Παρότι η φυσικοπαθητική θεραπεία κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα κύρια μέσα αντιμετώπισης των ασθενών με
δυσκοιλιότητα, ημικρανίες, υπέρταση, άγχος και αϋπνία.Δυσκοιλιότητα
- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ η αποφυγή των γαλακτοκομικών, του ρυζιού και των μήλων που προκαλούν στάση στην κινητικότητα του εντέρου,
- Η πόση άφθονου νερού και η κατανάλωση των κατάλληλων ινών (π.χ. σε ορισμένους «ταιριάζουν» οι ίνες του σταριού και σε άλλους αυτές του κριθαριού), των ψαριών που περιέχουν ευεργετικά λιπαρά που συμβάλλουν στη λίπανση του εντέρου, καθώς και των τροφών με μαλακτική δράση όπως ο λιναρόσπορος
- Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών και ινών (όπως το ψύλιο).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ο Φυσικοπαθητικός μπορεί να χορηγήσει ανθοιάματα, βότανα ή να κάνει μαλάξεις στην κοιλιά ή τα άκρα του ασθενούς.
Ημικρανίες
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός των γαλακτοκομικών, των σιτηρών και των γλυκών για 2-3 εβδομάδες ή και η πλήρης απαγόρευσή τους για μια εβδομάδα (αποτοξινωτική διατροφή)
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να δοθούν βότανα, να εφαρμοστεί ο βελονισμός ή κάποια άλλη εναλλακτική μέθοδος όπως ο βιοσυντονισμός.
Υπέρταση
- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός του αλατιού, των γλυκών, του ψωμιού, αλλά και των επεξεργασμένων τροφίμων συνολικά, καθώς και του ζωικού λίπους.
- Η αύξηση της κατανάλωσης των ψαριών και των λαχανικών
- Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, αν διαπιστωθεί έλλειψή του
- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να εφαρμοστεί ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία ή η ομοιοπαθητική.
Άγχος
- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ η αποφυγή των ερεθιστικών ουσιών που περιέχονται στον καφέ, τα αναψυκτικά και τις σοκολάτες,
- Η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων καθώς και τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια, τα καρύδια, ο κολοκυθόσπορος και ο λιναρόσπορος.
- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να ληφθούν ανθοιάματα ή βοτάνα. Επίσης για την άμεση ανακούφιση του ασθενούς, ενδέχεται ο φυσικοπαθητικός να εφαρμόσει πρώτα κάποια εναλλακτική μέθοδο όπως ο βελονισμός ή ο βιοσυντονισμός.
Αϋπνία
- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ο περιορισμός του καφέ και των γλυκών.
- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ μπορεί να χορηγηθούν βότανα με ηρεμιστική δράση. Επίσης είναι πιθανό ο φυσικοπαθητικός να επιδιώξει να χαλαρώσει άμεσα τον πάσχοντα με μασάζ στα άκρα και το κεφάλι, με το βελονισμό ή τη μέθοδο του βιοσυντονισμού.
Αλλαγές στο περιβάλλον
Εάν ο Φυσικοπαθητικός διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στο περιβάλλον που ζείτε (π.χ. στην ποιότητα του αέρα που αναπνέετε στο γραφείο, στο νερό που πίνετε, στη σκόνη του σπιτιού), τότε – με δεδομένο ότι έχει εκπαιδευτεί στην περιβαλλοντική θεραπεία (environmental medicine) – θα σας προτείνει ορισμένες απλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα τη χρήση φίλτρου νερού, ή τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων (σεληνίου, ψευδάργυρου) που βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις ερεθιστικές ουσίες.