Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής με φρούτα και λαχανικά

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αύξηση της μακροζωίας;

Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D (Φυσικοπαθητικός)

Μα τι άλλο; Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άφθονων στην ελληνική φύση. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Imperial College London (Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου) αρκεί η κατανάλωση 10 μερίδων την ημέρα από φρούτα και λαχανικά -μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι- για να αυξηθεί το προσδόκιμο. Δηλαδή, η κατανάλωση 800 γραμμαρίων συνολικά φρούτων και  λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθένειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, σύμφωνα με το BBC και την Guardian, ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφευχθούν  7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο.

Η μελέτη, που βασίστηκε στην ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, βοηθά, για παράδειγμα στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τόσο το καλύτερο, ιδίως όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.

Τα πράσινα λαχανικά, τα κίτρινα ή τα πορτοκαλί (κίτρινες πιπεριές και καρότα) και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ.) μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ τα μήλα, τα αχλάδια, τα κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή μειώνουν τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% τον κίνδυνο για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.

Η νέα μελέτη δεν υποδεικνύει κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά όσον αφορά τα οφέλη που παρέχουν.

 

Warnborough College: Μοντέρνες σπουδές με κλασικό τρόπο

Iπποκράτειος Iατρική (Naturopathic Medicine): Η ιατρική (Φυσικοπαθητική) που συμπεριλαμβάνει φυσικές θεραπευτικές μεθόδους και που έχει… μέλλον και στην Ελλάδα.

Blog at WordPress.com.