ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΒΟΤΑΝΑ – ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

f168f28e14e6d9fe281ce9681f631b99_LΣτο Ηράκλειο Κρήτης θα μιλήσει η Dr Ματίνα Χρονοπούλου, στο πλαίσιο του 2ου Planet Therapy Festival Κρήτης, για τη σωστή χρήση των βοτάνων στη θεραπεία ασθενειών.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 8:30 Μ.Μ. – 9:10 Μ.Μ. – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
AQUILA ATLANTIS HOTEL – 2,YGEIAS STR., 71202

Περιγραφή Ομιλίας-Διάλεξης

Η φύση είναι ένα απέραντο και τέλειο οργανωμένο θεραπευτήριο- φαρμακείο και όλοι οι πολιτισμοί στη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποιούσαν τα βότανα ως βάση της Ιατρικής τους. Σήμερα περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία.

Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα.

H βοτανοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση των σπόρων, των ριζών, του κορμού, των φύλλων και των ανθών των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς και έχει μεγάλη παράδοση χρήσης έξω από τα όρια της συμβατικής ιατρικής. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, χάρη στις βελτιώσεις στην ανάλυση και στον ποιοτικό έλεγχο, αλλά και την πρόοδο της κλινικής έρευνας, είμαστε πλέον σίγουροι για την αξία τους στην πρόληψη και στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο άνθρωπος ανακαλύπτει εκ νέου τη χρησιμότητα των βοτάνων και τα επανεντάσσει στον τρόπο ζωής του. Στη βόρεια Αμερική ερευνητές έχουν καταγράψει εκατοντάδες θεραπευτικά βότανα και αρκετά έχουν ήδη καταλογογραφηθεί στη σύγχρονη βοτανολογική φαρμακολογία.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να περιλαμβάνει στη μικρή της έκταση ένα πολύ σημαντικό αριθμό αυτοφυών βοτάνων. Είναι, παρά το μέγεθος της, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη σε πραγματικά αξιοθαύμαστα φυτά που ευδοκιμούν σε μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών.

Στην αρχαία Ελλάδα τα ίδια φυτά χρησιμοποιήθηκαν και ως τροφές και ως φάρμακα και οι γιατροί είχαν παρατηρήσει πως η κατάλληλη διατροφή όχι μόνο μπορεί να προλάβει, αλλά και να θεραπεύσει νοσήματα.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αναλυθούν:

 • οι καταστασεις που μπορουν να αντιμετωπιστουν με τη βοηθεια βοτανων,
 • η σωστη χρηση τους,
 • η περιγραφη των βοτανων,
 • φωτογραφιες για την διάκριση και αναγνώριση και αναφορα στα τμηματα των βοτανων που εχουν φαρμακευτικη αξια,
 • η καταλληλοτερη εποχη για τη συλλογη,
 • οι κυριοτερες φαρμακευτικες ιδιοτητες,
 • καθως και η παθησεις για τις οποιες συνίσταται.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ματίνα Χρονοπούλου, BSc, N.D., PhD. γεννήθηκε το 1951 στη Σπάρτη. Το 1962 Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 • Απόφοιτος του JohnJayHigh School, Brooklyn, N.Y. 1968
 • BrooklynCollege, Associate in Arts Degree, 1971, Πτυχίο A.A.
 • Προπτυχιακές Σπουδές: SouthwestFloridaCollege, Naples, Fla., U.S.A. – B.Sc., 1974
 • American Health Science Institute, Texas, U.S.A. Diploma in Nutritional Health Science, Πτυχίο Διατροφικής Επιστήμης 1978.
 • NationalCollege of Naturopathic Medicine, Oregon. 1982.
 • Σπούδασε Φυσικοπαθητική Θεραπευτική και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο College of Naturopathic and Complementary Medicine της Αγγλίας. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Naturopathic Doctor. 2006
 • Πτυχίο Natural Nutritional Therapeutics Diploma από το International School of Natural Medicine της Αγγλίας το 1986.
 • Ολοκλήρωσε τετραετείς σπουδές Βελονισμού και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και αποφοίτησε το 2000, από το College of Oriental Medicine της Αγγλίας. Απέκτησε Lic. Dip. Master Ac., TCM.
 • Medicina Alternativa, OpenInternationalUniversity for Complimentrary Medicines– PhD. Doctor of Philosophy in Clinical Naturopathy. Διδακτορικό Δίπλωμα – Τίτλος διδακτορικής διατριβής: Treating depression and anxiety with Naturopathic Medicine.
 • Σπούδασε Ομοιοπαθητική Ιατρική στο College of Naturopathic and Complementary Medicine του Λονδίνου και αποφοίτησε μετά από τριετή εκπαίδευση το 2008. Dip. Homeopathy.
 • Ολοκλήρωσε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων Εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στη Φυσική Ιατρική. Διδάσκει και Εκπαιδεύει τη Φυσικοπαθητική Επιστήμη στην Αθήνα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα βιογραφικό της κας Χρονοπούλου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: http://www.naturopathy.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog at WordPress.com.