Οι μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος

 

Oι λόγοι διακοπής του καπνίσματος είναι πολλοί και γνωστοί. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα όμως για τους περισσότερους η μεγάλη δυσκολία είναι στη διακοπή. Στις μέρες μας όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος.

1.Τα Υποκατάστατα νικοτίνης.

Στην κατηγορία αυτή χορηγείται η εθιστική ουσία της νικοτίνης σε μαστίχα, σε εισπνοή (πίπα και ηλεκτρονικά τσιγάρα), σε ρινικό σπρέι , σε επιδερμικά  έμπλαστρα. Έχει σκοπό την αντικατάσταση της νικοτίνης του τσιγάρου, και παράλληλα με την ταυτόχρονη σταδιακή μείωση της δόσης της νικοτίνης που λαμβάνεται , μειώνονται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. ‘Εχει μειονέκτημα  ότι τα άτομα δεν μειώνουν σταδιακά την δόση, παρατείνουν τον χρόνο λήψης ή διακόπτουν την προσπάθεια.

2 . Φάρμακα.

Χρησιμοποιούνται η «Βουπροπιόνη» αντικαταθλιπτικό που μειώνει τα στερητικά συμπτώματα και η «Βαρενικλίνη» που καταλαμβάνει τους υποδοχείς της νικοτίνης στο νευρικό σύστημα  και με αυτό τον τρόπο έχει την ίδια δράση με τη νικοτίνη.

Οι δύο αυτοί τρόποι έχουν το μειονέκτημα ότι παρατείνεται για μεγάλο διάστημα ο χρόνος της διακοπής, με κίνδυνο πισωγυρίσματα και την φαρμακευτική επίδραση με τις παρενέργειες από αυτά,  καθώς και την υποτροπή μετά την διακοπή λήψης των φαρμάκων αυτών. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν τον ψυχολογικό εθισμό.

  1. Εναλλακτικές μέθοδοι .

Όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι βοηθούν στην μείωση ή στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης, από τη στιγμή που κάποιος σταματάει το κάπνισμα.

Εναλλακτικές μέθοδοι είναι ο Βελονισμός και ο Βιοσυντονισμός που έχουν ρυθμιστική επίδραση στον οργανισμό, προκαλούν ομοιοστασία ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Μειώνουν έτσι τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης  και την επιθυμία για κάπνισμα μέσα από την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Μειώνουν το άγχος και προσφέρουν ηρεμία χωρίς να έχουν παρενέργειες. Παράλληλα μπορούν να χορηγηθούν και συμπληρώματα που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα του καπνιστή στη προσπάθειά του για απεξάρτηση και αποτοξίνωση.

Ο Βελονισμός είναι η παλαιότερη εναλλακτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος. Η διαδικασία της θεραπείας είναι απλή και γίνεται με  τοποθέτηση στο σώμα και το αυτί λίγων βελόνων διαμέτρου ¼ του χιλιοστού (όσο μία τρίχα). Η τοποθέτηση των βελονών δεν προκαλεί πόνο. Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζονται από 1-3 συνεδρίες βελονισμού αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 συνεδρίες.

Ο βιοσυντονισμός είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, με τον χρόνο θεραπείας να είναι πολύ πιο σύντομος. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται από την πρώτη θεραπεία, μία ή δύο ακόμη θεραπείες είναι αρκετές στην πλειονότητα των ατόμων. Γενικά 1-2 εβδομάδες είναι αρκετές για την ολοκλήρωση της θεραπείας διακοπής του καπνίσματος.

Η θεραπεία βιοσυντονισμού προσφέρει  απεξάρτηση από τη νικοτίνη αλλά παράλληλα βοηθάει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα των χρόνιων καπνιστών με ένα τρόπο γρήγορο, ανώδυνο και εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Ο Βιοσυντονισμός είναι μια μέθοδος που εκτός από την νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου κατά την διακοπή και άλλων εθιστικών ουσιών όπως στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες  κλπ.

Είναι επίσης πιθανόν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά περισσότεροι από ένας τύποι βιοσυντονιστικών συσκευών καθώς και ο βελονισμός , έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα .

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι εντελώς ανώδυνη και δεν έχει καμία παρενέργεια. Οι περισσότεροι ασθενείς χαλαρώνουν και αισθάνονται τη θεραπευτική ενέργεια στο σώμα τους. Σε κάποιους επίσης μπορεί δημιουργηθεί η αίσθηση συγκεκριμένων γεύσεων, όπως πχ μεταλλική γεύση ή η αίσθηση της μυρωδιάς του τσιγάρου και αίσθημα απέχθειας.

Η μέθοδος:

Η βιοσυντονιστική θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που σχετίζονται με πληροφορίες που οι συσκευές λαμβάνουν από τον ασθενή. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (μεταξύ άλλων) δείγματα σάλιου του ασθενή ή ο καπνός του τσιγάρου και η συσκευή αξιοποιώντας την πληροφορία από τα σωματικά υγρά επιστρέφει στον ασθενή αντεστραμμένα τα κύματα των ουσιών αυτών με τη μορφή ενός μαγνητικού πεδίου (ηλεκτρομαγνητική πληροφορία) χαμηλής έντασης. Αυτά τα κύματα αλλάζουν την «κυτταρική μνήμη» του οργανισμού συνολικά και ιδιαίτερα των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η ανάγκη του ατόμου για τη συγκεκριμένη ουσία.

Η διαδικασία είναι σύντομη αλλά προτιμούμε να κάνουμε μια πιο σύνθετη αγωγή που διαρκεί 2 με 2,5 ώρες και μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση περισσοτέρων της μιας συσκευών.

Αρχικά κάνουμε ένα χαλαρωτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια γίνεται αγωγή ενίσχυσης των απεκκριτικών οργάνων του σώματος. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε μια σειρά από σύνθετα πρωτόκολλα διακοπής του καπνίσματος. Ακολουθούν γενικότερα προγράμματα τόνωσης όπως και προγράμματα αποτοξίνωσης από το ηλεκτρομαγνητικό στρες.

Μετά τη θεραπεία:

Μετά τη βιοσυντονιστική θεραπεία συνιστάται η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για τις επόμενες 2-3 ημέρες για να διευκολυνθεί η αποτοξίνωση. Επίσης πρέπει ο ασθενής να απέχει από αλκοόλ τουλάχιστο την ημέρα της θεραπείας όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης.

Ο βιοσυντονισμός κινητοποιεί τις αποτοξινωτικές διαδικασίες του οργανισμού και σαν συνέπεια είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροϊκές κενώσεις και δίψα σε περίπτωση που δεν καταναλώνεται επαρκής ποσότητα νερού. Κινητοποιεί επίσης τη διαδικασία αυτοίασης του οργανισμού και η θεραπεία συνεχίζεται για ένα μεγάλο αριθμό ημερών μετά τη διαδικασία του βιοσυντονισμού.

Συμπτώματα του καπνιστή όπως το λαχάνιασμα, ο βήχας και η κόπωση υποχωρούν λίγες ώρες ή ημέρες  μετά τη θεραπεία . Αισθάνεται ευεξία και μία αίσθηση βελτίωσης του συνόλου της υγείας του .

Ο θεραπευτής μετά το πέρας της συνεδρίας ελέγχει με συγκεκριμένο τρόπο μετά από πόσες ημέρες πρέπει να επαναληφθεί η αγωγή. Η αγωγή επαναλαμβάνεται αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τυπικά χρειάζονται από 1-3 θεραπείες βιοσυντονισμού και το θεραπευτικό αποτέλεσμα φθάνει το 70-90%.

Αποτελεσματικότητα:

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού όταν εφαρμόζεται με το σωστό τρόπο έχει αποτελεσματικότητα που φθάνει το 90% μετά τη θεραπεία. Παράλληλα εξηγείται στον καπνιστή πώς δημιουργείται ο εθισμός, τι είναι το σύνδρομο στέρησης καθώς και τι πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού εθισμού.

Εάν χρειαστεί γίνονται και επιπλέον  υποστηρικτικές συνεδρίες μετά το πρώτο εξάμηνο. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει μετά το πρώτο εξάμηνο και άλλες υποστηρικτικές συνεδρίες τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά και μετά την πάροδο του έτους.

 

Blog at WordPress.com.