Το Αρμθόρπ, ένα μικρό χωριό στην κεντρική Αγγλία, μετράει ήδη τρία θύματα από την ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς, την ανθρώπινη εκδοχή της νόσου των τρελών αγελάδων. Δύο από τα θύματα αυτά, η 28χρονη Σάρα και ο 19χρονος Μάθιου κατοικούσαν στον ίδιο δρόμο, τα σπίτια τους απέχουν μόνο 100 μέτρα το ένα από το άλλο.
Με αφορμή την περίεργη αυτή σύμπτωση, το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει το “σκάνδαλο της τρελής αγελάδας” που συγκλονίζει τη Μ. Βρετανία. Θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία και τα μέτρα ασφάλειας στο βωμό του κέρδους, η κυβέρνηση Θάτσερ επιτρέπει την παραγωγή φθηνών κρεαταλεύρων που μετατρέπουν τις φυτοφάγες αγελάδες σε σαρκοβόρες και διαδίδουν την ασθένεια πρώτα στα ζώα και ύστερα στον άνθρωπο.
Η κυβέρνηση καθησυχάζει το κοινό για να πανικοβληθεί με την εμφάνιση των πρώτων θυμάτων. “Μου ανακοίνωσαν ότι ο γιος μου έπασχε από Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς και αμέσως μετά μου είπαν: Μη μιλήσεις στον τύπο” διηγείται ο πατέρας του Μάθιου. Με τη σειρά τους, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθησυχάζουν τη δική τους κοινή γνώμη ισχυριζόμενες ότι η ασθένεια είναι καθαρά βρετανική. Όταν θα παρουσιασθεί το πρώτο θύμα στη Γαλλία, οι αρχές προσπαθούν να αρνηθούν κάθε ευθύνη.
“Προσπαθούσα να βρω ένα πιστοποιητικό θανάτου της αδερφής μου που να αποδεικνύει ότι πέθανε από Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς, αλλά μάταια” διηγείται ο Ζαν Ντουαμέλ, αδερφός του πρώτου θύματος. “Κανείς δεν μου το έδινε και οι αρχές είχαν εξαφανισθεί. Έμοιαζε σαν συνομωσία σε κινηματογραφική ταινία”. “Παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου σαν να ήμουν τρομοκράτης” προσθέτει ο Ολιβιέ Ντιπλεσί, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων στη Γαλλία.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το κινηματογραφικό υλικό από την φυλή των Παπούα στην Αυστραλία όπου, 50 χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο μετάδοσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς). Από τους 12.000 της φυλής περίπου 200 πέθαιναν κάθε χρόνο, αλλά το μεγάλο ερώτημα ήταν γιατί η ασθένεια έπληττε σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι ιθαγενείς ήταν ανθρωποφάγοι: οι άνδρες έτρωγαν τους μυς ενώ τα γυναικόπαιδα τα κεφάλια και τη σπονδυλική στήλη.
“Όσα ξέρουμε για τον τρόπο μετάδοσης της Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς προέρχονται από τους Παπούα” εξηγεί στο Παρίσι ο δημοσιογράφος Στεφάν Βεντουρά. “Παρ’ ότι οι ασθενεί πείστηκαν να σταματήσουν την ανθρωποφαγία και η επιδημία σταμάτησε, ορισμένοι πεθαίνουν ακόμη και σήμερα. Έτσι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος επούλωσης μπορεί να κρατήσει και δεκαετίες”.
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω από τις αποκαλυπτικές εικόνες που έχουν κινηματογραφήσει ομάδες εναντίον της κακομεταχείρισης των ζώων στην Η.Π.Α. και το Βέλγιο. Πρόκειται για σκηνές που κόβουν την ανάσα και αποδεικνύουν ότι πράγματι δεν ξέρουμε τι τρώμε.
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 1
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 2
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 3
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 4
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 5
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – part 6