ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Ορισμένες συνήθειες στην ζωή μας που επηρεάζουν τη γονιμότητα

1. Το κάπνισμα. Λόγω πρόκλησης κακής κυκλοφορίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων παράλληλα με τη δράση των τοξικών ουσιών και ελευθέρων ριζών που παράγονται από τον καπνό, βλάπτουν τη σπερματογένεση (την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων) και την ωογένεση.

2. Το αλκοόλ, γιατί μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.

3. Τα αναβολικά φάρμακα, ορισμένα συντηρητικά τροφών, τα ναρκωτικά (μαριχουάνα κ.ά.) έχουν ανάλογες επιπτώσεις.

4. Ορισμένα κυτταροστατικά, ανοσοκατασιαλτικά, αντιβιοτικά, αντί-υπερτασικά, ψυχοφάρμακα, φάρμακα για τη θεραπεία έλκους του στομάχου.

5. Ακτινοβολίες: κυρίως ραδιενεργείς (ακτίνες Χ και Γ). Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε επίδραση αρνητική στην γονιμότητα σε άνδρες που κουβαλούν το κινητό τους τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού.

Τα τεστ υπογονιμότητας καθορίζονται από τον θεράποντα γιατρό και σχετίζονται με τα πιθανά προβλήματα που πρέπει να διαγνωσθούν για να αξιολογηθούν τυχόν λανθάνουσες παθήσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παραπάνω από μία αιτίες υπογονιμότητας και ότι δεν θα έπρεπε να υποθέτει κανείς ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκε μια διαταραχή, δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Σε περίπτωση προβλήματος μετά την λήψη του ιστορικού ελέγχεται το σπέρμα του άνδρα ως πιο εύκολο να ελεγχθεί, για να ακολουθήσει μια σειρά εξετάσεων που συστήνονται από του θεράποντες γιατρούς, όπως π.χ. ο σπερμοδιάγραμμα, η βιοχημική ανάλυση σπέρματος, η καλλιέργεια σπέρματος και η μοριακή διερεύνηση παρουσίας ιών στο σπέρμα.

Για την γυναίκα οι εξετάσεις είναι πολύ περισσότερες, όπως π.χ. υστεροσαλπιγγογραφία, καλλιέργεια κολπικού υγρού, εργαστηριακές αναλύσεις αίματος και ορμονών, τραχηλικής βλέννης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση κ.ά.

Η Φυσικοπαθητική θεραπευτική προσέγγιση

Είναι πάρα πολύ αποτελεσματική. Επειδή η γονιμότητα είναι συνισταμένη πολλών συντελεστών, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ενέχονται σαν αίτια στο πρόβλημα της γονιμότητάς σας. Μελέτες δείχνουν (University of Surrey) ότι ζευγάρια με ιστορικό υπογονιμότητας που έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ακολούθησαν την σωστή διατροφή, υποστηριχθήκαν από εναλλακτικές θεραπευτικές, όπως π.χ. ο βελονισμός και πήραν τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής είχαν ένα ποσοστό επιτυχίας 80% οπότε αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την θεραπευτική.

Η φυσικοπαθητική προσέγγιση, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.

Περιλαμβάνει την Εξατομικευμένη Σωστή Διατροφή, την χορήγησηΣυμπληρωμάτων Διατροφής (που καλό είναι να ελέγχονται οι ελλείψεις στον οργανισμό πριν την χορήγηση), τον Βελονισμό, τον Βιοσυντονισμό, την Βοτανοθεραπεία ή Φυτοθεραπεία, την Ομοιοπαθητική, την Γιόγκα ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

Επειδή το θεραπευτικό αποτέλεσμα έρχεται μετά την διόρθωση και αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών του οργανισμού να έχετε υπ’ όψιν σας ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος -τουλάχιστον τρεις με τέσσερες μήνες- σαν εύλογο χρονικό διάστημα αποκατάστασης των λειτουργιών του οργανισμού σε φυσιολογικότερο επίπεδο λειτουργίας (π.χ. λειτουργία του ορμονικού συστήματος).

Εάν ακολουθείτε ήδη τεχνική υποβοήθησης της γονιμότητας μπορείτε να ακολουθήσετε παράλληλα την φυσικοπαθητική, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να έχει επιτυχία η υποβοήθηση γονιμότητας.

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο στοιχεία αποορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία. Κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία σας και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Ιωάννης Λιάπης, Ιατρός

Νευρολόγος ● Ψυχίατρος ● Βελονιστής

 

Blog at WordPress.com.