Φρούτα-λαχανικά: Δύναμη και ενέργεια ζωής

Οι διαφημίσεις θεωρούν αναγκαίο να μας υπενθυμίσουν το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ενέργεια, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Η καλύτερη όμως επιλογή που δίνει λύσεις, παρέχοντας στον  οργανισμό μας την κατάλληλη ενέργεια, είναι… φυσική και γευστική.

Της Ματίνας Χρονοπούλου, BSc., N.D., Ph.D.

Οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το «καύσιμο» που μπορεί να μας «φορτώσει» με την απαιτούμενη ενέργεια, να μας κάνει να αισθανθούμε ευφορία, αλλά και να μας «οπλίσει» ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες, να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής μας.

Δεν είναι όμως μόνο η ανάγκη μας να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτα ή λαχανικά την μέρα που την αμελούμε, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος για ένα ποιοτικό και προσεκτικά επιλεγμένο φαγητό και η αδυναμία μας να βάλουμε κάποιο πρόγραμμα, να αλλάξουμε νοοτροπία και να επιβάλλουμε στον εαυτό μας τη… συνήθεια να έχουμε κανονικά σε συχνότητα και πλήρη γεύματα.

Τι μας προσφέρουν χυμοί, φρούτα και λαχανικά;  

Τα πάντα! Σημαντικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, δηλαδή τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για να πάρει «μπρος» ο οργανισμός μας. Αποτελούνται από ουσίες, χημικές ενώσεις μεγάλης πολυπλοκότητας, με φαρμακολογικές ιδιότητες, που εισέρχονται στα κύτταρα μας και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους.

Τα κύτταρα είναι αυτά που γερνούν συμπαρασύρουν το σώμα μας, κι άρα η καλή τροφοδοσία τους με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που τους παρέχουν ενέργεια και αναπληρώνει το έλλειμμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχειών, τα ισχυροποιεί, τους δίνει τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελευθέρων ριζών, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν.

Ο χυμός φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια σπουδαία εναλλακτική λύση, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, απέναντι στους χυμούς μόνο από φρούτα, και η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι η μικρότερη δυνατή.

Όσον αφορά τις θρεπτικές ουσίες, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι επίσης, η πλουσιότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και βιταμινών.

Το νερό που περιέχουν τα λαχανικά έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του νερού πηγής και τα οποία το κάνουν πλέον κατάλληλο για να αναπληρώσει τα αποθέματα νερού που χάνει ο οργανισμός μέσω των διαφόρων απεκκριτικών λειτουργιών, όπως η ούρηση, η αναπνοή και η εφίδρωση.

Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων.

Τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα έχουν έντονη αλκαλική δράση, που εμποδίζει την υπερίσχυση των όξινων ουσιών.

Οι φυτικοί χυμοί απορροφώνται γρήγορα κατά την κυκλοφορία του αίματός μας. Κατά συνέπεια, στα κύτταρά μας παρέχονται γρήγορα οι θρεπτικές ουσίες που τα τρέφουν.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα

Τηλ.  210-64.00.411

Κιν. 6932-191724

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

http://naturopathicmedicine.gr/

http://naturopathyingreece.wordpress.com/

 

 

Blog at WordPress.com.