ΒΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
«Καλά» και «κακά» λιπαρά
Δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά για την υγεία σας. Πολλά από αυτά έχουν διάφορα θρεπτικά οφέλη, ενώ δίνουν την απαραίτητη γεύση στο φαγητό σας. Τα λιπαρά είναι βασική πηγή ενέργειας και παρέχουν απαραίτητα υλικά για τα κύτταρα στο σώμα σας. Συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών σας βοηθούν μάλιστα να κρατάτε την καρδιά σας γερή. Έτσι, σημαντική δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνετε.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λιπαρών;
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λιπαρών – τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά λέγονται «κακά λιπαρά» επειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Τα ακόρεστα (καλά) λιπαρά σας βοηθούν να κρατάτε την καρδιά σας γερή. Καλά λιπαρά θεωρούνται τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεαστα.
Τα «κακά» λιπαρά
Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία της καρδιάς σας, γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε τηγανητά τρόφιμα, καθώς και σε ζωικά προϊόντα όπως οι κρέμες, τα λουκάνικα και άλλα λιπαρά κρέατα και το ζωικό βούτυρο. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν επίσης σε έτοιμα κέικ και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καθώς και σε πολλά φαγητά από φαστ-φουντ αλλά και σνακ.
Αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το ζωικό βούτυρο και επιλέγοντας τροφές που περιέχουν πολυακόρεαστα λιπαρά (ζωτικά λιπαρά) από ξηρούς καρπούς ή μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, κρατάτε την καρδιά σας υγιή, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Τα έτοιμα σνακ και τα περισσότερα γεύματα των φαστ-φουντ περιέχουν τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά προκαλούν προβλήματα στην υγεία, αφού αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και δεν παρέχουν πραγματικά θρεπτικά οφέλη.
Τα πολυακόρεαστα λιπαρά βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6;
Όλοι μιλάνε για τα πλεονεκτήματα που έχουν τα Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 για την υγεία, από την καλή λειτουργία της καρδιάς μέχρι τη φροντίδα του δέρματος. Όμως, τι ακριβώς είναι, τι κάνουν και πού μπορείτε να τα βρείτε;
Τα Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 είναι δύο τύποι πολυακόρεστων (καλών) λιπαρών.
Τα Ωμέγα 3 υπάρχουν σε δύο διαφορετικές μορφές: η μία είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε σπορέλαια, όπως το κραμβέλαιο και το λινέλαιο (φυτικά έλαια). Η άλλη βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπριά και ρέγκες (ιχθυέλαια). Οι δύο τύποι των Ωμέγα 3 λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους διατηρώντας την καρδιά σας υγιή, γι’ αυτό καλό είναι να τρώτε λιπαρά ψάρια μια ή δυο φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, ενώ τα Ωμέγα 6 παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης.
ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
ΙΝΕΣ
Κύριες πηγές: Πλήρη δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά
Οι πλούσιες σε ίνες τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη με δύο τρόπους: προκαλούν αίσθημα κορεσμού, υποκαθιστώντας τις λιπαρές τροφές και βοηθούν στην εκδίωξη της χοληστερίνης από το σώμα.
Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες ίνες είναι υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, γιατί δεν περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ο οργανισμός.
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές ίνες. Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει και τις δύο μορφές ινών. Τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια στο είδος των φυτικών ινών που ονομάζονται διαλυτές, βοηθούν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης και συστήνεται η συχνή τους κατανάλωση. Η βρώμη, που υπάρχει σε διάφορα δημητριακά πρωινού και το αλεύρι της σε είδη ψωμιού, αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Ορισμένα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, όπως το κριθάρι, διάφορα είδη φασολιών, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή φρούτα, το μήλο, το αχλάδι, τα δαμάσκηνα.
Ελαιόλαδο
Το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα καλά λιπαρά. Πρόκειται για λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιολάδου αρκούν δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Λιναρόσποροι
Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και σε ακόρεστο λίπος και έχουν την ικανότητα να σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες, επειδή είναι πλούσιοι σε φυτικά οιστρογόνα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Αφομοιώνονται εύκολα από το παχύ έντερο και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε σούπες, σαλάτες κ.α. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι λιναρόσπορο με λάδι της επιλογής σας (π.χ. ελαιόλαδο, κ.λπ.).
Καρύδια
Αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών, καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μάλιστα, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, ενώ μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, 6-8 καρύδια την ημέρα βοηθούν στην απώλεια βάρους και σωματικού λίπους. Επίσης, μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τον οργανισμό να αποθηκεύσει επιπλέον λίπος.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ρύζι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τις φλεγμονές και κρατούν την καρδιά και το έντερο υγιή. Προσέξτε όμως γιατί δεν είναι όλα τα ψωμιά ή οι φρυγανιές που διαφημίζονται ως ολικής άλεσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Διαβάζετε τις ετικέτες με προσοχή και αναζητάτε τα συστατικά που περιέχουν και σε τι επίπεδα. Συνήθως τα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους που επιδεινώνει τις φλεγμονές.
Φασόλια
Όλων των ειδών τα κόκκινα φασόλια (και μαυροφάσουλα) είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, πρωτεϊνών, ινών, χαλκού, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και θειαμίνης. Τα φασόλια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στήθος. Μισή κούπα από μαυρομάτικα ή φασόλια γίγαντες περιέχει τουλάχιστον 7 γραμμάρια φυτικές ίνες.
Λιπαρά ψάρια
Το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και τα υπόλοιπα «παχιά» ψάρια περιέχουν υψηλή δόση Ω3 λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν την καρδιά, τους πνεύμονες , τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο. Αποφύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου καθώς περιέχουν μη αποδεκτά επίπεδα ω6 λιπαρών οξέων. Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους τρώτε 2-3 μικρές μερίδες την εβδομάδα.
Καταναλώστε λιγότερες φορές κρέας και σε μικρές ποσότητες
Οι πρωτεΐνες, πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 15% των ημερησίως καταναλισκομένων θερμίδων, ενώ οι υδατάνθρακες το 50-60%, εκτός από τις περιπτώσεις με αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL-χοληστερόλη, στις οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50%.
Μήλα
Τα μήλα είναι μια καλή πηγή πεκτίνης, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου. Τα μήλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, ενός σπουδαίου αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο και το φολικό οξύ,
Ένα μήλο την ημέρα …περιορίζει τα οιδήματα όλων των μορφών χάρις σε ένα φλαβονοειδές που περιέχει, την κουερσιτίνη, η οποία περιέχεται ακόμη στη φλούδα του κόκκινου κρεμμυδιού. Η συγκεκριμένη ουσία περιορίζει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, καρδιακού επεισοδίου, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνου του προστάτη και των πνευμόνων. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα επειδή περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή.
Το ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις τρεις αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά -λυκοπίνη και βιταμίνη C- τα οποία προφυλάσσουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων.
Όσο πιο ώριμη είναι η ντομάτα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει. Η καλύτερη πηγή λυκοπίνης είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο πελτές και ο ντοματοχυμός σε κονσέρβα. Για να βοηθήσετε την απορρόφηση της λυκοπίνης όταν τρώτε φρέσκιες ντομάτες να τις μαγειρεύετε με λίγο λάδι.
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην ελάττωση της χοληστερίνης και εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρυνση, προφυλάσσοντας έτσι από καρδιακές παθήσεις. Τα συστατικά αυτά βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρκίνου και ειδικότερα αυτού που προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα. Περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα κόκκινα και στα κίτρινα κρεμμύδια, ενώ στα λευκά υπάρχουν λιγότερα.
Γλιστρίδα
Η γνωστή «αντράκλα». Αυτοφυής, αποτελεί σπουδαίο σαλατικό της θερινής περιόδου. Συνήθως οι σαλάτες που γίνονται με ωμή γλιστρίδα είναι πολύ νόστιμες, αφού αναμειγνύεται είτε με μαρούλι, είτε με τομάτα και αγγούρι, είτε με μαϊντανό και κρεμμύδι, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που γίνεται σαλάτα με βραστό αυγό και πατάτα. Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρές ουσίες που καταπολεμούν τη χοληστερίνη καθιστά τη γλιστρίδα άριστη και υγιεινή τροφή.
Σκόρδο
Το σκόρδο, έχει έντονα καυστική γεύση, δυνατή οσμή και έχει μορφή βολβών που αποτελούνται από μικρότερες σκελίδες.
Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά όχι μόνο στη μαγειρική τέχνη πολλών λαών, αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείτο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και των μολύνσεων. Το σκόρδο παίρνει τη χαρακτηριστική οσμή του από τις θειούχες ενώσεις που περιέχει. Φαίνεται επίσης ότι τα ευεργετικά του αποτελέσματα οφείλονται στις ενώσεις αυτές. Όταν μια σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, της οποίας το τελικό παράγωγο είναι μια ουσία που ονομάζεται allicin. Η allicin έχει αντιβακτηριδιακές δράσεις. Έχει μάλιστα την ιδιότητα να θανατώνει επικίνδυνα βακτηρίδια στο στομάχι.
Επιπρόσθετα έρευνες έδειξαν ότι η allicin μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος και ότι έχει αντιπηκτική δράση. Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκου σκόρδου ή ακόμη έτοιμων σκευασμάτων σαν συμπλήρωμα στη διατροφή, μπορούν να μειώσουν σε μέτριο βαθμό (μέχρι 9%) τη χοληστερόλη αίματος.
Αγκινάρα
Μελέτη κορυφαίου Πανεπιστημίου της Γερμανίας παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας, τόσο στην μείωση της χοληστερίνης όσο και στην βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών. Οι ιδιότητες αυτές της αγκινάρας οφείλονται κυρίως σε μια ουσία που εμπεριέχει και καλείται κυναρίνη και η οποία σε προγενέστερες μελέτες απεδείχθη ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού. Άλλη λοιπόν μια έρευνα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής.
Φύλλα ελιάς
Είναι ανεβασμένη η χοληστερίνη σας και προσπαθείτε να την κατεβάσετε; Πέρα από τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή την αποφυγή ζωικών λιπαρών και τη σωματική άσκηση, το αφέψημα από φύλλα ελιάς θα σας βοηθήσει να τη ρυθμίσετε. Bράζετε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά ένα φλιτζάνι νερό με 10 καλά πλυμένα φύλλα ελιάς. Για να είναι αποτελεσματική η κούρα, πρέπει να την ακολουθείτε επί 21 μέρες κάθε μήνα και να πίνετε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 φλιτζάνι μισή ώρα πριν από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.
Κρόκος
O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8΄. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
Το ταραξάκο
Το ταραξάκο είναι ευρέως γνωστό ως αγριοράδικο ή πικραλίδα και θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Το ταραξάκο τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Βοηθά εξαιρετικά το συκώτι σαν τονωτικό και το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης.
Γι’ αυτό το λόγο το ταραξάκο βοηθάει αποτελεσματικά, ενώ συντελεί δραστικά και στην καύση των λιπαρών. Ένα φυτό με διουρητικές ιδιότητες που όμως δεν δημιουργεί απώλειες καλίου, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διουρητικά, καθώς περιέχει άφθονη ποσότητα και τροφοδοτεί τον οργανισμό μας όσο το καταναλώνουμε
Κανέλα
Χρησιμοποιήστε τη αντί για ζάχαρη για να δώσετε πιο γλυκιά γεύση στα ροφήματα ή στον καφέ σας. Αν σκεφτείτε πως μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη κανέλας μόλις 8, μπορείτε να φανταστείτε πόσες θερμίδες μπορείτε να γλιτώσετε το χρόνο αν υποθέσουμε ότι πίνετε καθημερινά έστω έναν καφέ με μία κουταλιά ζάχαρη. Επίσης, χρησιμοποιώντας κανέλα στην κουζίνα σας κάνετε μεγάλη χάρη στην καρδιά σας, καθώς σύμφωνα με έρευνες μισή κουταλιά του γλυκού ημερησίως μειώνει τη χοληστερόλη στον οργανισμό κατά 18% και τα τριγλυκερίδια κατά 30%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη περισσότερο από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στη φύση, μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στα τεχνητά κορεσμένα λίπη που παρασκευάζονται βιομηχανικά με υδρογόνωση των ακόρεστων λιπών και τα οποία ονομάζονται «trans» κορεσμένα.
Η επίδραση αυτών των λιπών είναι δυσμενής σε όλα τα λιπίδια καθώς αυξάνουν την ολική χοληστερόλη, την «κακή» LDL-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και μειώνουν την «καλή» HDL-χοληστερόλη με συνέπεια να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Τα «trans» κορεσμένα βρίσκονται σε διάφορα κράκερς, ντόνατς και μπισκότα τύπου cookies.
Πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές είναι γευστικές και δεν περιέχουν θερμίδες, λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να αυξηθεί σταδιακά, διότι η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και φούσκωμα ιδιαίτερα εάν το άτομο δεν είναι συνηθισμένο στην κατανάλωσή τους. Ειδικότερα η δίαιτα συνίσταται στη μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπών σε επίπεδο κάτω του 7% στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων. Κάθε 1% μείωση των θερμίδων από κορεσμένο λίπος έχει σαν αποτέλεσμα 2% μείωση της χοληστερόλης.
Ο πιο υγιεινός και σωστός τρόπος διατροφής για το κάθε άτομο είναι να εξατομικεύουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα που είναι διαμορφωμένο ειδικά για εσάς και το προσωπικό σας καρδιολογικό προφίλ. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε επίσης τον βελονισμό, την ομοιοπαθητική και μια ειδική εξέταση, η οποία μας δείχνει ποια ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και βότανα χρειάζεται το κάθε άτομο ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Ο σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να ενημερώσει το κοινό με τον τρόπο που η Φυσικοπαθητική Θεραπευτική εναλλακτικά αντιμετωπίζει
θέματα υγείας. Το κείμενο αυτό δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για θέματα υγείας και πρόληψης.
Δρ. Ματίνα Χρονοπούλου