Αλλάξτε συνήθειες, επιλέξτε τη Μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίστε εγκεφαλικό και καρδιοπάθειες

Η μεσογειακή διατροφή αντικαθιστά τις στατίνες και προστατεύει από εγκεφαλικό (αλλά και από έμφραγμα), καθώς σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες η μεγάλη πλειονότητα (σε ποσοστό που αγγίζει το 80%) των καρδιοπαθειών προκαλείται από τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει και ακολουθούν οι παθόντες.

Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D (Φυσικοπαθητικός)

Συνεπώς, ο σχετικός κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοπάθειας θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς φάρμακα. Πώς; Με το να εγκαταλείψει κάποιος τις κακές συνήθειες, να αλλάξει διατροφή, να γυμνάζεται, να κάνει θετικές σκέψεις.

Ποιος είναι ο τρόπος;

Πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό μπορούν, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, υιοθετώντας πάρα πολύ απλά τη μεσογειακή διατροφή, στον ίδιο μάλιστα βαθμό που θα το πετύχαιναν αν έπαιρναν στατίνες.

Οι Βρετανοί γιατροί θεωρούν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής δυνητικά εξίσου αποτελεσματικό με τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, που αυτήν την περίοδο συνταγογραφούνται ευρέως και από τα οποία εξαρτώνται πολλοί άνθρωποι.

Όμως, δεν είναι μόνο η πρόληψη ενός εγκεφαλικού, αλλά και το γεγονός πως, σύμφωνα με άλλη βρετανική έρευνα, πως οι ηλικιωμένοι που έχουν υιοθετήσει τη Μεσογειακή Διατροφή, κρατούν μεγαλύτερο και πιο υγιή τον εγκέφαλό τους σε βάθος χρόνου, σε σχέση με όσους κάνουν αυτή τη διατροφή περιστασιακά ή σε σχέση με όσους ακολουθούν τη δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, υδατάνθρακες και κρέας.

Η Μεσογειακή Διατροφή (Φυσικοπαθητική) περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, οσπρίων και πλήρων δημητριακών, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών και κρασιού, καθώς επίσης σχετικά περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος, πουλερικών και μικρή κατανάλωση αλκοόλ.

Το ευτυχές είναι πως η Μεσογειακή Διατροφή είναι ελληνική διατροφή, η δική μας διατροφή, και όλα όσα τη συμπεριλαμβάνουν υπάρχουν σε αφθονία στην ελληνική φύση.

Τέλος, να επισημάσουμε πως αλλαγή στον τρόπο ζωής σημαίνει να προσθέσουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας.

Η σωματική άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, εξασκεί και τον εγκέφαλο. Οι νευρώνες του εγκεφάλου ελέγχουν την κίνηση, οπότε οι κινητικοί νευρώνες εξασκούνται όταν οι μύες είναι σε κίνηση. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τους νευρώνες να βιώσουν την έλλειψη οξυγόνου.

Υπάρχουν, ακόμη, ενδείξεις ότι η καλή κυκλοφορία στον εγκέφαλο εξουδετερώνει τις τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Warnborough College: Μοντέρνες σπουδές με κλασικό τρόπο

Iπποκράτειος Iατρική (Naturopathic Medicine): Η ιατρική (Φυσικοπαθητική) που συμπεριλαμβάνει φυσικές θεραπευτικές μεθόδους και που έχει… μέλλον και στην Ελλάδα.

 

 

Blog at WordPress.com.