ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (Traditional Chinese medicine (TCM)) είναι μια μοντέρνα εκδοχή της αρχαίας Κινεζικής Ιατρικής.

Οι πρακτικές της TCM περιλαμβάνουν διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους όπως είναι η Κινεζική Βοτανοθεραπεία, ο Βελονισμός, το Μασάζ, αλλά και το Qigong.

Η TCM βασίζεται σε ένα αριθμό αρχών όπως είναι η θεωρία των Yin-yang, τα Πέντε Βασικά Στοιχεία, οι Ενεργειακοί Μεσημβρινοί του Σώματος και η θεωρία οργάνων Zang Fu. Η διάγνωση και η θεραπεία γίνεται με τη χρήση αυτών των αρχών.

Ο Βελονισμός είναι μια κύρια θεραπευτική μέθοδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής για να “ξεμπλοκάρεται” το Τσι (chi ή qi) με την διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισορροπηθούν οι αντίθετες δυνάμεις του γιν και του γιάνγκ (yin-yang).

Κατά την Κινέζικη Ιατρική το Τσι είναι μια ενέργεια που περιβάλει όλα τα πράγματα. Πιστεύεται οτι ρέει μέσα στο σώμα πάνω σε 14 οδούς που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν το γιν και το γιάν βρίσκονται σε αρμονία τότε το τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, υπάρχει μια παρακώλυση του τσι σε ένα ή περισσότερους μεσημβρινούς.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 Βελονιστικά σημεία.

Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα για περισσότερα από 2500 χρόνια. Σήμερα οι βελόνες συστρέφονται, ζεσταίνονται ή ακόμα διεγείρονται με ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, υπέρηχους ή φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Blog at WordPress.com.