Καρδιαγγειακές παθήσεις: Υιοθετήστε νέο μοντέλο ζωής

«Καλύτερα να προλαβαίνεις την ισορροπία της υγείας σου, παρά να θεραπεύεις την αρρώστιά σου», Ιπποκράτης.

Της Δρ. Ματίνας Χρονοπούλου

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», είναι το μότο που χρησιμοποιεί η Φυσικοπαθητική Ιατρική, η οποία επιδιώκει να διδάξει στους υγιείς τον ορθό τρόπο διαβίωσης ώστε να μην αρρωστήσουν.

Ο στόχος όμως δεν είναι απλώς να διαπιστώνεται απουσία νόσου, αλλά ο οργανισμός να βρίσκεται σε μια σφύζουσα δυναμική κατάσταση, να διατηρείται, δηλαδή, από πλευράς υγείας σε ασυγκρίτως ανώτερο επίπεδο.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί και να προαχθεί αβίαστα αυτού του είδους η υγεία; Με το να διατηρούμε μια ομαλή και σταθερή σχέση με τους φυσικούς παράγοντες της ζωής.

Για τον λόγο αυτό, η Φυσικοπαθητική Ιατρική εξετάζει όχι μόνον τα συμπτώματα αλλά και τις πιθανές αιτίες που ενδέχεται να προκαλούν την αρρώστια.

Ιδιαίτερα για τα καρδιολογικά νοσήματα, σύμφωνα μάλιστα με τη γνώμη του Dr. Julian Whitaker, M.D. «για την μεγάλη πλειοψηφία ατόμων με καρδιολογικά νοσήματα υπάρχουν ασφαλή, φυσικά μέσα, τα οποία όχι μόνον ενδείκνυνται για τα συμπτώματα τους, αλλά ακόμα καταπολεμούν και τις αιτίες που προκαλούν την αρρώστια».

Σήμερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την «επιδημία» με τα περισσότερα θύματα στις δυτικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την υγεία της καρδιάς, κάθε χρόνο, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάνονται 17,5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Για να αντιμετωπιστούν απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής και των συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου: η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος, η αλλαγή του τρόπου διατροφής.

Το νέο μοντέλο ζωής αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και ιδιαιτέρως της χοληστερόλης στο αίμα, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, την αύξηση της δραστηριότητας κ.λπ.

Ιδιαιτέρως η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικά ρόλο, κάτι που αποδεικνύει πλήθος επιστημονικών μελετών: η υιοθέτηση σωστών και υγιεινών διατροφικών προτύπων αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα πρόληψη και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι κανόνες πρέπει να υιοθετήσουμε για να αποτρέψουμε τα μελλοντικά προβλήματα;

Βασικοί διατροφικοί στόχοι:

  • Έλεγχος της ποσότητας και ποιότητας των λιπαρών και της χοληστερόλης που προσλαμβάνουμε ημερησίως
  • Έλεγχος της κατανάλωσης καφεΐνης
  • Έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Προστασία της καρδιάς και των αγγείων με αντιοξειδωτικές τροφές

Τροφές που θεωρούνται «θαυματουργές», αφού προστατεύουν την καρδιά μας μέσω των αντιοξειδωτικών που μας προσφέρουν, είναι:

Το ελαιόλαδο, η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού, συνοδεία ενός υγιούς τρόπου ζωής, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι, οι ξηροί καρποί, τα βότανα, τα λιπαρά ψάρια, το κρεμμύδι, το  σκόρδο ή τα πράσα.

Ακόμη, η σωματική δραστηριότητα, η πνευματική υγεία και ο καλός ύπνος.

 

Blog at WordPress.com.