ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ

Να τρώτε πολύπλευρα, δηλαδή να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας. Η μονότονη επανάληψη των ίδιων φαγητών κουράζει. Σε καμία περίπτωση η δίαιτα δεν ταυτίζετε με την άνοστα φαγητά.

Να πίνετε αρκετό νερό, 6 με 8 ποτήρια την ημέρα. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και της κατακράτησης υγρών. Ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη (προσωρινά). Μπορείτε επίσης να πίνετε ένα με δυο αφεψήματα την ημέρα (χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατα αυτής).

Να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε με ηρεμία. Το καλό μάσημα διευκολύνει την αξιοποίηση των τροφών και τη χώνεψη. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να καταλάβει ότι υπήρξε λήψη τροφής και επομένως για να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού. Εάν λοιπόν τρώτε όλη μέρα στα πεταχτά, το βράδυ θα έχετε την αίσθηση ότι όλη μέρα δεν φάγατε τίποτα.

Το λίπος είναι αυτό που κάνει νόστιμο το φαγητό μας, και θα πρέπει να το περιορίσουμε δίνοντας έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Και από τους υδατάνθρακες, που πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας, πρέπει να προτιμάμε τους σύμπλοκους υδατάνθρακες. Σύμπλοκοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βρίσκονται στα φυσικά τρόφιμα, στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, και όχι στα γλυκά ή τις καραμέλες. Αν θέλετε να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά, παρατηρήστε τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε. Εντοπίστε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν και ενσωματώστε στον τρόπο ζωής σας τις παρακάτω αρχές:

Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Περιορίστε τροφές υψηλές σε λιπαρά και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά. Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πολύ σημαντικό να μην λείπουν από το πιάτο σας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως αυτά που είναι πιο πλούσια σε κάλιο, όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μαρούλι, το σέλινο, η μπανάνα, το αχλάδι, το ακτινίδιο και όλα τα εσπεριδοειδή. Το κάλιο είναι το μεταλλικό άλας με έντονη διουρητική δράση, ευνοεί την αποβολή των περίσσιων υγρών μέσω της ούρησης. Με την αποβολή των υγρών, αποβάλλονται και τα απόβλητα του οργανισμού (οι τοξίνες), όποτε όλα τα όργανα του σώματος καθαρίζονται σε βάθος και λειτουργούν καλύτερα.

Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό. Περιορίστε τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις λιπαρές τροφές, τα γλυκά και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά.

Προσέξτε τι πίνετε. Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη καθώς και τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.

Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, όπως κρέατος και γαλακτοκομικών.

 

Ματίνα Χρονοπούλου, N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής  Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεία

* Όσοι υποφέρουν από κάποια πάθηση, καλό θα ήταν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του γιατρού τους.

Blog at WordPress.com.