσης και της μετάστασης. Η πλούσια περιεκτικότητα των σταυρανθών σε αυτές τις ουσίες ώθησαν ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας να τα χαρακτηρίσουν ασπίδες έναντι του καρκίνου του μαστού.

ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Μυρωδικά είναι όλα τα βότανα χρησιμοποιούνται συνήθως αποξηραμένα στο μαγείρεμα, όπως η ρίγανη, ο δυόσμος, το θυμάρι, ο κόλιανδρος, η δάφνη, ο βασιλικός κ.ά. Τα μυρωδικά βελτιώνουν κατά πολύ τη γεύση και το άρωμα του φαγητού και οδηγούν έτσι σε λιγότερη κατανάλωση αλατιού. H χρήση του αλατιού είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλεί υπέρταση, και έτσι τα μυρωδικά, με τον τρόπο τους, περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισής της. Επίσης, είναι πλούσια σε βιολογικά ενεργά μικροστοιχεία, που διακρίνονται για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Είναι πολύ καλό στην κουζίνα μας να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα μυρωδικά και να τα χρησιμοποιούμε μόνα τους ή συνδυασμένα στο φαγητό. Έτσι, και το γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου βελτιώνουμε και την υγεία μας φροντίζουμε με τον πλέον εύκολο τρόπο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με την υψηλή θερμοκρασία χάνουν μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων τους, γι’ αυτό είναι καλύτερα να προστίθενται στο φαγητό μετά το τέλος του μαγειρέματος.

…ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΑΚΙ

Το κόκκινο κρασί έχει δεκαπλάσια ποσότητα τανίνης από το λευκό. Οι τανίνες είναι φυσικές ουσίες του σταφυλιού και βρίσκονται κυρίως στο φλοιό του, στα κουκούτσια και στα τσάμπουρα. Είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στην ποιότητα του κρασιού και στην υγεία του καταναλωτή. Χαλαρώνει, διευκολύνει την πέψη και μειώνει την LDL («κακή» χοληστερίνη). Το κρασί θέλει ευχάριστη και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το είδος του φαγητού που συνοδεύει το κρασί επηρεάζει τον τρόπο που αυτό επιδρά στον οργανισμό. Στη μεσογειακή δίαιτα, όπου ανάμεσα στα πιάτα κυριαρχούν τα λαδερά και τα όσπρια, ενώ απουσιάζει το κόκκινο κρέας, 1 με 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα είχαν πάντοτε θετικά αποτελέσματα στην καρδιά.

Μην ξεχνάτε τα κρεμμύδια τα σκόρδα και την καυτερή πιπεριά σε μικρές ποσότητες στης σούπες.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

Global Naturopathy
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: