Κάποιες καθημερινές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στη ζωή μας και κάποιες που μας επιβάλλονται, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας από συγκεκριμένες δραστηριότητες;
Μερικές συνέπειες “αλόγιστων” συνηθειών μας:
- Από το κάπνισμα: Λόγω της πρόκλησης κακής κυκλοφορίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, παράλληλα με τη δράση των τοξικών ουσιών και ελευθέρων ριζών που παράγονται από τον καπνό, βλάπτεται η σπερματογένεση (η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων) και η ωογένεση.
- Από το αλκοόλ που μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.
- Από τα αναβολικά φάρμακα, ορισμένα συντηρητικά τροφών, από τα ναρκωτικά (μαριχουάνα κ.ά.) που έχουν ανάλογες επιπτώσεις.
- Από ορισμένα κυτταροστατικά, ανοσοκατασιαλτικά, αντιβιοτικά, αντί-υπερτασικά, ψυχοφάρμακα, φάρμακα για τη θεραπεία έλκους του στομάχου.
- Από τις ακτινοβολίες: κυρίως ραδιενεργείς (ακτίνες Χ και Γ). Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε αρνητική επίδραση στη γονιμότητα σε άνδρες που κουβαλούν το κινητό τους τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού τους.
Τα τεστ υπογονιμότητας καθορίζονται από τον θεράποντα γιατρό και σχετίζονται με τα πιθανά προβλήματα που πρέπει να διαγνωσθούν για να αξιολογηθούν τυχόν λανθάνουσες παθήσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παραπάνω από μία αιτίες υπογονιμότητας και ότι δεν θα έπρεπε να υποθέτει κάποιος ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκε μια διαταραχή, δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.
Σε περίπτωση προβλήματος, μετά τη λήψη του ιστορικού, ελέγχεται το σπέρμα του άνδρα ως πιο εύκολο να ελεγχθεί, για να ακολουθήσει μια σειρά εξετάσεων που συστήνονται από τους θεράποντες γιατρούς, όπως για παράδειγμα το σπερμοδιάγραμμα, η βιοχημική ανάλυση σπέρματος, η καλλιέργεια σπέρματος και η μοριακή διερεύνηση παρουσίας ιών στο σπέρμα.
Για τη γυναίκα οι εξετάσεις είναι πολύ περισσότερες, όπως υστεροσαλπιγγογραφία, καλλιέργεια κολπικού υγρού, εργαστηριακές αναλύσεις αίματος και ορμονών, τραχηλικής βλέννης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση κ.ά.
Σημείωση – Παρατήρηση
Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης
Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.