Αποτοξίνωση και διατροφή

Μετά από κάθε περίοδο υπερβολών, καλό είναι να ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα διατροφικής σύνεσης, λιτότητας και διατροφικής αποτοξίνωσης. Φυσικά δεν μιλάμε για ακραίες αποτοξινώσεις, γιατί υπάρχουν και θεραπευτές που στον βωμό της αποτοξίνωσης στερούν και το νερό.

Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποβάλουμε εκτός από τις τοξίνες και το επιπλέον βάρος από τη μη λογική κατανάλωση γλυκών, λιπαρών και την υπερφαγία των εορτών.

Αυτή ακριβώς τη διαδικασία προσπαθεί να επιβάλει και η χριστιανική θρησκεία -και οι άλλες θρησκείες- στο ποίμνιό της, σε μια προσπάθεια μέσα από τους κανόνες της νηστείας (έτσι ονομάζει την αποτοξίνωση) που επιβάλλει για θρησκευτικούς λόγους (σαν μέσο πνευματικής και ηθικής άσκησης, ώστε η ψυχική και πνευματική κάθαρση να βοηθήσει να πλησιάσει ο θρησκευόμενος το Θεό), να επαναφέρει την υγεία και την ευεξία.

Οι νηστείες, όπως και οι αποτοξινώσεις, παρεμβάλλονται μεταξύ δύο εορταστικών περιόδων (νηστεία μεγάλης σαρακοστής πριν το Πάσχα και μετά τα Χριστούγεννα και σαρακοστή νηστεία πριν τα Χριστούγεννα).

4832-diatrofi-foodonomics-diaita-2

Τι είναι τοξίνωση;

Τοξίνωση είναι η συσσώρευση στον οργανισμό ουσιών βλαπτικών για την υγεία. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Μία βασική πηγή προέλευσης είναι η κακή διατροφή. Είναι δε υπεύθυνες για μια σωρεία προβλημάτων υγείας.

Η τοξίνωση του οργανισμού, όμως, είναι μία κατάσταση που δημιουργείται από πολύ περισσότερους παράγοντες πέραν της διατροφής (ψυχολογικό στρες, φάρμακα και αντιβιοτικά στις τροφές, παραπροϊόντα των χημικών βιομηχανιών που περνούν στην τροφική αλυσίδα, ηλεκτρομαγνητική μόλυνση κ.α.).

Εδώ, θα περιορισθούμε στη διατροφική πλευρά.

Η αποτοξίνωση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αποφύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για ένα διάστημα (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά). Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πρόσληψη ζωικής προέλευσης λίπους και βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επειδή το λίπος έχει και τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία από όλα τα άλλα συστατικά των τροφών (9 θερμίδες το 1 γρ. λίπους) η αποφυγή του θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Τα ζωικής προέλευσης λιπαρά (κορεσμένο λίπος) έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και καρκίνο. Στην περίοδο της φυσιολογικής μας διατροφής δεν πρέπει να αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερησίων θερμίδων (και το υπόλοιπο 20% των αναγκών σε λίπη να προέρχεται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα).

3f692f438d978bd6e8c5005daada454d_L

Η βάση της διατροφικής αποτοξίνωσης, μετά την αποφυγή των ζωικών τροφών, ακολουθεί κυρίως τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Καλύπτει με αυτόν τον τρόπο την πλειονότητα των διατροφικών αναγκών και παράλληλα το διαιτολόγιο παραμένει γευστικό.

Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο όμως αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι η αποτοξίνωση κρατά μικρή περίοδο και το ότι έχει προηγηθεί η διατροφική υπερβολή, είναι ότι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά μάς παρέχουν πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, σε αντίθεση με της φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες -όσπρια, λαχανικά, δημητριακά- που θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.

Μια πρωτεΐνη θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, όταν περιλαμβάνει τα εννιά απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή αυτούσια, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα συνθέσουμε από άλλα αμινοξέα στον οργανισμό μας.

Η παλαιότερη άποψη ότι ο συνδυασμός φυτικής προέλευσης τροφών (όσπρια με δημητριακά και ξηρούς καρπούς) μας έδινε «ευγενείς πρωτεΐνες», τα «υποκατάστατα του κρέατος», όπως τα ονόμαζαν, αμφισβητείται σήμερα.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας είναι σημαντική, γιατί ο οργανισμός μας δομείται από πρωτεϊνικά στοιχεία (π.χ. ο μυϊκός ιστός και όλα τα εσωτερικά μας όργανα είναι πρωτεϊνικής υφής) και χρειάζονται καθημερινή επιδιόρθωση, η οποία γίνεται με τις πρωτεΐνες που λαμβάνει καθημερινά ο οργανισμός μας από την τροφή.

Φυσικά, θα αναρωτηθεί κάποιος για το τι γίνεται σε περιόδους παρατεταμένης έλλειψης πρωτεϊνών και χειρότερα, σε περιόδους παρατεταμένης έλλειψης τροφής. Η λύση που εφαρμόζει ο οργανισμός μας είναι το να προστατεύει τα όργανά του, επιδιορθώνοντάς τα από πρωτεΐνες που παίρνει από την αποδόμηση δευτερευούσης σημασίας οργάνων γι’ αυτόν, όπως είναι ο μυϊκός ιστός. Αυτός είναι ένας λόγος που οι αποτοξινώσεις δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές και παρατεταμένες και θα πρέπει να προγραμματίζονται σχεδόν ξεχωριστά για τον καθένα.

apotoksinosi-frouta-laxanika

Τα συμπτώματα από την παρατεταμένη έλλειψη πρωτεϊνών είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, η μυϊκή αδυναμία και εξάντληση, οι ζαλάδες κ.λπ.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί από την έλλειψη των ζωικών τροφών είναι η έλλειψη σιδήρου, δεδομένου ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης σιδήρου για τον οργανισμό μας. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι η σιδεροπενική αναιμία. Αυτό όμως είναι δυνητικό πρόβλημα και συνήθως τα περισσότερα άτομα καλύπτουν την έλλειψη αυτή από τις αποθήκες σιδήρου του οργανισμού που υπάρχουν σε όλους μας. Στην ουσία κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν την τάση να υποφέρουν και έχουν ιστορικό σιδηροπενικών αναιμιών και άδειες αποθήκες σιδήρου.

Και οι φυτικές τροφές, όμως, περιέχουν σίδηρο. Όλοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι οι φακές και το σπανάκι έχουν σίδηρο, αλλά ο σίδηρος από τις φυτικές τροφές είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, δηλαδή δεν απορροφάται από τον οργανισμό εύκολα και δεν χρησιμοποιείται τόσο καλά όσο ο σίδηρος από το κόκκινο κρέας. Η διαφορά βιοδιαθεσιμότητας είναι μεγάλη, για το κρέας 8-12%, ενώ στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι 3-4%. Το ίδιο μεγάλη είναι και η ποσοστιαία διαφορά περιεκτικότητας. Το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια, το σουσάμι, ο κολοκυθόσπορος, οι φακές και οι ελιές έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από τις φυτικές τροφές, όπως και όλα τα βαθυπράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη C, ο χαλκός και το μαγγάνιο, το φραγκοστάφυλο, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, η πράσινη πιπεριά κ.α. βοηθούν γενικά στην απορρόφηση σιδήρου.

Ένα ακόμη δυνητικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε παρατεταμένη αποτοξίνωση είναι η έλλειψη βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β. Καλές φυτικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι οι ξηροί καρποί, το σουσάμι – ταχίνι, το σπανάκι, τα βαθυπράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι πιπεριές, τα σπαράγγια, το σέλινο. Από τις βιταμίνες αυτές η Β12 σχεδόν αποκλειστικά είναι ζωικής προέλευσης. Μπορεί όμως να καλυφθεί από τις αποθήκες του οργανισμού για μια σύντομη περίοδο αποτοξίνωσης και επίσης υπάρχει σε τρόφιμα που θα υπάρξουν στη διατροφή αυτή, όπως οι σαρδέλες, οι γαρίδες ή γενικότερα τα θαλασσινά.

Γίνεται επομένως κατανοητό ότι οι καλοί συνδυασμοί των τροφών, ώστε να παίρνουμε όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτές είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι προτιμότερο να συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά, όσπρια με ρύζι, όσπρια με ξηρούς καρπούς από το να μην το κάνουμε καθόλου, γιατί ναι μεν δεν δημιουργούνται «ευγενείς πρωτεΐνες», όπως πίστευαν κάποτε, δημιουργούμε όμως μια αλληλοσυμπλήρωση των αμινοξέων που λείπουν από τη μία ή την άλλη ομάδα τροφών.

*Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζεται συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Λιάπης Ιωάννης Ιατρός

Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής

 

Published by Global Naturopathy

BOARD DIRECTORS Director: Dr Matina Chronopoulou is a practising Naturopathic Doctor, Homeopath, Acupuncturist, and Bioresonance Therapist. She has been involved with natural therapies since the late 70s. Since 1995, she has run the Centre for Natural Medicine and Acupuncture, in Athens Greece, focusing on naturopathic therapeutics, nutritional medicine, lifestyle modification, botanical medicine, homeopathy, acupuncture, flower essences, and energy medicine. She lectures and teaches when not seeing clients. She specializes in educational workshops and seminars for professionals sharing her knowledge on the traditional mediterranean healing diet, herbal walks and herbal retreats in the Greek countryside. She has presented scientific papers around the world and has contributed regular articles to natural health magazines, newspapers, television and radio talk programs over the past twenty five years. Most recently, she is a columnist for the Huffington Post. Treasurer: Olga Konstantinidis is a managing partner of the KO Capital Investment Group LLC. She holds a Bachelor's degree in Communication from Florida Gulf Coast University, major Public Relations /Minor: Interdisciplinary Studies, she graduated Cum Laude in December 2009 from Edison State College, Fort Myers, FL and also holds an Associates Degree of Science in Paralegal Studies and Associates Degree of Science. Collaborating Organization: Peliti Community https://peliti.gr/ Peliti & Olympic Seed Festival Alternative community and non-profit organization Peliti is a 100% voluntary and non-profit organization dedicated to local seed saving. Since 1995, the organization has worked for the protection of agricultural biodiversity, by collecting, cultivating and disseminating seeds of traditional varieties, as well as, by raising awareness in Greece and beyond. The movement was founded by Mr Panagiotis Saitanoudis. Since its creation, Peliti has been organizing expeditions in Greece to collect seeds from traditional and local varieties, trying to make them widely known and used all over Greece, to protect local biodiversity and enhance food sovereignty. Peliti's activities target amateurs but also professional users, allowing them to get free samples of seeds from local varieties, to test on their lands. Targeting professional farmers and seed producers is the key point for regaining national and sustainable food sovereignty. ADVISORY BOARD Dr. Souha Akiki President and Founder of “Innovative Knowledge Institute” and” Paris Graduate School” Dr. Akiki is A natural communicator, motivator and leader, She has a rich and varied background spanning a 30 year period in academia including Director level positions in Administration and Finance. In her various roles as a Strategic Developer, Leader, Academic Director, Author and Mentor. Concurrently with management positions held at academic institutions. Souha has lectured on subjects such as Marketing, International Business, Entrepreneurship, and International Relations. Whether in academic or corporate environments: Souha embraces the challenges and enjoys the diversity of working with international profiles. Member of the Panel at UNESCO on October 5, 2011 “The World Teacher’s Day” Holding a Doctorate in International Relations, specialised in “The Challenges of brain based learning” and an Master in Business Administration. Souha organized conferences: “January 2013 on Iran nuclear situation versus the Saudi fundamentalists Salafists”. Another conference on April 2012 was organized on “the French intervention in Mali and the economic and business post war”.

One thought on “Αποτοξίνωση και διατροφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global Naturopathy
error: Content is protected !!