ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το αυξημένο σωματικό βάρος προκαλεί ορμονικές διαταραχές, επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο και δημιουργεί προβλήματα γενικά ορμονικής φύσης. Π.χ. οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πιο συχνές σε υπέρβαρες γυναίκες. Επίσης, το αυξημένο βάρος μπορεί να διακόψει την ωορρηξία (μια μεταβολή των βιοχημικών δεδομένων στο γυναικείο σώμα δημιουργεί έλλειψη ορμονικής ισορροπίας με αποτέλεσμα να επηρεάζει άμεσα τον κύκλο των παχύσαρκων γυναικών, που πολλές φορές δεν έχουν ωορρηξία).

Στους άντρες, προκαλεί υπερθέρμανση των όρχεων από το υπερβολικό λίπος στην περιοχή ή απλά ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής των υπέρβαρων οδηγεί σε κακή ποιότητα σπέρματος.

Επομένως, τα υπέρβαρα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν εάν ρυθμίσουν το βάρος στο φυσιολογικό. Όχι όμως στις αυστηρές δίαιτες, γιατί έτσι θα δημιουργήσετε διατροφικές ελλείψεις. Η δίαιτα θα πρέπει να καθοδηγείται από ειδικό.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άτομα λιποβαρή. Το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Είναι γνωστή η διακοπή της περιόδου σε γυναίκες με νευρογενή ανορεξία. Οπότε θα πρέπει να αυξηθεί το βάρος στο φυσιολογικό.

Κατά την έντονη άθληση επίσης, ο οργανισμός δίνει προτεραιότητα σε άλλες λειτουργίες και όχι στην αναπαραγωγή. Η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, προσέξτε όμως τις υπερβολές και τις πολύωρες ενασχολήσεις στο γυμναστήριο.

Το ισχυρό στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και να επηρεάσει τη γονιμότητα. Μελέτες, επίσης, δείχνουν «αυξημένη ένταση» στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί και έχουν δυσκολίες στη σύλληψη. Μέθοδοι χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο βελονισμός ή η ψυχολογική υποστήριξη και οι τεχνικές θετικής σκέψης μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Συνήθως, η συναισθηματική ένταση, το άγχος, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μειωμένη ψυχολογική προσαρμογή βιώνεται σε μεγαλύτερη ένταση από τις γυναίκες από ότι από τους άνδρες. Οπότε, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Η ψυχική ισορροπία μπορεί να μειώνει την ένταση της διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να διευκολύνει την γονιμότητα.

Προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Βρετανία έχουν συμπεριλάβει την ταυτόχρονη θεραπεία βελονισμού σε όλους τους υποβαλλομένους σε εξωσωματική γονιμοποίηση πριν και κατά τον χρόνο θεραπείας γιατί διαπίστωσαν την αύξηση της επιτυχίας των αποτελεσμάτων σε ποσοστό 40% ακόμη και σε περιπτώσεις που προηγουμένως είχαν αποτύχει. Αυτό δείχνει την σημασία που έχει η θεραπεία του βελονισμού στην επίλυση του προβλήματος της υπογονιμότητας.

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο στοιχεία αποορρέουν από τη σχετική βιβλιογραφία. Κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία σας και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Ιωάννης Λιάπης, Ιατρός

Νευρολόγος ● Ψυχίατρος ● Βελονιστής

 

Blog at WordPress.com.