Ο εθισμός του καπνίσματος

 

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο παγκοσμίως το χρόνο εξαιτίας κάποιας πάθησης που σχετίζεται με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Παρά την ενημέρωση που κυριαρχεί γύρω από το κάπνισμα, ο εθισμός εξακολουθεί να βγαίνει νικητής και να προκαλεί προβλήματα στη υγεία του καπνιστή.

Οι καπνιστές όπως και όλος ο κόσμος, γνωρίζουν πλέον, πολύ καλά τις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες της συνήθειάς τους, που μπορεί να τους οδηγήσει σε πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνια κόπωση, χρόνιες πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες συνήθως) που καταλήγουν όλες στην Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ), καρδιαγγειακές παθήσεις, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της στύσης ακόμη και σε άτομα 40-50 ετών και φυσικά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πιο σωστό είναι να παρθεί η απόφαση διακοπής έγκαιρα  πριν την εμφάνιση σοβαρού προβλήματος υγείας που σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι περισσότερα όμως φθάνουν στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος αφού πρώτα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας,  καθώς υπάρχει και μερίδα ατόμων που ακόμη και μετά την εμφάνιση π.χ. εμφράγματος, συνεχίζουν την επιβάρυνση του καπνίζοντας. Τόσο ισχυρός είναι για κάποιους ο εθισμός στο κάπνισμα.

Επιπρόσθετα ιδιαίτερα αυτή την εποχή το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει πολύ μεγάλο κόστος και στα οικονομικά ενός καπνιστή που αντισταθμίζουν και αποβαίνουν τάχιστα το κόστος μιας θεραπείας για την διακοπή του. Έτσι λοιπόν η διακοπή του καπνίσματος  αποτελεί σήμερα μια επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το βασικότερο πρόβλημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι το στερητικό σύνδρομο. Αυτό έχει μια βιοχημική συνιστώσα αλλά το δυσκολότερο είναι να ξεπεραστεί ο ψυχολογικός εθισμός.

Συχνά πολλοί που διακόπτουν το κάπνισμα αντικαθιστούν την έξη τους με μια ανάγκη κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού λόγω του εκνευρισμού , της προσπάθειας απασχόλησης  των χεριών και του στόματος,. Επιπλέον η νικοτίνη επιδρά στο κέντρο της όρεξης  επηρεάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα  και τον βασικό μεταβολισμό .

Η αύξηση του βάρους είναι ένας  από τους λόγους  που πολλοί επιστρέφουν στην παλιά τους συνήθεια ή διστάζουν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

 

Blog at WordPress.com.