Η διατροφή της μητέρας και ο βρεφικός θηλασμός

Σε καμία άλλη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, η διατροφή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο στην τρυφερή βρεφική και παιδική ηλικία.

Ματίνα Χρονοπούλου, BSc., N.D., Ph.D.

Ιωάννης Λιάπης (Νευρολόγος / Ολιστική Ιατρική)

Η διατροφή των νηπίων είναι ουσιώδους σημασίας για την εξασφάλιση σωστής ανάπτυξης, τη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων μάθησης και την πρόληψη των ασθενειών, γι’ αυτό και έχει σημασία οι γονείς τους να γνωρίζουν ποιες τροφές είναι καλύτερες, ώστε να τις επιλέξουν.

Αναρίθμητες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός. Το μητρικό γάλα είναι η τελεία τροφή για το παιδί σας τον πρώτο χρόνο της ηλικίας του. Για παράδειγμα, τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να είναι πιο δυνατά, δεν αντιμετωπίζουν αλλεργίες ή ενοχλήσεις τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Προφυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από τις λοιμώξεις των αυτιών (ωτίτιδες) και των εντέρων. Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα είναι ότι δυναμώνει τη σχέση της με το  βρέφος, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και της μήτρας αλλά και για μετέπειτα εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως της βακτηρίασης, της μηνιγγίτιδας και της κολίτιδας (φλεγμονή του παχέως εντέρου). Το μητρικό γάλα προφυλάσσει, ενδεχομένως, το βρέφος από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, από διαβήτη, από αλλεργίες και από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.

Επίσης, τα νήπια που έχουν θηλάσει, σημειώνουν μειωμένα ποσοστά αναπνευστικών ασθενειών, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες θετικής πορείας στις ακαδημαϊκές τους σπουδές, σε σχέση με τα νήπια που έχουν τραφεί με ξένο γάλα. Το γεγονός αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο λιπαρό DHA (δοσοσαχεξανοικό οξύ), το οποίο εμπεριέχεται στο μητρικό γάλα και είναι το βασικό χημικό στοιχειό που παράγει το σώμα μας από βασικά λιπαρά οξέα, απαραίτητο στα πρώτα χρονιά της ζωής για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης.

Τι είναι καλύτερο λοιπόν για το μωρό;

Όλα βασίζονται στη διατροφή! Το υγιές μητρικό γάλα είναι ιδανικό για τη φυσική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν η μητέρα εφοδιάζει το σώμα της με τις σωστές θρεπτικές ουσίες.

Τα περισσότερα τρόφιμα στη «σύγχρονη» διατροφή αποτελούν προϊόντα βασισμένα στη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τις πρόσθετες ύλες και τα λίπη και έλαια του εμπορίου, τα οποία δεν τρέφουν και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και το «χτίσιμο» του οργανισμού.

Οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του μητρικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να παρέχει ό,τι χρειάζεται σε ένα μωρό που μεγαλώνει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας, προερχόμενες από τροφές όπως το βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα λίπη καλής ποιότητας από βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο και τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά, τα πλήρη σιτηρά και τα όσπρια – Σκεφτείτε πλήρεις τροφές, φυσικές και εποχιακές, με μεγάλη έμφαση στο υγιές λίπος.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μία μητέρα έχει λίγο γάλα, έχει πρόβλημα υγείας ή στην περίπτωση υιοθεσίας ενός παιδιού; Ευτυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δυνατό να παραχθεί θρεπτικό, πλήρες βρεφικό γάλα.

Σε έναν τέλειο κόσμο με τέλεια διατροφή, κάθε γυναίκα θα θήλαζε. Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. ..

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα

Τηλ.  210-64.00.411

Κιν. 6932-191724

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

http://naturopathicmedicine.gr/

http://naturopathyingreece.wordpress.com/

 

 

Blog at WordPress.com.