ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Η ικανότητα επιβίωσης και η καλή κατάσταση της υγείας μας βασίζεται στην άψογη ή αν όχι άψογη, στην ικανοποιητική λειτουργία του  ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι το σύστημα εκείνο που είναι εντεταλμένο να διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο.

Όταν ο οργανισμός λειτουργεί σωστά και η φυσική μας άμυνα είναι ισχυρή – που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά – οι ανεπιθύμητοι εισβολείς όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια, αντιμετωπίζονται πριν προλάβουν να δημιουργήσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας, γιατί εντοπίζονται εγκαίρως από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστρέφονται. Εάν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά δεν θα εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα πολλαπλασιασθούν και θα νοσήσουμε.

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που στο περιβάλλον μας θα αυξηθούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες δηλαδή, οι ιοί, η πτώση της θερμοκρασίας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς και κακώς αεριζόμενους χώρους (σχολεία, κλειστοί χώροι ομαδικής διασκέδασης), η ατμοσφαιρική ρύπανση στη πόλη.

Είναι μία αλλαγή στον τρόπο ζωής που αρχίζει να συμβαίνει τον φθινόπωρο και συνεχίζεται στον χειμώνα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Τα μικρόβια και οι ιοί υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τα αποφύγουμε την επαφή μαζί τους.

Πολλά όμως μπορεί να γίνουν από την πλευρά της ενδυνάμωσης του ίδιου του οργανισμού μας μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία της νόσου.

Όργανα που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θύμος αδένας, η σπλήνα, ο μυελός των οστών και ένα απέραντο δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που είναι διεσπαρμένοι σε όλο το σώμα . Μέσα στο σύστημα αυτό καθώς και στο αίμα και στον μεσοκυττάριο χώρο κυκλοφορούν τα κύτταρα που είναι εντεταλμένα να καταστρέφουν “τους εισβολείς”, για παράδειγμα ιούς, μικρόβια, ή ακόμη και μη φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού π.χ καρκινικά, τα “λευκά αιμοσφαίρια”.

Τα “λευκά αιμοσφαίρια” είναι διαφόρων τύπων (Μακροφάγα,  Τ-λεμφοκύτταρα,  Β- λεμφοκύτταρα… κ.ά).

Ο κάθε τύπος “λευκού αιμοσφαιρίου” έχει εξειδικευμένη εργασία και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους , είτε για να καταστρέψουν τους εισβολείς (μακροφάγα) ή για να αναγνωρίσουν, να ταυτοποιήσουν τους εισβολείς και να μεταφέρουν τις πληροφορίες  αυτές (Τ-λεμφοκύτταρα ), ώστε να δοθεί η δυνατότης να παραχθούν τα αντισώματα (εξειδικευμένα για την εξουδετέρωση του κάθε ανεπιθύμητου εισβολέα – παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα ), που θα αναλάβουν να καταστρέψουν τους εισβολείς.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ξεκουράζεται ποτέ – 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινά, ψάχνει για κύτταρα που παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης ή καρκινικές αλλαγές ή εισβολείς. Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η λειτουργία του.

Η καλή του λειτουργία είναι σημαντική και θα πρέπει το υποστηρίζουμε συνεχώς για να λειτουργεί άψογα, και να έχει την δυνατότητα να μας προστατέψει. Να πως μπορούμε να το υποστηρίξουμε απλά αλλά δυναμικά, μέσα από την διατροφή και αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής μας:

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Οι αλλαγές πρέπει να μας οδηγήσουν σε πιο υγιεινή διαβίωση:

 • Διακοπή καπνίσματος.
 • Άσκηση ή φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα, εάν είναι δυνατόν κάθε ημέρα. Να θυμάστε ότι υπερβολική καταπόνηση ωρών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Την καταστολή του αμυντικού συστήματος  .
 • Διατήρηση ή επανάκτηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι και προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος σας, θα πρέπει να μην κάνετε υπερβολές,  και να ακολουθήσετε της οδηγίες του ειδικού.
 • Μείωση της κατανάλωση αλκοόλ καφέ στο ελάχιστο.
 • Κοιμηθείτε ικανοποιητικές ώρες καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και συμπληρώστε τις ώρες της έλλειψη ύπνου το συντομότερο δυνατόν τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που αναγκασθείτε να τον μειώσετε κάποια ή κάποιες μέρες . Ο μέσος όρος ωρών ύπνου ανάλογα με το άτομο, είναι 6-9 ώρες ημερησίως.
 • Εάν υπάρχει ιογενής ή άλλη επιδημία κρατήστε τους κανόνες υγιεινής με το πλύσιμο τον χεριών , πλύσιμο λαχανικών, αποφυγή κλειστών χώρων κ.λ.π .
 • Προσπαθήστε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος. Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού, προσευχής, yoga, χρησιμοποίησε τεχνικές θετικής σκέψης.
 • Εάν έχετε προβλήματα υγείας , ρυθμίστε τα , π.χ το σακχαρό σας αν είστε διαβητικοί, χοληστερίνη κ.λ.π.(παρακολουθείτε με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις αίματος την κατάσταση της υγεία σας με την βοήθεια του γιατρού σας) .

Τροφές που Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό Σύστημα

Όσον αφορά στη διατροφή.

Είναι γνωστό ότι άτομα που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων   καθώς και παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών)

Έχει επίσης παρατηρηθεί πειραματικά ότι ελλείψεις σε διάφορα διατροφικά στοιχεία όπως ιχνοστοιχεία ( Ψευδάργυρος, Σελήνιο , Σίδηρος, χαλκός )  , βιταμίνες ( Φολικό οξύ, Βιταμίνες  Α, Β6, Β2, Ε, C , D, ) επηρεάζουν την λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα.

Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε τροφές της παραδοσιακής μας διατροφής και πρέπει να αποτελείται όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα και να είναι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, δυσαπορροφητών ινών και θρεπτικών γενικά ουσιών.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

• Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο και την γλιστρίδα.

• Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (παρασκευασμένα στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια… και χυμό ντομάτας.

• Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Προβιοτικά
Oι τροφές που περιέχουν προβιοτικά θωρακίζουν επίσης την άμυνα του οργανισμού, καθώς εμπλουτίζουν την χλωρίδα μας με φιλικά βακτηρίδια. Στη διατροφή μας λαμβάνουμε τα προβιοτικά κυρίως μέσω του παραδοσιακού γιαουρτιού και γενικώς των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ ξυνόγαλο,  κεφίρ . Η ευεργετική επίδραση που έχει η προσθήκη, σε καθημερινή βάση, μιας μερίδας γιαουρτιού με ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια της κατηγορίας των προβιοτικών , όπως ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος… κ.ά,  βοηθά στην διατήρηση της σωστής οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ως εκ τούτου ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα στις υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα βακτηρίδια  της χλωρίδας, είναι η συμμετοχή στην σύνθεση και απορρόφιση βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων, διατήρηση ευνοϊκού pH που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, με την κατάληψη της επιφανείας στην περιοχή που ζουν (εντέρο , κόλπος…) αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροργανισμών γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κάθε είδους σακχάρων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων) επειδή ακόμη και μια μερίδα ζάχαρης μειώνει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ώρες

Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού 2-3 λίτρα ημερησίως.

Τα διάφορα διατροφικά στοιχεία είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από την τροφή. Όταν υπάρχουν όμως σημαντικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, τότε θα πρέπει να καθορίζονται οι ελλείψεις και να αποκαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής.

Τα τρόφιμα  και τα  μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν  με τα συστατικά που περιέχουν, ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς μας.

 

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα  στο άρθρο είναι στοιχεία που  αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβη την θεραπεία του και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής  προσέγκισης

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

One response to “ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ”

 1. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για τις πληροφοριες στα θεματα υγειας που προσφερετε στον κοσμο,με αυτο τον απλοχερο τροπο.
  λεγομαι Νικος,ειμαι 32 χρονων και εχω εδω και 3 χρονια μια ηπια μορφη ελκωδης κολιτιδας.γνωριζετε καποια βοτανα,καποια διατροφη η καποιον ομοιοπαθητικο ιατρο που θα μπορουσα να επισκευθω?
  θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μου απαντουσατε.σας ευχαριστω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog at WordPress.com.